Realnost povratka MVP NBA lige u reprezentaciju - Jokić na putu Divca 1EPA-EFE/JASON SZENES

Izjava menadžera superstara Denvera zapalila fitilj velikih očekivanja navijača košarkaške selekcije Srbije.

Fizički aktivan decenijama unazad, težine maltene iz igračkih dana, Svetislav Pešić je nedavno obukao isto odelo selektora-profesionalca spremajući se za put u Ameriku, identično onome iz 2002. kada je iz istih razloga putovao u „diplomatsku misiju“ „preko bare“.

Tada je uspeo da ubedi Vlada Divca i Peđu Stojakovića da umesto navijača, postanu glavni protagonisti osvajanja zlata na Svetskom prvenstvu u Indianopolisu, a javnost se danas nada da bi razgovori, pre svega sa Nikolom Jokićem, ali i ostalim našim NBA igračima mogli da budu podjednako plodonosni.

Fitilj radosti i velikih očekivanja podgrejao je pre dva dana i Miodrag Miško Ražnatović, verovatno najuticajniji košarkaški menadžer u Evropi i neko ko godinama unazad vodi računa o karijeri možda i najboljeg srpskog košarkaša svih vremena.

Advokat po struci, Ražnatović nije bio decidan, ali je istakao da Jokić želi da igra za Srbiju i da su šanse veće nego što su bile prošle godine. Pročitavši njegovo izlaganje, mnogi dečaci su odmah izvukli iz ormana svoje dresove što Denvera, a posebno Srbije sa prezimenom Jokić na leđima, zamišljajući kako već ovoga leta njihovi uzori osvajaju odličje na Evropskom prvenstvu.

– Mislim da je poslednja izjava Miška Ražnatovića ohrabrujuća. Postoji modus po kome se sada radi, selektor Svetislav Pešić je profesionalac u Savezu, baš kao što je bio i 2001. i 2002. Sećam se da je i tada radio po sličnim principima i da je uspeo da ubedi Vlada Divca i Peđu Stojakovića da nastupe na Svetskom prvenstvu u Indianapolisu, iako u tom trenutku sebe više nisu videlu u reprezentativnom dresu. Pešić je otputovao u Ameriku, boravio i razgovarao sa obojicom i rezultati toga bili su da su zaigrali za našu zemlju. Još tada su se pojavili problemi u vezi sa odazivima za reprezentaciju, bilo je subjektivnih i objektivnih razloga, ali je Pešić bio spreman i pokazao je razumevanje i time što je pristao da se, recimo pred Svetkso prvenstvo 2002, Divac i Stojaković ne pojave na startu priprema već da se kasnije priključe – povukao je analogiju u razgovoru za Danas Stevan Karadžić, naš respektabilni stručnjak, koji je 2002. bio pomoćnik u stručnom štabu Svetislava Pešića.

Ratko Varda, poznati i proslavljeni srpski košarkaš, neko je ko Nikolu Jokića odlično poznaje, s obzirom na to da su činili sjajan tandem u Megi u sezoni 2013/14. Odmeren u izlaganju, svestan težine izgovorenog, Varda je tokom razgovora više puta naznačio da je as Denver Nagetsa odličan čovek i da će odluku sigurno doneti u konsultaciji sa najbližima.

– Reč je, pre svega, o odličnom čoveku. Posmatram ga kao moje dete jer smo igrali zajedno kada je on bio praktično mladić. Danas je porodičan čovek, formirana ličnost i verujem da će odluku doneti u konsultaciji sa svojim najbližima. Intimno bih voleo da zaigra za reprezentaciju, nadam se da će tako biti, ali i ako ne bude, trebalo bi da odluku shvatimo racionalno i da ga ne osuđujemo. On je u najboljim igračkim godinama i sigurno još jednu deceniju može da igra na vrhunskom nivou, samim tim i da nastupa za reprezentaciju – naglasio je Varda.

Karadžić imao veliko trenersko iskustvo radeći u raznim reprezentativnim selekcijama. Dokazani stručnjak smatra da se kompromisno rešenje može naći i da bi eventualni dolazak Jokića bio najbolji mogući primer svim ostalim kandidatima za nacionalni dres ovoga leta.

– Verujem da će se naći prostora da se postigne kompromisno rešenje. Ukoliko bi se Nikola Jokić odazvao pozivu, misli da bismo mogli da imamo najjaču moguću reprezentaciju, odnosno da bi svi ostali sledili njegov primer. Mislim da se malo i mistifikuje njegova odluka da li će zaigrati za reprezentaciju. Razumevanje je neophodno za njeguvu poziciju, a i ne bi bilo dobro da neko zaigra pod pristiskom a da je svestan da ne može da pruži maksimum i da nije apsolutno fokusiran na reprezentativne obaveze – stava je Karadžić.

Varda je neko ko je uspešnu karijeru jednim delom gradio i u NBA ligi. Iako ni na približnom nivou na kojem Nikola Jokić surovo dominira parketima širom Amerike, savršeno mu je jasno kolikim je naporima izložen njegov prijatelj.

Obojica sagovornika složili su se da je momentum za povratak u reprezentaciju dobar, s obzirom na to da Srbija ima generaciju igrača kadru da se domogne najsjajnijeg odličja ovog leta, kao i da u godinama koje slede bude sve vreme među kandidatima za medalju.

– To jeste i slažem se sa tim, međutim, morali bismo da uzmemo u obzir koliko se troši tokom klupske sezone. Svedoci smo da ove takmičarske godine Denver isključivo zavisi od njegovih košarkaških veština. Svako ko se bavio košarkom, a pogotovo oni koji su igrali u NBA, znaju o čemu pričam i koliko je potrebno da se igrač oporavi posle sezone. Ipak, verujem, ukoliko ga zaobiđu povrede i bude se osećao dobro, da bi mogao već ovoga leta da se odazove pozivu Svetislava Pešića. On je zaista kvalitetan čovek, volim ga kao svoje dete i kakvu god odluku da donese, razumeću ga – poručio je Varda, dok je Karadžić razmišljanja da su poređenja sa Pau Gasolom i Dirkom Novickim, doskorašnjim NBA asovima koji su redovno igrali za reprezentacije Španije, odnosno Nemačke, samo donekle moguća.

– Iz perspektive reprezentacije, eventualno raniji završetak NBA sezone za Denver Nagetse išao bi na ruku i trebalo bi da poveća šanse da Jokić nastupi, međutim poređenja sa Pau Gasolom i Dirkom Novickim trebalo bi posmatrati malo drukčije. Jokić je po dolasku u Denver morao prva dva leta da posveti svom telu i njegovom stavljanju u optimum za zahteve NBA lige. Potom je imao prenapornu sezonu, usko povezanu sa korona virusom. Odigrao je više od 100 utakmica u relativno kratkom vremenskom razmaku i to je dovelo do enormne, ne samo fizičke već i mentalne potrošnje. Znam to na osnovu doživljenog Jelene Bruks koja je prošle godine imala Evropsko prvenstvo, pa Olimpijske igre i odmah je morala da dođe u naš klub. Mi smo je fizički i emotivno oporavljali sigurno do nekog januara meseca – otkrio je Karadžić koji je u ulozi savetnika u Šopronu bio svedok nedavnog velikog uspeha Jelene Bruks i Nevene Jovanović koje su u Istanbulu, u dresu mađarskog velikana, osvojile Evroligu.

Reprezentativni kontinuitet

Nikola Jokić sinonim je rezultatskih postignuća Denver Nagetsa. Jedan je od najboljih košarkaša današnjice, međutim, pitanje je koliko će tim iz Kolorada u budućnosti biti sposoban da se nadmeće za šampionski prsten.

Na kraju karijere, kada se podvuče crta, relevantnost postignutog meriće se i osvojenim trofejima. Jokić bi kontinuiranim igranjem za reprezentaciju, eventualno, riznicu medalja i pehara mogao u značajnoj meri da „oplemeni“.

„Bilo bi lepo za njega da uhvati neki kontinuitet igranja za reprezentaciju, naročito jer je deo jedne odlične generacija koja bi mogla u narednom periodu da konkuriše za najveća moguća odličja. Ako se i Teodosić odluči da i dalje nastupa za Srbiju, mislim da bismo na svakom takmičenju bili u najužem krugu favorita.“, naveo je Karadžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari