Prvi reket sveta učešće na AO počinje protiv Mičela Krugera 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Drugog dana startnog kola Australijan opena u bitku za prvi grend slem trofej u 2019. godini kreću još trojica tenisera iz Srbije, s tim što se samo u slučaju Novaka Đokovića „podrazumeva“ plasman u drugu rundu.

Možda vlasnik 14 pehara sa turnira „velike četvorke“ nije još u top formi, kao u fantastičnoj drugoj polovini 2018, ali kao prvi reket sveta ne bi trebalo da se saplete o Amerikanca Mičela Krugera, 231. na ATP listi koji je do privilegije zvane odmeravanje snaga sa jednim od najvećih asova u istoriji ovog sporta došao kroz kvalifikacije.

Nije ni čudo što im se ranije nisu ukrštali putevi, jer ovaj 25-godišnjak iz Teksasa, visok 188 centimetara, do ovog izdanja AO nikada nije dobacio do glavnog žreba nekog grend slema, a nema običaj da dogura daleko ni na takmičenjima manjeg značaja i nagradnih fondova. U njegovoj profesionalnoj karijeri u koloni – titule stoji 0, a tu su i najbolji plasman ikada – 169. mesto (iz 2017. godine) i visina dosadašnje zarade od turnira (465,538 dolara) da potvrde ogromnu razliku u znanju, veštinama i ambicijama između njega i Novaka.

Zato bi sve osim rutinske pobede Đokovića bilo prvoklasna senzacija, što ne isključuje Krugerovu borbenost do krajnjih ličnih granica, jer kao unapred otpisani ne može ništa da izgubi. Lako je za pretpostaviti i da će „kralj“ Melburna iz 2007, 2011, 2012, 2013, 2015. i 2016. godine gledati da maksimalno ozbiljnom igrom opravda status prvog favorita i iskupi se za ispadanje u drugom kolu AO 2017.

Ako uradi ono što se od njega očekuje, u meču čiji je početak predviđen danas oko devet ujutro po srednjeevropskom vremenu, ide na boljeg iz susreta Žoa Vilfreda Conge (Francuska) i Martina Kližana (Slovačka).

Filip Krajinović će igrati sa Markom Čekinatom, a Laslo Đere će za prvog rivala imati Jevgenija Donskoja iz Rusije.

Eliminacija Mareja

Endi Marej je uspeo da duel sa Špancem Robertom Bautistom Agutom odvede u peti set, ali nije imao snage da zaustavi pobednika nedavnog turnira u Dohi – 2:3 (6:4, 6:4, 6:7 (5:7), 6:7 (4:7), 6:2).

– Ako je ovo bio moj poslednji meč, onda sam se oprostio na zaista sjajan način. Dao sam sve od sebe, nije bilo dovoljno za pobedu – rekao je nekada prvi reket sveta, koji je pre početka AO najavio skoriji odlazak u penziju zbog problema sa kukom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari