Portugalci u preokretu pokazali zašto ih je Barselona toliko želela: Za osam minuta od 0:2 do konačnih 3:2 1Foto: EPA-EFE/Toni Albir

Da transferi u smiraj prelaznog roka zaista mogu promeniti krvotok jedne ekipe pokazali su večeras Žoao Feliks i njegov imenjak Kanselo. Portugalci su vodili Barselonu do neverovatnog preokreta i pobede u svega osam minuta. Od 81. do 89. Barsa je uspela da nadoknadi dva gola razlike i matira odličnu Seltu (3:2).

Izvanredno je Selta delovala na Monžuiku više od 80 minuta. Odlično postavljene linije tima, pametna agresivnost na defanzivce Barselone i munjevita transformacija iz odbrane u napad produkovali su vođstvo gostiju od čak 2:0.

Rafa Benitez, vrsni stručnjak i osvajač Lige šampiona, uvrstio je večeras u startnu postavu Mihaila Ristića, ali potencijalni reprezentativac Srbije verovatno će poželeti da zaboravi poslednjih desetak minuta utakmice.

Barselona je poprilično delovala nesigurno u prenosu lopte i traženju prostora između protivničkih linija. Opterećeni i zaostatkom od dva boda u odnosu na Real Madrid inertnije su delovali na terenu nakon što je Selta povela golom Strand Larsena. Korpulentni Norvežanin odigrao je odličnu utakmicu, generalno.

Dvadesettrogodišnjak pristigao u Vigo pre dva leta iz Groningena konstantno je opterećivao štopere Barselona. Domaćin u prvih 45 minuta nije iskreirao nijednu konkretniju priliku što je primoralo trenera Ćavija da na poluvremenu izvrši korenitije promene.

Nije želeo talentovani stručnjak da prvi meč po produženju ugovora sa voljenim klubom do 2025. pamti po košmaru na terenu. Uveo je Arauha i Jamala, promenio formaciju, omogućivši Kanselu da više deluje po sredini.

Jeste Barselona zaigrala nešto konkretnije, međutim sa isturenim linijama do centa igrališta svesno je rizikovala u smislu potencijalnih kontranapada gostiju.

Igrao se 76. minut kada je u jednoj tranziciji, po oduzetoj lopti domaćina, Aspas fantastično pronašao rezervistu Duvikasa. Grk je u trku nadmudrio Arauha, ostavio ga u raskoraku i divnim šutem matirao Ter Štegena.

Izgledalo je u tim trenucima da su Katalonci grogirani i na konopcima. Ipak, gigant kakva je Barsa nije odustajao. Ulascima Rafinje i Baldea domaćin se bukvalno usidrio u protivnički šesnasterac.

Iako mu nije bio dan, Žoao Feliks je konstatno bio vodeći kreativac. Portugalac koji je u smiraj letnjeg prelaznog roka stigao na pozajmicu iz Atletiko Madrida fantastično je u 81. mminutu prebacio protivničkog štopera i kao na tacni poslužio Levandovskog koji je manirski lobovao golmana Ivana Viljara.

Osetili su u tim trenucima fudbaleri Barselone da imaju šanse i da znaju način na koji bi mogli da meč učine još neizvesnijim.

Samo četiri minuta kasnije, po levoj strani koju je pokrivao Ristić, Rafinja je maestralno pronašao Kansela koji se stuštio ka šesnastercu gostiju i divno pronašao Levandovskog.

Drugim golom Poljaka na meču, a petim od starta sezone, žurka na Monžuiku mogla je da počne. Barsa je nastavila da pritiska i stvara šanse.

Gotovo neverovatno, ali Kanselo je u tako kratkom vremenskom periodu pokazao izvanrednu sposobnost privikavanja na novu sredinu. Bukvalno poslednjeg dana prelaznog roka utanačio je detalje pozajmice iz Mačester sitija i već na prvom meču na delu demonstrirao znanje, tehniku i brzinu kao da je prošao čuvenu La Masiju.

Izvanredna akcija viđena je u 89. minutu. Mladi Gavi perifernim vidom uočio je Kansela kako iz drugog plana utrčava u peterac. Fenomenalnim, oštrim centaršutem pogodio je jedino mesto na kome je Kanselo mogao da bude brži od pratilaca i golmana. Portugalac je vrhovima kopačke zakačio loptu dovoljno da savlada Viljara i najavi veliko slavlje fudbalera Barselone.

Barsa je do sutra uveče preuzela čelo tabele, zajedno sa komšijskom Đironom. Madrelinjo je na programu u 21 čas i nema sumnje da će Real biti na najtežem mogućem ispistu od starta takmičarske godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari