Počinje paklena nedelja 1Foto: STARSPORT

Poigravanje sa Igokeom u poslednjem kolu ABA lige poslužiće košarkašima Crvene zvezde kao vid dodatnog samopouzdanja pred izuzetno težak raspored mečeva u narednih sedam dana.

Crveno-bele u tako kratkom periodu očekuju čak četiri meča, od kojih tri evroligaška i večiti derbi na regionalnom nivou. Utakmica sa Asvelom u petak, biće možda i prva u Evroligi ove sezone na kojoj će izabranici trenera Gavrilovića imati imperativ trijumfa, s obzirom na to da će se suprotstaviti timu koji kvalitativno sigurno nije superiorniji.

Pod vođstvom Gavrilovića, koji je još uvek privremeni trener, crveno-beli su u određenim segmentima unapredili igru. Iskusni stručnjak je daleko veću minutažu pružio Simaniću, dobio je bolji balans između linija povratkom u sistem oporavljenog Kuzmića, dok je primetno i da Beron sve bolje funkcioniše vođen instrukcijama dokazanog stručnjaka.

Od 27. oktobra, crveno-beli su samo jedan meč odigrali van Beograda (protiv Cibone u ABA ligi). Vreme koje bi izgubili na putovanjima i aerodromima iskorišćeno je za pojačan trening, ali i oporavak rovitih igrača.

– Nama je protekla nedelja bila prilika da malo jače treniramo pred dupli program Evrolige, da se pripremimo za ta bliska iskušenja koja nas očekuju. Protiv Igokee je mogao da se nazire taj pomak u formi, a meč protiv Asvela biće ispit. To je fizički vrlo moćan tim i biće zanimljivo videti gde smo u ovom trenutku. Kad su utakmice jedna za drugom, kada su jača gostovanja, teži protivnici… U tim periodima se vidi koliko je ekipa jedinstvena, spremna i u formi. Sledeći period je za nas ispit, da vidimo gde se nalazimo posle tri nedelje od promene trenera – iskren je trener Gavrilović.

Asvel u timu ima nekolicinu prekaljenih igrača poput Edvina DŽeksona, Čarlsa Kahudija, Antoana Dioa, Dejvida Lajtija, ali i darovite pojedince nalik Teu Maledonu.

Sve četiri pobede ostvarili su na domaćem terenu, dok su na gostovanjima Žalgirisu i Bajernu i Valensije relativno lako poraženi. Zvezdi će protiv Asvela biti potreban što širi roster i vrlo je moguće da će jedino Stratos Perperoglu propustiti meč.

– Perperoglu ima dugotrajniju povredu kolena, koja mu nekad donosi smetnje, u smislu oticanja i bola. Kada uspe da se odmori, kada mu terapije pomognu i kada su taj otok i bol manji, spreman je da igra. Posle četiri utakmice u osam dana, posledice su sigurno takve da mora da se odmori. I njegovo stanje se prati iz dana u dan, rade se terapije i videćemo – pojasnio je prvi čovek struke zdravstveno stanje u kome se nalazi iskusan grčki igrač, naznačivši pritom da bi Čović, Davidovac i Derik Braun trebalo da budu u sastavu.

Gavrilović je prokomentarisao i način na koji se nosi sa statusom privremenog trenera.

– Što se mog ličnog pritiska tiče, iskreno, trudim se da se prilagodim, da se što brže naviknem. Sigurno da su moji zadaci drugačiji sada od onoga što su bili pre mesec dana i posle tri nedelje mogu da kažem da se brzo prestrojavamo svi u stručnom štabu. Što se tiče ličnog pritiska, to nije bitno. Niko me i ne pita za to osim vas. Zna se šta je Zvezda, šta znači trenirati Zvezdu, koliko želimo da sve bude u najboljem redu i da rezultati budu onakvi kakve zvezdaši očekuju. Tu pritisak ne dolazi u obzir kao tema… Zvezdaš sam, poznajem mnogo ljudi koji žele najbolje Zvezdi i mnogo mi je stalo da sve uradimo dobro – stava je Gavrilović.

Pažin u FMP, pa na pozajmicu

FMP dovodi još jednog talenta iz Partizana! Ovog leta je u Železnik otišao Marko Pecarski, koji nije bio zadovoljan minutažom kod crno-belih, a njegovim stopama mogao bi da krene i Đorđe Pažin, prenosi specijalizovani košarkaši portal „Basketballsphere“. Momak rođen 31. marta 2001. u Ćupriji, posle vremena koje je proveo u Italiji, 2017. godine je došao u Partizan, da bi te sezone u Superligi, već kao 16-godišnjak bio pozajmljen zemunskoj Mladosti. Sezonu potom proveo je u juniorskom timu Partizana, često je trenirao sa prvim timom, ali nije igrao. Kada je napunio 18 godina, shodno članu 80 Registracionog pravilnika KSS, Partizan je Pažinu ponudio i u KSS deponovao, nepotpisani, prvi profesionalni ugovor. Dve strane se nisu dogovorile, tako da će Pažin gotovo izvesno potpisati za FMP, a odmah potom biti prosleđen na pozajmicu u jedan od seniorskih timova Superlige. Kao najrealnije opcije pominju se užička Sloboda i pančevački Tamiš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari