"Posed lopte je smrt fudbala": Fabio Kapelo o popularnoj taktici, "arogantnom" Ronaldu, "glupom" Martinezu... 1EPA/ROLF VENNENBERND

Poznati italijanski fudbalski stručnjak prokomentarisao nedavno završeno Svetsko prvenstvo u Kataru.

Fabio Kapelo nikako nije pobornik besomučnog držanja lopte, ako ono nema efekta, odnosno ne donosi šanse i golove.

„Čuo sam za mnoge formacije, ali svi su koristili istih 9-1, koji je terao ekipe da se brane kao jedno i napadaju s mnogo igrača. Beskorisno je izmišljati nešto drugo. Posed lopte je smrt fudbala. Apsolutno dosadno. Oni koji iznose loptu nemaju odgovornost, dok je za napadačku igru potrebna hrabrost“, rekao je bivši selektor Engleske i Rusije za Korijere dela Sera.

Nekadašnji strateg Reala, Milana, Rome, Juventusa… ne spada u one koji su se Lionelu Mesinu naklonili tek kada je sa Argentinom, na Mundijalu 2022, uzeo jedinu nedostajuću titulu u trofejnoj karijeri.

„Za mene je bio na istom nivou i pre Svetskog prvenstva. Pele, Mesi Maradona napravili su stvari koje drugi nisu mogli ni zamisliti“.

Osim za „glupog“ Mesijevog saigrača, golmana Emilijana Martineza, kog je tako nazvao zbog degutantnih uvreda na račun, u finalu, poraženog francuskog reprezentativca Kilijana Mbapea, penzionisani stručnjak ima reči kritike i za portugalsku legendu Kristijana Ronalda.

„Ronaldo je navukao ovo sam na sebe i za ono što je napravio u karijeri, to je šteta. Kao igrač, on se ne može dovoditi u pitanje, ali bio je arogantan. Sam se nudio, a da nije našao niti jedan klub koji bi verovao u njega, postao je pomalo glomazan za tim“, tako Kapelo vidi nezadovoljnog kapitena Navigatora i oteranog člana Mančester junajteda, kog nijedan evrposki klub ne želi masno da plati u 37. godini.

Zato ima samo reči hvale za Sofijana Amrabata iz veznog reda Maroka, čije je četvrto mesto u Kataru najveća senzacija i najlepša bajka svestkog fudbala u novije vreme.

„U smislu odlučnosti i kvaliteta vraćanja lopte, on je sličan Gatuzu, ali s više kvaliteta“, jasan je čuveni Italijan.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari