Real "obrnuo igricu" - renoviranje stadiona koštaće gotovo dve milijarde evra 1Foto: EPA-EFE/Juanjo Martin

Najslavniji klub na svetu probio sve finansijske granice, postavivši istorijski rekord kada je u pitanju rahod zbog renoviranja stadiona.

Preskupo će koštati Madriđane ideja da „Santjago Bernabeu“ ostane na istom mestu i da zadrži spoljašnjost po kojoj je prepoznatljiv decenijama unazad.

U poslednje tri godine više puta je odlagan završetak radova i napokon bi trebalo da u maju pun kapacitet stadiona bude u opticaju.

Te 2021. grupe procene ukupnih troškova iznosile su oko 900.000.000 evra. Ipak, kako „Athletic“ saznaje, kada su bude obračunao i poslednji kredit koji je ne tako davno podignut, celokupan iznos za rekonstrukciju stadiona iznosiće nestvarnih 1.760.000.000 evra.

Ovaj iznos predstavlja samo osnovicu zajma, a kada se uračunaju i kamate sigurno se dolazi do sume od gotovo dve milijarede evra.

Istovremeno, „Athletic“ otkriva i da su prva dva kredita uzeta pod povoljnim okolnostima, dok poslednji nije zbog čega će Real dug otplaćivati do 2053. godine.

Madriđani će svake godine morati da izdvajaju 60.000.000 evra na ime otplate gredita i tako sve do 2053.

„Santjago Bernabeu“ postaće multifunkcionalan tako da će na njemu moći da se organizuju NFL utakmice, kao i NBA.

Takođe, biće priređivani razni koncerti, simpozijumi, a u klubu očekuju da će dobar deo kredita vratiti samo od propratnih sadržaja.

Želja Florentina Pereza, predsednika Reala, jeste da stadion bude „otvoren“ promocijom Kilijana Embapea, što bi predstavljalo i početak stvaranja novih Galaktikosa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari