"Radi 16 sati dnevno, izložena je neljudskim uslovima": Bajden nudi Putinu razmenu za košarkašicu Britni Grajner koja je u ruskom radnom logoru 1Britni Grajner. Foto: EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA

Posle izbora i pobede republikanaca u trci za većinu u Predstavničkom domu, Džo Bajden je odlučio da se pozabavi neprijatnom pravosudno-sportskom temom, piše Večernji.hr.

Naime, predsednik SAD odlučio je da iz ruskog zatvora izvuče slavnu američku košarkašicu Britni Grajner.

„Odlučan sam da dovedem Britni kući. Sada kada su ovi izbori završeni, nadam se da će gospodin Putin biti voljan da ozbiljno razgovara o razmeni zatvorenika“, rekao je Bajden.

Kako navodi Asošiejted pres, pored Grajner koja je osuđena na devet godina zatvora, Bajden želi da iz ruskog kazamata izvuče i Pola Vilana, optuženog za špijunažu, koji je 2016. osuđen na 16 godina zatvora.

Zauzvrat, spreman je da Putinu preda ruskog trgovca oružjem Viktora Buta u činu razmene osuđenika.

„Uprkos nepoverenju u uspeh pregovora sa Rusima, američka vlada preko svih dostupnih kanala komunikacije nastavlja sa pokušajima da se ovaj plan realizuje. Ovo ostaje naš prioritet“, rekla je novinarima Karin Žan-Pjer, šefica kancelarije za odnose sa javnošću predsednika SAD.

Britni Grajner je dvostruka olimpijska šampionka (2016. i 2021.) koja je uhapšena na moskovskom aerodromu Šeremetjevo zbog posedovanja smole konoplje u patronama za električne cigarete.

Nakon hapšenja, Grajner se opravdala da je koristila ulje kanabisa za bolove izazvane povredama mišića, ali sudija koji ju je osudio na devet godina zatvora očigledno nije našao njen izgovor relevantnim.

S obzirom na to da Bajden i Putin još nisu dogovorili razmenu, 32-godišnja košarkašica je završila u kaznenoj koloniji, odnosno modernom gulagu.

A tamo ju je, prema pisanju Njujork tajmsa, dočekao 16-časovni radni dan, nehumani higijenski uslovi i stalna Putinova propaganda, ali i opasnost od nasilja kojem su osobe homoseksualne orijentacije često izložene na ovakvim mestima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari