Promenjeno fudbalsko pravilo o slučajnom igranju rukom kod gola 1Foto: Pixabay/ picselweb

Međunarodni bord fudbalskih asocijacija (IFAB) zadužen za promenu fudbalskih pravila odlučio je danas da slučajno igranje rukom igrača u akciji prilikom postizanja gola više neće biti kažnjivo.

Posle ove odluke, gol neće biti poništen kada igrač, prema proceni sudije, slučajno igra rukom u akciji prilikom postizanja gola ili ako rukom postigne gol.

Promena pravila stupiće na snagu od 1. jula, ali je IFAB naveo da takmičenja imaju mogućnost da ih primene i ranije.

Uredba je promenjena posle sve većeg nezadovoljstva igrača, trenera i navijača povodom prestrogog poništavanja golova, otkako je pre dve godine uvedena.

„Posle analize svega, postojao je osećaj da je to možda preterano. To je bila percepcija javnosti i percepcija koju smo imali u IFAB. Zbog toga smo izmenili ovu uredbu“, rekao je predsednik Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) Đani Infantino.

Gol će i dalje biti poništen kada fudbaler igra rukom, a sudija proceni da je postojala namera.

IFAB je takođe naveo da razmatra mogućnost da pravilo o pet izmena tokom utakmica ostane na snazi i na Svetskom prvenstvu 2022. godine u Kataru.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Promenjeno fudbalsko pravilo o slučajnom igranju rukom kod gola”

  1. Ako žele dobro fudbalu, treba da donesu pravilo da kad ekipa koja napada prenese loptu preko centra ne sme više da je vraća na svoju polovinu terena. Fudbal izgubio lepotu igre, sa pola terena se vraća lopta golmanu, bruka. Fudbal liči na šah, treneri se nadmudruju nekakvim taktikama a fudbal je igra gde treba da bude cilj davanje golova. Kakva je to utakmica ako se završi bez golova? Zamisli rukomet ili košarku bez postignutog koša.

    • Zato je hokej na ledu vrhunska igra! Nema prevare, mora timski i igraci moraju da misle. Nema prenemaganja igraca, valjanja po terenu, pipnulo mi slucajno mali prst, trepavica mu bila u ofsajdu…10% para od fusbala da ide y hokej, igrali bi najjacu grupu sa reprezenracijom, i imali bi bar jedan klub u najjacim EU ligama – jer smo talentovani za takav sport i imamo odlicne mlade igrace do 20 godina, koji posle nemaju gde da igraju

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.