Posle propale epizode u NBA, Filip Petrušev se vraća u Evroligu 1foto Peđa Milosavljević / STARSPORT

Nadao se srpski reprezentativac da će ove sezone započeti svoju epizodu u NBA ligi, verovanto ne sluteći da će posle nepuna dva meseca morati da spakuje kofere i vrati se na Stari kontinent.

Loše savetnike definitivno ima Filip Petrušev.

Od momenta kada je rešio da prekine studije na Gonzagi, reprezentativac Srbije vukao je mahom loše poteze.

Osim prošlosezonske epizode u Crvenoj zvezdi, koja je, pak, istine rad,i bila prosečna, većina odluka koje je donosio ispostavile su se, sa profesionalne strane kao pogrešne.

Od igrački propale sezone u Efesu pa sve do letošnje odluke da odbije ponudu Crvene zvezde i preseli se u Filadelfiju.

Iako je od početka bilo jasno da u Siksersima neće dobiti šansu usled ogromne konkurencije na poziciji centra, Petrušev je odlučio da potpiše dvogodišnji, negarantovani ugovor i to za pravu siću kada je u pitanju platežna moć NBA klubova.

Za svega 1.119.000 dolara bruto u takmičarskoj 2023/24, 23-godišnji centar nadao se da će moći da se izbori za ulogu i minutažu u konkurenciji Džoela Embida i Pola Rida, pre svega.

Odmah je bilo jasno da u Siksersima neće dobiti priliku. Od prve utakmice, nije dobio ni sekund prostora, a dešavalo se i da ne bude u sastavu.

Ulsedio je, potom, trejd u LA Kliperse, u kojima je završio kao „kusur“ u razmeni igrača prilikom selidbe Džejmsa Hardena iz Pensilvanije u Klaiforniju.

Klipersi mu nisu dozvolili ni da se raspakuje, a već je imao novu adresu u Sakramento Kingsima.

Ni u prestonici Kalifornije niko mu nije garantovao da će duže ostati. Jednostavno, Kingsi na petici imaju igrače formata Domantasa Sabonisa i Džavala Mekgija i jedino što su želeli bilo je da dobro osmotre sve moguće opcije kako bi blagovremeno doneli odluku.

Zbog dvostrukog trejda u kojima je bio subjekt, Petrušev nije mogao više da menja NBA sredinu do kraja 2023.

S tim u vezi, posle izvesnog većanja, Kingsi su, po svemu sudeći, odlučili da sa Srbinom raskinu ugovor.

Kako javlja grčki portal sport24.gr Petrušev bi lako mogao da se vrati u Evroligu, takođe u crveno-belu porodicu, ali ne Crvene zvezde već Olimpijakosa.

– Kao igrač koji može da pokrije pozicije 4 i 5, ispunjava standarde za pojačanje koje su postavili čelni ljudi Olimpijakosa. Kontakti sa Petruševim su u poodmakloj fazi i srpski krilni centar bi mogao da se nađe u Pireju u narednim danima.Sa evroligaškim iskustvom, on je veliki momak koji je Olimpijakosu potreban (čak i kada se Milutinov vrati zdrav). Potez sa dugoročnom perspektivom, ako uzmemo u obzir njegovu starost (23 godine) i činjenicu da dolaskom u Pirej neće potpisati ugovor samo do kraja ove sezone – navedeno je u trkstu u kojem se obrazlaže njegov potencijalni angažman.

Petrušev jeste prošle sezone pokrivao poziciju krilnog centra u Zvezdi ali je po vokaciji klasičan centar.

Ako se uzme u obazir da je Alek Piters prva četvorka u Olimpijakosu, a da su na petici Nikola Milutinov i Mustafa Fal, uz polivalentnog Luka Sikmu, biće zanimljivo videti na koji bi način Jorgos Barcokas koristio srpskog košarkaša koji je u prethodnoj takmičarskoj godini u Evroligi prosečno ostvarivao učinak od 10,7 poena i 5,2 skokova.

Ne tako davno, njegov agent Miško Ražnatović poručio je da povratak u Evropu nije opcija, ali će, po svemu sudeći, brzo sebe demantovati.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari