Poklon penali za Arabijce 1Foto: N1

Kolumbijski sudija Vilmar Roldan je prestrogo dosudio oba kaznena udarca za Saudijsku Arabiju.

U prvoj situaciji je odbrambenog igrača lopta pogodila u ruku koja se nalazila iza tela, ali mu je ona bila u prirodnom položaju kod ovakvih startova, a razdaljina između igrača je bila mala, te nije imao vremena da reaguje i eventualno izbegne igranje rukom. U drugoj situaciji je bilo istovremenog obostranog povlačenja istog, ali i nedovoljnog intenziteta za prekršaj te bi ispravna odluka bila da je nastavljena igra.

Dieodu iz Senegala je prestrogo dodelio prvu javnu opomenu ruskom igraču koji je kasnije zasluženo dobio i drugu javnu opomenu, samim tim i isključenje. Sudija iz Paragvaja je ispravno dosudio kazneni udarac za Portugal nakon prekršaja nad Ronaldom kada je odbrambeni igrač nepropisno sapleo napadača u kaznenom prostoru. Takođe, kazneni udarac za Iran, nakon konsultovanja sa video tehnologijom, ispravno je dosuđen. Odbrambenog igrača je lopta pogodila u ruku, ali je on želeo samo da ometa napadača, a ne da pokuša da dođe do lopte, te je samim tim bio u obavezi da pazi da ga ne pogodi lopta u ruku. U slučaju da je skočio u nameri da dođe do lopte, zbog male razdaljine između njega i napadača, ovo igranje rukom ne bi bilo za sankcionisanje. U nadoknadi vremena, opet je konsultovana VAR tehnologija, kada je Ronaldo bez lopte bio u kontaktu sa protivnikom nakon čega je igrač Irana pao na zemlju. Sudija je ispravno dodelio samo javnu opomenu Ronaldu.

Na utakmici Španija-Maroko, kompletna sudijska ekipa je zakazala zbog pogrešne signalizacije pomoćnika prilikom poslednjeg pogotka Španije, koji je posle VAR-a ispravno priznat. Pomoćnik je postupio suprotno uputstvima, da u situacijama kada je u dilemi pusti razvoj igre, a da usput obavesti sudije iz VAR sobe da nije siguran. Ovakve situacije su za ozbiljnu polemiku jer se postavlja pitanje da li neispravna signalizacija u toku igre ometa igrače da reaguju onako kako bi reagovali da ne vide signalizaciju. Kao što u tenisu sudija procenjuje da li je igrač mogao ili nije mogao da reaguje nakon pogrešne signalizacije sudije. U fudbalu je mnogo teže to proceniti nego u tenisu.

Autor je bivši sudija i instruktor suđenja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari