Pozovi tenisera radi najave doping testa 1Medison Kiz. Foto; EPA-EFE

Uporedo sa takmičenjem na Vimbldonu pažnju teniske javnosti u proteklih nekoliko dana zaokuplja informacija koju je objavio „Dejli Mejl“ po kojoj Međunrodna teniska federacija dozvoljava igračima da sami zakazuju svoje antidoping testove.

Uporedo sa takmičenjem na Vimbldonu pažnju teniske javnosti u proteklih nekoliko dana zaokuplja informacija koju je objavio „Dejli Mejl“ po kojoj Međunrodna teniska federacija dozvoljava igračima da sami zakazuju svoje antidoping testove.

Ova informacija privukla je veliku pažnju jer se već godinama, s vremena na vreme u medijima, ali pre svega na društvenim mrežama, pojave sumnje da pojedini vrhunski teniseri postižu rezultate posle neverovatnih fizičkih napora.

Novinar Janik Šnajder, koji je radio ovo istraživanje, naveo je da je ITF u jednom trenutku čak razmatrao da suspendije jednog „visokorangiranog igrača“, ali da ništa od toga na kraju nije bilo.

I dok se u gotovo svim sportovima otkrivaju slučajevi dopinga, u tenisu su oni vezani gotovo isključivo za slabije rangirane ili nepoznate igrače.

„Dejli Mejl“ je objavio da teniseri i teniserke imaju mnogo manje testiranja nego što se to zvanično navodi, a preneto je da su pred ovogodišnji masters u Majamiju neke igračice unapred obaveštene kada će imati test.

Amerikanka Medison Kiz i Nemica Andrea Petković, čija su imena pomenuta u tekstu, oštro su reagovale.

– Ovo je pogrešno protumačeno. Taj „doping test“ koji smo mogli da „zakažemo“ u Majamiju je bilo prikupljanje pasoša krvi, koji predsatvlja uzorke krvi svih sportista koje im dajemo svake godine, kako bi nenajavljeni doping testovi mogli da se uporede sa tim uzorkom i da se tim putem istraže abnormalnosti – rekla je Petković.

Medison Kiz je od medija tražila da „ne šire dezinformacije“.

– Oni koriste „zakazane“ pasoše krvi kao osnovu za testiranje budućih uzoraka. Probudili su me u 6.30 ujutru bukvalno pre tri dana za nenajavljeni doping test. Ne širite ovo lažno s**nje – izjavila je Amerikanka.

Srpski Dejvis kup reprezentativac Dušan Lajović tvrdi da su informacije koje je objavio „Dejli Mejl“ netačne i da se teniserima ne gleda kroz prste.

– Pravila su jasna. Bitno je da ti se ne dešavaju ti propusti, jer tu nema opravdanja. Ako se tri puta ne pojaviš na testiranju, to je kao da si pozitivan. To je najveća fobija svih igrača, pogotovo što je u tenisu jako teško konstantno ispratiti promenu plana, jer ti nekada završiš, izgubiš i promeniš let – izjavio je Lajović posle meča na Vimbldonu sa Aleksandrom Bublikom. Srpski teniser je ovu izjavu dao na konferenciji za medije na koju je kasnije upravo zbog toga što se zadržao na testiranju.

Nakon što je Rafael Nadal osvojio 14. titulu na Rolan Garosu poznati francuski biciklista Gijom Martan indirektno je optužio Španca da se dopinguje. Martan se osvrnuo na Nadalovu izjavu da je primio veliki broj injekcija u stopalo kako bi ga „umrtvio“ i ne bi osećao bol tokom mečeva.

– To što je Nadal uradio je nemoguće za bicikliste i to je meni normalno. Ako smo povređeni ili bolesni ne možemo da trčimo, ne takmičimo se i to mi zvuči kao normalna stvar iz nekoliko razloga. Prvo, zbog zdravlja sportiste. Na duge staze ne znam koliko je to dobro po Nadalov zglob, a takođe, lekovi – a posebno injekcije – nemaju lekovito delovanje i sigurno mogu da utiču na performans, ili da čak unaprede nečiji performans. Zbog toga meni deluje da je ovo bilo na granici – izjavio je francuski biciklista za „L’ Ekip“, a zatim dodao da je od 2011. godine u biciklizmu uvedeno pravilo „bez igli“:

– Da je biciklista uradio isto, čak i da to nije zabranjeno, svi bi krenuli da ga optužuju da je dopingovan. Tu je takva kulturološka pozadina zbog raznih klišea koji su vezani za biciklizam“, rekao je Martan.

„Dejli Mejl“ je još 2013. godine pisao da španski teniser koristi „legalni doping“, terapiju koja je bila zabranjena 2010. godine, a legalizovana godinu dana kasnije nakon dodatnih ispitivanja.

U pitanju je vrsta krvne terapije, koju je najbolje objasnio bivši teniser Fernando Verdasko. On je, kako sam kaže, nekoliko puta terapiju koristio zajedno sa Nadalom.

– Uzmu vašu krv, onda je pomešaju i izvade samo najbolje delove, najbolje ćelije. Nakon toga vam ubrizgaju ponovo u tetivu i oporavljate se mnogo brže – izjavio je Verdasko.

Kanadska teniska analitičarka Helen Peletije optužila je 2017. Novaka Đokovića da je te godine napravio pauzu zbog dopinga, i da je u „zataškavanju skandala“ učestvovao i ATP. Srpski teniser je tada ranije završio sezonu zbog povrede ramena, ali je Kanađanka tvrdila da nije bio razog.

– Neki se pitaju zašto je tako iznenada pao u svojoj igri, zašto je godinu dana bio ispod svojih fantastičnih fizičkih mogućnosti, koje je demonstrirao od 2011. godine? Šta je sa njegovim ličnim problemima? Da li je povreda ruke hronični problem koji vuče nekoliko godina ili je to samo izgovor? Da li je napravio pauzu kako bi se fizički oporavio i oživao svoj talenat – pisala je Pelitje pre skoro pet godina.

 

Troicki: Gledali su me kao da sam kriminalac

 Selektor Dejvis Kup reprezentacije Srbije Vikor Troicki bio je suspendovan 2015. od ITF na 18 meseci jer nije dao uzorak krvi na zakazanom testiranju. Iako je on tada tvrdio da je u pitanju nesporazum, Troicki je bio prinuđen da odsustvuje sa terena.

– Osećam da sam sada posmatran kao nekakav kriminalac, a pritom nisam uradio ništa loše. Plašim se igle i uvek sam imao problem sa davanjem krvi. Ali, uvek sam je davao. Čist sam i uvek sam bio čist tokom moje karijere. Samo me je zadesila pogrešna doktorka, koja mi nije rekla da se upuštam u rizik. Pokazala mi je pismo ITF-a u kome piše da je ona nadležna za odluke (na tom mestu za doping kontrolu) i verovao sam je potpuno. Sa ovolikom sankcijom koja mi je izrečena, ostajem bez teksta. Osećaj je kao da me je izneverio svet koji sam gradio iz dana u dan. Najgori osećaj koji možete da zamislite – izjavio je Troicki nakon što mu je ITF izrekao kaznu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari