Preminuo šahista Bora Ivkov 1Foto: Serbiachess.org

U Beogradu je u 89. godini preminuo legendarni svetski, jugoslovenski i srpski velemajstor Borislav Bora Ivkov, saopštio je večeras Šahovski savez Srbije (ŠSS).

Ivkov je rođen u Beogradu 12. novembra 1933. godine, a šah je počeo da igra sa 10 godina.

Prvi omladinski šampion sveta postao je 1951. godine u Birmingemu, a 2006. godine je u Davosu osvojio titulu prvaka Evrope u konkurenciji veterana.

„Između ta dva uspeha stalo je više od pola veka šaha i nebrojani uspesi čoveka koji je jednom prilikom priznao da je od šaha živeo, ali da se ponašao neprofesionalno i da je vreme voleo da posveti i muzici, sportu, pozorištu i ženama“, navedeno je u saopštenju ŠSS.

Bora, kako su ga svi zvali, titulu šahovskog majstora osvojio je sa 16 godina, dok je velemajstor postao 1955. godine, u 22. godini.

Osvojio je 10 olimpijskih medalja, šest srebrnih i četiri bronzane, pet medalja sa svetskih i evropskih prvenstava, tri puta je bio šampion Jugoslavije, a bio je pobednik i brojnih velemajstorskih turnira.

Pored Svetozara Gligorića, jedini je naš šahista koji je bio u prilici da postane prvak sveta, u čemu ga je sprečio Šveđanin Larsen 1965. godine. Pet godina kasnije bio je član tima Ostatka sveta, koji je u Beogradu igrao meč stoleća protiv tada neprikosnovenog Sovjetskog Saveza.

Član reprezentacije Jugoslavije bio je 30 godina. Nastupao je najduže za ŠK Crvena zvezda, ali i za ŠK Partizan, ŠK Radnički i BŠK Gambit.

Pored uspeha kao igrač, bio je veoma uspešan i kao selektor muške i ženske reprezentacije Jugoslavije. Sa muškim timom je 1989. godine osvojio srebrne medalje i na svetskom i na evropskom prvenstvu, dok je sa damama 1999. godine stigao do titule vicešampiona starog kontinenta.

Osim uspeha za šahovskom tablom, Ivkov je bio veoma zapaženi autor šahovskih knjiga koje su prevođene na više svetskih jezika i prodavane i u inostranstvu.

Vreme i mesto sahrane Borislava Ivkova biće naknadno objavljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari