Preminuo strelac Momčilo Moma Savić 1

Strelac, streljački radnik i trener, Momčilo Moma Savić, preminuo je u 65. godini u Jagodini, saopštio je danas Info centar Streljačkog saveza Srbije (SSS).

Streljaštvom je počeo da se bavi krajem šezdesetih u toku letnjih ferija na Jadranskom moru. Za kratko vreme, je međutim došao do ekipe u klubu „Kablovi“, u to vreme veoma jakom streljačkom kolektivu, a potom i do reprezentacije Jugoslavije. Najveći uspeh postigao je na juniorskom Balkanskom šampionatu, tada veoma jakom i kvalitetnom takmičenju, 1973. u Beogradu. U olimpijskom meču MK puškom sa 595 krugova osvojio je zlatnu medalju sa balkanskim rekordom. U trostavu 3 puta 20 metaka bio je drugi, a u obe discipline sa reprezentacijom Jugoslavije našao se na najvišem stepeniku pobedničkog postolja.

Šampion Jugoslavije bio je 1973. i 1981. Na šampionatima Jugoslavije u raznim disciplinama i kategorijama osvojio je devet medalja (3-2-4), a na prvenstvima Srbije 14 (3-8-3). Pojedinačni prvak Srbije bio je dva puta, četiri puta je bio drugi i dva puta treći. Kao član „Kablova“ osvojio je sedam ekipnih medalja na šampionatima Jugoslavije, od toga jednu zlatnu, dok je sa prvenstava Srbije doneo šest medalja, takođe jednu zlatnu.

Po prestanku karijere, ostao je da radi kao trener u klubu „Kablovi“. Bio je, na nekoliko prvenstava Evrope, i u stručnim štabovima reprezentacija Jugoslavije. Radio je i u “Partizanu”, a trenersku karijeru završio je u beogradskom klubu „Milicionar – Krcun“ (kasnije „Policajac“).

Dobitnik je brojnih društveno sportskih priznanja, pored ostalih i „Oktobarske nagrade“ Skupštine opštine Jagodina. Jagodinski list „Novi put“ proglasio ga je 1973. za sportistu godine Pomoravlja, Levča i Resave.

Momčilo Moma Savić sahranjen je na groblju u Jagodini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari