Putin traži promenu međunarodnih pravila o dopingu 1Foto: Fonet-AP

Samo tri dana nakon što je četvrti put izabran za predsednika Rusije Vladimir Putin naložio je predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova da zatraže promenu međunarodnih pravila koja se odnose na sprečavanje dopinga.

Prvi čovek zemlje koja se poslednjih nekoliko godina nalazi u epicentru jednog od najvećih doping skandala zbog koga njeni sportisti nisu mogli da nastupaju na najvećim takmičenjima pod ruskom zastavom, smatra da se postojeća Konvencija o borbi protiv dopinga u sportu mora promeniti tako da pravila budu „fer i transparentna“, ne ulazeći u detalje šta misli pod tim. On takođe ističe da će vlada „nastaviti da brani sportsku čast zemlje i čistih sportista, i da će se zalagati za sport bez politike i duplih standarda“.

I pored urgentnosti koja prati Putinov zahtev, promene Konvencije o borbi protiv dopinga ne mogu se očekivati pre septembra naredne godine kada će biti održana konferencija na kojoj će učestvovati sve zemlje potpisnice.

Vladimir Putin u prethodnom periodu tražio je stroža pravila o upotrebi zabranjenih lekova u terapeutske svrhe, ističući da su sportisti drugih zemalja često uzimali nedozvoljene supstance pod izgovorom da su im potrebni za lečenje. Pored stranaca i ruski takmičari našli su se među onima koji su uzimali doping kao lek, a najpoznatiji bio je slučaj Marije Šarapove.

Otkriće o raširenom dopingu, koji je bio podržan od strane države, dovelo je do toga da ruski sportisti ne mogu da nastupaju pod svojom zastavom i himnom na najvećim sportskim takmičenjima, uključujući i Letnje Olimpijske igre 2016. Na ovogodišnjoj zimskoj olimpijadi Međunarodni olimpijski komitet napravio je ustupak, pa je 168 ruskih takmičara nastupalo pod imenom „olimpijski sportisti iz Rusije“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari