Proći i sačuvati "municiju" za Zvezdu 1Lazar Marković foto: Starsport

Da ima duplo „dužu“ klupu, po dva rešenja ekstra klase na svakoj poziciji, da su mu svi fudbaleri zdravi i pravi a klupski budžet ne vapi UEFA parama, trener Aleksandar Stanojević bi mogao da se igra sa sastavima i taktikama u večerašnjem revanšu šesnaestine finala Lige konferencije protiv Sparte i derbi okršaju sa Crvenom zvezdom, tri dana posle.

Ovako će gledati da smisli kako i sa kim da Partizan nastavi tamo gde je stao u Pragu (0:1), odnosno ostane u Evropi, a da zbog toga ne trpi šampionska trka, jer je prekid komšijske dominacije ostao prioritet svih prioriteta, a eventualni beg na osam bodova razlike bio bi krupan kapital u toj večitoj trci.

– Zna se da nam je titula prioritet, međutim, sami smo „krivi“ ili srećni što sam se ovo dešava. Nemam luksuz da sad razmišljam o derbiju, iako sam hteo. Na našoj strani je rezultat, biće i dosta navijača, svestan sam da će nas revanš istrošiti, kao što je bio slučaj sa Mančester Sitijem i Interom, pa su kasnije kiksnuli u prvenstvu. Momcima svaka čast što su podigli standarde. Kako da im kažem: „Hajde da odmaramo pred našim navijačima“? Ne, ulazimo ful, ne razmišljamo o sledećoj utakmici, nažalost… – otvoren je šef stručnog štaba crno-belih, čiji su izabranici pre nedelju dana u Češkoj odigrali sjajnu defanzivnu partiju i strpljivo sačekali minimalac sa potpisom Kvinsija Meniga.

Ne krije, ipak, da je nedeljni okršaj na „Rajku Mitiću“ svima u podsvesti, jer bi mogao da prelomi superligaški „rat“.

– Prirodno je da razmišljamo o derbiju. I u Nišu (na prolećnoj premijeri, prim. aut) sam mislio kako ćemo. Šta da radimo… Rekao sam im da su sami krivi što su podigli standarde, sad moraju to da iznesu. Ne možete da kalkulišete. Izlazimo u najjačem sastavu. Niti bilo koga odmaram, niti pomeram. A videću tokom meča, možda ću u 70. minutu razmišljati šta dalje – najavio je učesnik Lige šampiona sa Partizanom, kom će u oba slučaja biti potrebna i podrška navijača, nekada pravog „12. igrača“ a nekada najvećeg neprijatelja.

– Na mene pritisak sa tribina ne može da utiče, jer sam dugo ovde. Imamo igrače koji osećaju veliku odgovornost. To je dobra stvar, zato smo tu gde jesmo. A nekad nas sputa pritisak da ne pokažemo najbolje, jer smo toliko odgovorni. Zato nam je potrebna pozitivna reakcija sa tribina, a onda na kraju neka publika iznese stav – smatra Partizanov strateg.

Ipak, za ishode se pitaju igrači, a oni su i u Pragu pokazali da umeju da igraju na rezultat, ne opterećujući se time da li je taj fudbal i lep za oko. Ovog puta će brzi i snažan sastav Sparte morati da ih pritisne u rezultatskoj jurnjavi.

– Ponosan sam na igrače, svaka im čast kako su izneli dosadašnji deo sezone, ovo će nam biti 14. meč u Evropi… Čeka nas drugačija utakmica nego prva, rival će sada više rizikovati… Česi mogu da postignu gol u svakom trenutku i meč vrate na početak. Pre prve utakmice su izašli iz dva derbija, u međuvremenu su se osvežili, više će rizikovati u Beogradu i zato nas čeka težak meč. Nisam siguran da će ponoviti sastav od prošle sedmice. Uvek igraju u najboljem u datom trenutku: protiv Slavije u jednom, Plzenja u drugom, nas u trećem… Protiv Slavije je, primera radi, bila tuča ceo susret, jer je Sparta fizički zahtevna ekipa. Ne znam hoće li tako biti i u Humskoj, možda će se utakmica otvoriti, iznedriti više šansi… Nije Sparta pokazala pravo lice, jer joj mi nismo dozvolili. Kao kad mi ne igramo dobro, to je zato što se nešto i protivnik pita. Može i golman da krene na korner, štoper u 16 metara, rizikovaće, jer nema popravnog – zna šta ih čeka ideolog igre crno-belih.

On ne može da računa na operisanog ofanzivnog vezistu Danila Pantića i još rovitog zadnjeg veznog LJubomira Fejsu, dok se za desnog beka Aleksandra Miljkovića i člana zadnje linije Igora Vujačića nada da će biti spremni da se nađu u protokolu završnih 90 minuta borbe za Top 16.

Na drugoj strani, Pavel Vrba u Srbiju nije doveo startnog štopera Ondreja Česlustku, niti povređene napadače Mateja Pulkraba i Lukasa Juliša, ali opet može da računa na odličnog desnog spoljnjeg defanzivca Tomaša Vajsnera.

– Česi na raspolaganju imaju momke koji tržišno vrede po 20.000.000 evra i traže ih veliki evropski klubovi. Daju golove u međunarodnim utakmicama. Kakve veze ima da li im je 18 ili 28 godina. Oprezni smo. Rival nam je tim koji je u Ligi Evrope savladao Glazgov Rendžers i Brondbi. Ko smo mi da pretimo i objašnjavamo da smo favoriti. Da, trenutno nam je liga 11. u Evropi, imamo timsko samopouzdanje, ali ne možemo da kažemo kako smo favoriti – tvrdi Stanojević pred dva od većih izazova u karijeri.

Odbrana za pohvalu

Ako bi Partizanovi navijači izabrali da optimizam grade na brojkama onda bi sigurno posegli za onima što ilustruju defanzivnu čvrstinu Stanojevićeve ekipe. Od njegovog povratka u Humsku, pretprošlog septembra, samo tri puta su primljena dva gola na jednom meču. I to: od Šarlroe, 23 dana po dolasku sadašnjeg trenera, tako što je drugi gol pao u drugom produžetku utakmice; na početku ove sezone kada je Soči eliminisan u utakmici trećeg kola kvalfikacija za Ligu konferencije, rešene izvođenjem penala; u plej-ofu za grupnu fazu LK, kada je Santa Klara prvi meč dobila sa 2:1 pa eliminisana u revanšu. Na ostalih 74 ili nije uopšte bilo lopti iza leđa Partizanovih golmana ili su jednom savladani.

Nemanja Miletić: Može i iz prekida

– Imali su više odmora od nas, jer nisu igrali prvenstveni susret, međutim, ne sme da nas zavara rezultat iz Praga… Akcenat stavljamo i na prekide, možemo i tako da ugrozimo goste. Što se mene tiče, nebitan je način, samo je važno da moj tim prođe… Malo mi smeta kad se priča kako ljudi nikad nisu čuli za Hložeka i Čančavaru, na primer, a u pitanju su momci koje traže poznati evropski klubovi. Nikad ih nisam potcenjivao, niti ću sad. Biće izuzetno teško… Tu su naši navijači, ne sumnjam u snagu sa tribina. Kad zapnemo, poguraju nas – priča Nemanja Miletić, bek/štoper Partizana.

Plej-of LK

Karabag – Marsej prvi meč 1:3

Makabi T. A. – PSV 0:1

Randers – Lester 1:4

Bodo Glimt – Seltik 3:1

Slavija Prag – Fenerbahče 3:2

PAOK – Midtijalend 0:1

Vitese – Rapid 1:2

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari