Real igra za spas sezone 1foto EPA-EFE/ABIR SULTAN

Potrošili su sav kredit, u eri Pabla Lasa bili u najlošijoj seriji rezultata i neposredno pred start plej-ofa rešili da grupišu redove svesni da u serijalu sa Makabijem igraju za spas sezone.

Košarkaši Reala započinju doigravanje sa velikanom iz Tel Aviva sa mnogo nedoumica i samo jednim ciljem – da se plasiraju na fajnal-for. Istovremeno, Olimpijakos i Monako trebalo bi, uz serijal između Milana i Efesa, da odigraju najzanimljivije utakmice u borbi za mesto na F4 turniru u Beogradu.

Da je bio bilo koji drugi trener, sa manjim stažom i uspehom na klupi „kraljevskog kluba“ nema sumnje da bi Real plej-of dočekao sa novim stručnim štabom. Teško da bi iko osim Pabla Lasa, sa istim grbom na sakou večeras bio protagonista meča sa Makabijem, posle serije od osam izgubljenih utakmica u poslednjih devet mečeva i to neposredno pred start doigravanja.

Iako su i pojedini članovi uprave bili za smenu Lasa, Florentino Perez, predsednik Reala, nije ustuknuo pod pritiskom, svestan da bolje rezultate u poslednjoj deceniji, ovenčane sa dve titule u Evroligi, niko drugi ne bi mogao da napravi. Iako su praktično bili izbrisani zbog ispoljene nediscipline na jednom od poslednjih evroligaških gostovanja u Atini, Toma Ertel i Trej Tompkins su pomilovani i pred prvi susret plej-ofa vraćeni da treniraju sa ostalim saigračima. Istovremeno, zabrinutost je povećana nakon saznanja da je Gabrijel Dek dobio pozitivan nalaz prilikom testiranja na kovid.

Makabi je izvukao maksimalne benefite eliminacijom CSKA, Uniksa i Zenita; u kombinaciji sa dobrim rezultatima pred kraj regularnog dela zauzeo je čak visoko šesto mesto na tabeli. Vilbekin i saigrači gostovanje u Madridu dočekuju sa serijom od šest evroligaških pobeda ali i sa predstavom da punih osam godina nisu pobedili u prestonici Španije. Uprkos očajnim rezultatima u predvečerje plej-ofa, ugostiće ih izuzetan tim koji ima treću najčvršću odbranu u Evroligi i jedan od najkompletnijih napada.

Uostalom, Real je najbolja skakačka ekipa, sa prosekom od 18 asistiranih poena. U Makabiju će se osloniti na trio Vilbekin-Nanali-Žižić namereni da eventualni brejk potraže tako što će pokušati da ubace više od 80 poena, pritom i da defanzivno odigraju daleko agresivnije na perimetru. Sa procentima od skoro 40 odsto preciznosti rivala sa distance, „Ponos Izraela“ spada među slabije odbrane u Evroligi.

U redovima Olimpijakosa mobilnost je podignuta na najviši nivo. U sistemu 2-2-1 Atinjani će imati izuzetno težak zadatak da eliminišu Monako koji je u seriji od čak osam pobeda na poslednjih deset utakmica. U smiraj regularnog dela, ekipa Saše Obradovića nalazila se u formi na kojoj bi joj pozavideli i najbolji evroligaški timovi. Shvatio je srpski stručnjak da Majku Džejmsu mora dati slobodu i mogućnost da rešva situacije jedan na jedan, šutira iz teških pozicija, na istecima napada, neretko nerezonski.

U suprotnom, navukao bi gnev nepredividvog Amerikanca koji se prethodno posvađao sa Zvezdanom Mitrovićem, prethodnikom Obradovića na klupi Monaka, ali i Dimitrisom Itudisom u CSKA. Zahvaljujući upravo Džejmsu, Monako je dočekao debi u plej-ofu Evrolige kao najbolji napad (84 poena u proseku) i tim koji do realizacijed dolazi na razne načine, demonstrirajući i impresivan atleticizam i snagu na obruču Devontea Hola, odnosno napadačke ali i defanzivne veštine Alfe Dialoa. Svesni su u Olimpijakosu da je Monako jedan od najboljih gostujućih timova sa čak osam ostvarnih pobeda.

– Borićemo se za ono zašta smo se borili tokom čitave sezone; za svaki koš, svaki skok, svako uspešno dodavanje. Monako ima najbolji tranzicioni napad u Evroligi i najproduktivnija rešenja u izolacijama. Ovaj serijal biće specifičan i ne bih rekao da bilo koga možemo okarakterisati kao favorita. Sigurno ćemo imati veći pritisak u odnosu na košarkaše Monaka. Imaćemo prednost domaćeg terena; očekujem veliki pritisak i tenziju- poručio je Jorgos Barcokas, trener Olimpijakosa i stručnjak koji je sa Atinjanima već osvajao Evroligu.

U međusobnim susretima, u regularnom delu obe ekipe bile su ubedljive kod kuće, s tim u vezi, mečevi u Atini, odnosno Monte Karlu biće od velike važnosti za domaćine. Od decembra 2021. Monako je pobedio u 13 od 16 evroligaških mečeva što ga čini možda i timom u najboljoj formi, trenutno.

– Sama činjenica da smo u plej-ofu za nas predstavlja zadovoljstvo. Mi smo u Atinu stigli sa ciljem da napravimo brejk i da se sa makar jednim trijumfom vratimo kući. Nismo pod pritiskom, već smo samim učešćem u doigravanju napravili veliki rezultat ali sigurno želimo da doguramo što dalje – poručio je Donatas Motejunas, centar Monaka koji smatra da je dolazak Saše Obradovića bio ključan za rezultatski zaokret u toku sezone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari