Policija u Grčkoj blokira puteve, pretresa hotele, uzima se DNK osumnjičenih: BBB označeni kao "grupa fašista i rasista" 1Navijači Dinama. Foto: EPA-EFE

Grčka policija je pokrenula internu istragu o događajima u Atini, kada je u sukobu članova navijačkih grupa uoči utakmice AEK-a i zagrebačkog Dinama ubijen 29-godišnji navijač grčkog tima.

Atinski portal Katimerini objavio je u svom tekstu da je tamošnja poddirekcija policije zadužena za borbu protiv nasilja na sportskim terenima pre utakmice podnela izveštaj o Bed blu bojsima na 27 strana. Pretnja je bila poznata i označena, ali se u praksi nije delovalo u skladu s tim, navodi Katimerini.

Kako prenosi Politika, istraga bi trebalo da se bavi propustima grčke policije koja nije sprečila dolazak Dinamovih navijača u Atinu, iako je o tome bila upozorena od strane hrvatskih i crnogorskih kolega najmanje dva dana unapred.

Istragu će voditi policijski general-pukovnik Elefterios Garilas, koji će istražiti i zašto atinska policija nije uspela da zaustavi huligane uprkos zabrani dolaska gostujućim navijačima na utakmicu protiv AEK-a.

Grčki ministar za zaštitu građana već je, inače, zatražio smene sedam visokih oficira policije.

Utakmica je trebalo da se odigra u OPAP Areni u atinskoj četvrti Nea Filadelfija, gde je i izbio sukob u kojem je ubijen grčki navijač. Zbog ovog sukoba UEFA, pod čijom se ingerencijom odigrava Liga šampiona, odlučila je da odloži utakmicu.

Poddirekcija grčke policije za suzbijanje nasilja na sportskim terenima obavestila je policijsku upravu s tri dokumenta u kojima se prenosi podatak hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije da „gotovo 100 navijača zagrebačkog Dinama planira otputovati u Grčku, gde će ih ugostiti grčki navijači ili će odsesti u smeštajnim jedinicama unajmljenim putem platforme Air b’n’b“.

U porukama hrvatske agencije grčkoj policiji stoji i da su navijači AEK-a obavešteni o ovim dolascima, kao i da se organizovano okupljaju u blizini OPAP Arene.

Grčka policija unapred upozorena šta se sprema

Upozorenje je stiglo i od crnogorskih vlasti jer su huligani putovali kroz tu državu, ali konvoj njihovih automobila do Grčke je prošao bez zaustavljanja.

Neke od njih policija je primetila na naplatnoj rampi Elefsina, dok se nekoliko njih zaustavilo u Kiatu, severozapadno od Korinta. Odatle su se podelili u manje grupe i otputovali u Atinu svojim automobilima ili gradskom železnicom.

Najveći deo grupe putovao je s oko 25 automobila do stanice „Irini“ na liniji 1 atinskog metroa, gde su se susreli s navijačima Panatinaikosa, s kojima su u prijateljskim odnosima.

Odatle su spomenutom linijom putovali do stanice „Pefkakia“ i zatim se okupili kod OPAP Arene ispred koje su se u ponedeljak uveče i sukobili s navijačima AEK-a.

Snage interventne policije stigle su tek nakon erupcije nasilja u kojoj je navijač AEK-a izboden nožem i nedugo nakon toga umro. Povređeno je osam osoba, među kojima i hrvatski huligani.

Još 50 učesnika incidenta nalazi se na slobodi

Ukupno je privedeno 104 osoba koje se dovode u vezu s incidentima – 94 Hrvata, jedan Austrijanac, jedan državljanin BiH, jedan Albanac, jedan Nemac i šest Grka. Neki od povređenih su pod policijskim nadzorom u bolnici. Od svih se uzima uzorak DNK u pokušaju da se identifikuje počinilac ubistva 29-godišnjeg grčkog navijača.

Među uhapšenima je i 19-godišnji hrvatski državljanin D. P., koji je pokušao da napusti Grčku, ali je zaustavljen na graničnom prelazu Kakavija.

Najmanje 50 učesnika u incidentima nalazi se na slobodi, objavio je Katimerini, navodeći da je zbog toga policija postavila blokade na državnim putevima i na granicama, kao i da pretresa kuće i hotele.

Pet Hrvata koji su nameravali da se ukrcaju na brod kako bi otputovali u Italiju i potom stigli do Hrvatske, takođe je uhapšeno, javio je ERT njuz.

Još sedam Hrvata uhapšeno je na Evzoniju, a u kombiju kojim su putovali pronađeni su noževi i palice. Protiv njih nisu pronađeni dokazi o umešanosti u incidente, ali su zadržani u pritvoru i biće privedeni tužiocu.

„BBB grupa koja se bavi pitanjima od geopolitičkog interesa“

U izveštaju na 27 strana koji je pre utakmice sa AEK-om pripremila Poddirekcija grčke policije za borbu protiv nasilja na sportskim terenima navodi se da su Bed blu bojsi navijači zagrebačkog Dinama, da su poznati po nasilnim akcijama i povezani sa neonacistima. Kako navodi Katimerini, „pretnja je bila poznata i označena, ali se u praksi nije na to reagovalo“.

„Od godina svog osnivanja, BBB grupa je bila aktivna kako u fudbalskom huliganizmu, tako i u pitanjima od geopolitičkog, pa čak i verskog interesa“, piše u dokumentu u koji je uvid imao Katimerini.

U izveštaju su zabeleženi i napadi noževima, palicama, raketama i molotovljevim koktelima. U istom izveštaju o analizi rizika ističe se da se očekivao dolazak oko 100 organizovanih navijača hrvatskog tima u Atinu, iako iz bezbednosnih razloga nisu dobili karte za meč protiv AEK-a.

„Oni su opsednuti elementom nacionalizma koji postavlja njihov nacionalni identitet kao najviši ideal. Smatraju ih najtvrdokornijim navijačima u Evropi (kategorija RIZIKA), kako zbog fizičkog tako i vokalnog zastrašivanja koje izazivaju, dok se u njihovim redovima nalaze ljudi opisani kao ‘skinhedsi’, što potvrđuje njihov fašistički i rasistički stav“, napominje se u policijskom izveštaju o analizi rizika.

Nekoliko desetina članova ove huliganske grupe je od 2014. učestvovala u ratu u Ukrajini i to kao članovi bataljona Azov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari