Predsednik RFEF Rubialis: Plata mi je tri miliona 1epa09898465 President of the Spanish Soccer Federation (RFEF) Luis Rubiales EPA-EFE/Rodrigo Jimenez

Veliki korupcionaško-fudbalski skandal drma ovih dana Španiju, priča o tome stigla je i do Senata, posao su započele i inspekcije i ministarstvo finansija, a na udaru su predsednik Fudbalskog saveza Španije (RFEF) Luis Rubiales i nekadašnji reprezentativac i vlasnik kompanije “Kosmos” Đerar Pike.

Pod lupom je odluka od pre dve godine da se Superkup Španije, utakmica u kojoj se sastaju prvak i osvajač Kupa Kralja od prošle sezone “proda” Saudijskoj Arabiji po ceni od 40 miliona evra, pri čemu je Pike po sezoni dobar čitavih četiri miliona.

Priču je otvorio dnevnik El Konfedesijal i ključna je upravo provizija. Predsednik RFEF je odmah izašqao u javnost i izjavio da je izabrana najbolja ponuda, da sa “Kosmosom” nemaju nikakve ekonomske veze i da nikad nikom nisu za posfredovanje platilki ijedan evro.

Predlog da se Superkup preseli u Saudijsku Arabiju izglasan je bez glasa protiv“, rekao je Luis Rubiales posle objavljivanja transkripta razgovora koji je Đerar Pike vodio s njim i u kome je kapiten Barselone tvrdio da je taj posao bio dobar za sve i da on nije uradio ništa pogrešno, ni moralno, ni pravno. Jer je proviziju naplatio od saudijske strane.

Senator Karles Mulet zahtevao je od Rubijalesa da se hitno pojavi u Senatu i razjasni objavljene informacije o navodnom uzimanju provizija i zatražio i dolazak ministra kulture i sporta Mikela Isete, kao odgovornog za politiku Vlade po tom pitanju.

„Potrebno je da Ministarstvo finansija hitno analizirala da li su neki klubovi ili igrači postupili nepravilno, povećavajući svoje stratosferske prihode ili izbegavajući kontrole i procedure, i tako uprljali španski sport“, rekao je Mulet.

Konfedensijal je objavio i da su u januaru 2020. godine Ana Munjoz, tadašnja potpredsednica RFEF i direktorka odeljenja za integritet, kao i svi članovi Etičkog komiteta, podneli ostavke zbog neslaganja sa potpisanim ugovorom sa Saudijskom Arabijom.

Uz obrazloženje da je to “diktatura koja gazi prava žena, kažnjava homoseksualizam i primenjuje smrtnu kaznu, da je to jedna od najgorih tiranija na svetu u kojoj se sistematski krše ljudska prava i da ugovor o Superkupu služio samo za za ‘pranje’ njenog međunarodnog imidža“.

Ni ja kao predsednik, niti bilo ko iz mog okruženja ništa nije uzeo. Ne uzimam proviziju. Ni dozvoljenu, ni nedozvoljenu. Pošteno smo postupili i doneli više novca španskom fudbalu. Primera radi, Italijani su za prebacivanje Superkupa na teritoriju Saudijske Arabije uzeli 7.000.000 evra, mi okruglo 40.000.000 evra.

Primam platu od FS Španije. Po strukturalnom modelu, predsednik Saveta zarađuje oko 3.000.000 evra, ima visoka primanja, a male bonuse. S druge strane, La liga kontroliše televizijska prava, s tim što tamo predsednik ima nižu platu, ali veće premije. Stvarno sam dobro plaćen. A kakav posao sam odradio sa saradnicima vidi se po tome što smo je Savez generisao oko 140.000.000 evra na godišnjem nivou pre mog angažmana, a sad je probio granicu od 400.000.000 evra“- izjavio je detaljno predsednik RFEF Luis Rubiales.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari