Preplivati i Australiju i svoje slabosti 1EPA-EFE/Sandor Ujvari

Srpski vaterpolisti igraju za direktan plasman u četvrtfinale Svetskog prvenstva, paralelno radeći na popravljanju igre.

Na planetarnoj premijeri, sa obostrano previše primljenih golova, podmlađeni sastav reprezentacije Srbije obavio je dobar posao u derbiju D grupe sa Sjedinjenim Američkim Državama (17:13), jer je napravio ključan zaveslaj ka prvom mestu u grupi i direktnom plasmanu u četvrtfinale Svetskog prvenstva u Mađarskoj, smanjivši sebi rezultatsku tenziju pred večerašnji duel sa Australijom.

Međutim, selektor Dejan Savić imao je previše razloga da, dovoljno šefovski i očinski u isto vreme, izgalami na naslednike penzionisane trofejne šestorke. Ne radi dokazivanja autoriteta ili potcenjivačkog upoređivanja sa Filipovićem, Prlainovićem… već zato što kod njega nema bacanja prvih mačića u vodu – čim nekome da poverenje onda uvek, svuda i od svakog traži maksimum. I, po potrebi, „teroriše“ ili „tetoši“ ga sve dok ne dobije šta je zamislio, na dobrobit tog pojedinca, celog tima i ovog našeg trofejnog sporta.

– Očekivali smo da će biti teško, ali nisam zadovoljan našom igrom. Previše primljenih golova, to sebi nikako ne smemo da dozvolimo, ako mislimo da nešto uradimo. Moramo da budemo svesni sebe… – ne beži od istine prvi strelac ekipe protiv izabranika Dejana Udovičića, Strahinja Rašović, jer je snažna odbrana bila i ostala zaštitni znak i potporni stub svih uspeha Delfina kroz čitavu istoriju, a protiv „jenkija“ je bila previše prohodna za pozicione napade i kontre rivala, sa ili bez igrača više u bazenu.

To što je napad bolje funkcionisao ne znači da stručni štab neće nastaviti da ga namešta protiv dobrih plivača sa Petog kontinenta, a onda i u u duelu sa slabašnim Kazahstanom, a još više na treninzima. Pogotovo u sedam dana praznog hoda, koliko sleduje prilično izvesnom učesniku Top 8 sa ovog parčeta Balkana.

– Imali smo velike oscilacije u prvoj utakmici, ali nisam ni očekivao da bude sve na svom mestu i da budemo briljantni u odbrani i napadu. Moramo da radimo i podignemo se do četvrtfinala – gleda činjenicama u oči osvajač dva olimpijska zlata Dušan Mandić, čija karijera i pristup bi trebalo da budu uzor mnogi od njegovih saboraca, a naročito debitantima na seniorskim SP – Nikoli Lukiću, Gavrilu Subotiću i Marku Raduloviću.

Sa sedam (zbirnih) golova, od čega su neki pali u važnim trenucima, potvrdili su lični potencijal, ali svesni su i oni da mora proteći još mnogo vode Dunavom i Savom da bi ih smatrali dostojnim naslednicima grandioznih prethodnika.

– Stvarno, svaka čast debitantima. Naravno, moramo bolje i mi iskusniji i oni. Nadam se da ćemo sledeće dve utakmice iskoristiti za potrebne intervencije u igri, tek je počeo turnir – hvali momke kojima je utorak bio vatreno krštenje.

Srećom ili nesrećom, jer većina stručnjaka pre bi glasala za teške protivnike odmah a ne počev od nokaut faze, pepreke ovog četvrtka i u subotu nisu kategorije koja ne dozvoljava paralelnu jurnjavu bodova, biflovanje forme i sastavljanje tehničko-taktičkog mozaika za biti ili ne biti prilike.

Mečevi i tabela D grupe

1. kolo (21. jun)

SAD – Sbija 13:17

Australija – Kazahstan 10:4

2. kolo (23. jun)

Srbija – Australija 18.00

Kazahstan – SAD 19.30

3. kolo (25. jun)

Kazahstan – Srbija 18.00

SAD – Australija 19.30

Tabela: Australija 2, Srbija 2, Kazahstan 0, SAD 0.

* svi mečevi se igraju u Segedinu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari