Preković: U Tokiju me "udarila" pozitivna energija 1foto: Srđan Stevanović Starsport

Jovana Preković, karatistkinja iz Aranđelovca, koja je nosila srpsku zastavu na svečanoj ceremoniji zatvaranja Igara, dočekana je juče u Beogradu ovacijama i aplauzima, a 25-godišnju šampionku pozdravili su i vaterpolisti i poželeli joj da u narednim godinama nastavi zlatni niz

Kada se pojavila na izlaznim vratima aerodromu začula se i pesma „Uzela si zlato, Jovana“, a apsolutna vladarka sveta u svojoj karate kategoriji je igrala i skakala od radosti.

Na žalost, nije zaigrala brejkdens, što je siguran znak da se neće takmičiti na narednim igrama u Parizu, na kojima će se umesto karatea za medalje boriti upravo brejkdenseri.

Nakon što se pozdravila sa porodicom, koja se na aerodromu pojavila u majicama sa njenim likom, Prekovićeva je rekla da je tek po dolasku u Tokijo dobila dodatnu motivaciju za pohod ka zlatu.

– Pre nego što sam krenula u Japan rekla sam da idem da se takmičim. Ali kada sam videla organizaciju u Tokiju promenili su mi se utisci i ambicije. Bila sam prepuna pozitivne energije, koja mi je na kraju pomogla da izdržim taj 6. avgust i popnem se na krov Olimpijskih igara – izjavila je evropska, svetska i olimpijska šampionka, koju sada očekuje i proslava u Aranđelovcu, koju je još pre njenog odlaska u Japan zakazao njen otac.

Njen dugogodišnji trener Roksanda Atanasov je kratko poručila da ne može da bude ponosnija posle svega što se desilo u Tokiju.

– S Jovanom sam od njene četvrte godine i za nas je ovo poseban trenutak, posebna priča. Izgradile smo jedna drugu, ja nju kao takmičara, ona mene kao trenera. Drago mi je da smo iskoristile priliku da ostvarimo ovakav rezultat na prvim Olimpijskim igrama – izjavila je Roksanda Atanasov.

Jovana Preković ostaće upisana kao prva karatistkinja koja je osvojila zlatnu medalju u kategoriji do 61 kilograma, jer se ovaj sport prvi put u Tokiju našao u programu olimpijskih igara.

Međutim, čini se da će ova čast pripadati Jovani duže vreme pošto se karatisti neće takmičitina OI u Parizu 2024. godine.

I u Dubajiu na zlato

Jovanu Preković u novembru očekuje i Svetsko prvenstvo u Dubajiu, na kojem će braniti zlatnu medalju osvojenu pre tri godine u Madridu. Nakon što je u maju osvojila prvo mesto na prvenstvu Evrope, a u Tokiju postala i olimpijska šampionka, Prekovićeva će imati priliku da samo u jednoj godini osvoji titule na sva tri najvažnija takmičenja.

– Kad sam počela ovu sezonu rekla sam da idem na svako takmičenje da osvojim zlato. Ostalo je još samo Svetsko prvenstvo i to je to za ovu godinu. Sad me očekuje mali predah a onda nastavljam da radim – izjavila je Prekovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari