Podrška najmanje 20.000 navijača 1

Beč okupan suncem i blagim severnim vetrom, grad je koji bi danas mogao da bude deo novije lepše istorije srpskog reprezentativnog fudbala. Izabranici selektora Slavoljuba Muslina kolo pre kraja kvalifikacija za SP u Rusiji naredne godine večeras će biti u prilici da stave i zvanično pečat na mundijalsku vizu.

Za to je potrebna pobeda, u slučaju remija, ili onoga o čemu ovde niko i ne pomišlja, ostaje prilika u poslednjem kolu protiv reprezentacije Gruzije u Beogradu 9. oktobra.

Posle jednoipočasovnog leta iz Beograda ekspedicija reprezentacije Srbije se smestila u bečki „Hilton“, oko koga je bilo uobičajeno obezbeđenje kada je u pitanju jedna fudbalska reprezentacija. Svi kandidati za tim sinoć su održali lakši trening na stadionu „Ernest Hapel“. U pratnji reprezentacije u prestonicu Austrije doputovalo je i kompletno rukovodstvo FSS sa predsednikom, potpredsednicima i funkcionerima, kao i predstavnici mnogih lokalnih klubova iz južne i centralne Srbije, koji su od strane Fudbalskog saveza regiona Istočne Srbije nagrađeni putovanjem i ulaznicama za utakmicu sa Austrijom.

Austrijski mediji prenose da su srpski navijači u najvećem broju pokupovali utakmice za večerašnju utakmicu. Procene govore da bi na stadionu moglo da bude najmanje 20.000 navijača srpske reprezentacije. Cene ulaznica kreću se u rasponu od 30 do 60 evra u zavisnosti od lokacije na tribinama. Tokom dana na ulicama Beča bile su primetne manje i veće grupe navijača koji su dolazili iz svih gradova širom Srbije od Leskovca, Niša, Jagodine, Kragujevca, do Beograda, Novog Sada, Subotice. Mnogi su u nekadašnju carsku prestonicu stigli automobilima, ali u najvećem broju organizovanim turističkim prevozom.

Bečki „Standard“ navodi da je ovo poslednja utakmica za selektora Marsela Kolera kome austrijski savez nije produžio ugovor. List konstatuje da je pod njegovim rukovodstvom reprezentacija bila na 10. mestu FIFA liste, te da su učestvovali na evropskom prvenstvu. Ovakav potez se pravda činjenicom da je bio očekivan bolji plasman reprezentacije Austrije koja je mnogo ranije izgubila svaku nadu za mogući plasman u baraž koji je ovde bio „očekivan kao realnost“.

Dnevnik „Sport“ navodi da će domaća reprezentacija biti oslabljena neigranjem najmanje četvorice, a možda i čak šestorice standardnih prvotimaca. Pored Davida Alabe, u timu neće biti krilnog ofanzivca Martina Harnika, napadača Marsela Sacibera, kao i defanzivca Martina Hinteregera. Ranije su sa spiska za meč sa Srbijom otpali Sebastijan Predl i Alesandro Šef.

Ovdašnji mediji prenose izjavu selektora Muslina, datu u Beogradu, koji je najavio da će njegov tim sa bremenom favorita ići na pobedu, naglašavajući da se srpski selektor nalazi na „slatkim mukama“ za meč u Beču jer na raspolaganju ima najjači sastav. Na drugoj strani Koler je najavio da očekuje „utakmicu punu takmičarskog naboja“, navodeći da njegovi igrači „ne razmišljaju da budu samo deo dekora za pripremano srpsko slavlje“. On je priznao da će „orlovi“ imati veliku podršku sa tribina, u prilog čemu ide i činjenica da u Beču živi oko 120.000 Srba. Tokom jučerašnjeg dana na centralnim gradskim ulicama i trgovima gde su srpski navijači zaposeli bašte kafića, kostimirani u dresove reprezentacije i sa državnim zastavama nije bilo primetno pojačano policijsko obezbeđenje. Svi sa kojima je izveštač Danasa razgovarao na ulicama austrijske prestonice uvereni su u pobedu naše reprezentacije, jer inače ne bi dolazili kako kažu na „jesenji izlet u Beč“, grad čijim istorijskim lepotama i u površnom obilasku ne možete odoleti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari