Real "stradao" od svog deteta, Atletiko u derbiju odigrao za Barselonu 1EPA-EFE/Kiko Huesca

Stigli su fudbaleri Reala na gradski derbi kao neporažena ekipa od starta sezone, međutim Atletiko je večeras u gotovo svim segmentima nadvisio najljućeg protivnika oslonivši se na umešnost dvostrukog strelca Alvara Morate (3:1).

Nisu tako česti momenti u kojima se Atletiko može pohvaliti kao superioran tim u duelima sa Realom. Večeras je upravo bio takav slučaj. Ne samo što je došao do druge pobede na poslednjih 15 međusobnih mečeva već je pokazao da loše partije na početku seozne ipak nisu odraz postojeće forme.

Atletiko je gradski derbi dočekao sa tek sedam osvojenih bodova od mogućih 12 u prva četiri kola i sa osećajem ogorčenosti zbog izgubljene pobede na startu Lige šampiona. Lacio je u Rimu bukvalno u poslednjim sekundama izvukao remi i to golom golmana Provedela.

Ipak, ni u takvoj konstelaciji snaga, puleni Čola Simeonea nisu klonuli duhom, naprotiv. Igrao se 4. minut kada je Alvaro Morata iskoristio sjajan centaršut Lina po levoj strani i maestralnim trzajem glavom matirao Kepu, koji je zaista bio nemoćan.

Trideset jednogodišnji centarfor koji je prošao Realovu akademiju zapravo nikada nije dobio priliku da se dokaže u najvoljenijem dresu. Sumnjičavi su bili i u Atletiku, a lako je moglo da se desi da i ovoga leta Morata promeni sredinu da su kojim slučajem „jorgandžije“ uspele da na tržištu dovedu igrače koje su želeli.

Rani pogodak Atletika nije trznuo goste u dovoljnoj meri. Bez Vinisijusa, koji je imao stomačnih problema, i klasičnog centarfora Real je šanse morao da traži uglavnom kroz sredinu i u igri krtakih pasova, što su u Atletiku odlično prostudirali.

Lukas Vaskez će sigurno poželeti da večerašnji meč arhivira što brže, s obzirom na to da je i drugi gol došao centaršutem po njegovoj strani. Da stvar bude složenija, Alaba je užasno procenio let lopte koju je uputio Nunjez, a Grizman je šmekerski tako trznuo glavom da je lopta prilikom udarca sve vreme bežala od Kepe i na kraju završila u golu.

Tek u poslednjih petnaestak minuta prvog poluvremena Real je zaigrao konkretnije, agresivnije, pomerivši linije blizu protivničkog gola. U situaciji izborenoj takvim pristupom, Toni Kros je sjajnim šutem sa distance smanjio prednost. Atletiko je u tim trenucima igrao sa duplim blokom ispred golaman Jana Oblaka koji nije imao težih iskušenja osim jednog kada je Real pogodio mrežu nejgovog gola, ali je prethodno Ridiger bio u ofsajdu.

Samo što je počelo drugo poluvreme a stvari su se tako odvijale kao da je bila viđena repriza uvodna dva gola. Ponovo je po levoj strani Nunjez centrirao i opet je Alaba loše procenio putanju lopte, počastivši Moratu da sa nekih šest metara matira nemoćnog i indisponiranog Kepu Arizabalagu.

Sa tri gola postignuta glaovm, Atletiko je uspostavio potpunu kontrolu utakmice na nivou ekipe koja Realu do kraja meča nije dopustila da iskreira nijednu konkrentu šansu.

Trijumfom Atletika obradovala se i Barselona s obzirom na to da je posle 6. kola La Lige pretekla Real na vrhu tabele za bod i zajedno sa komšijama iz Đirone deli prvo mesto sa 16 bodova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari