Rukomet i košarka bi tamo gde su već odbojka i futsal 1

Počinje sezona najpopularnijih dvoranskih sportova u kojima će četiri novopazarska kluba igrati u visoko rangiranim ligama Srbije.

Njihove utakmice trebalo bi da privuku pažnju prijatelja sporta kao nikada pre. Odbojkaši i Klub malog fudbala već se visoko kotiraju u najjačim ligama naše zemlje, rukometaši će i pored neuspeha u prošloj sezoni i dalje nastupati u Super B ligi, a na veliku scenu konačno će i košarkaši, debituju u Drugoj ligi.

OK Novi Pazar, osvajač Kupa Srbije za prošlu sezonu i u novoj će igrati značajnu ulogu u šampionatu zemlje koja je i zvanično treća evropska sila u odbojci. Promena u sastavu u odnosu na tim koji je ušao u istoriju novopazarskog sporta ima, s tim da je najveći deo tog sjajnog tima ostao na okupu. Otišli su Luka Šormaz i Srećko Ristić u redove rumunskog prvoligaša ĆSS 2 CNE iz Baja Marea, Dušan Lopar je novi član francuskog drugoligaša ASON Oranža, a Aldin Oković Mladog radnika. Ostanak u poslednji čas korektora Irfana Hamzagića i dolasci dvojice tehničara, Andrije Vilimanovića iz Ribnice i Nemanje Sretenovića iz Partizana, srednjeg blokera Alekse Polomca iz Partizana, kao i povratak iz Budvanske rivijere Sameda Pruševića i verovatni dolazak najnovijeg pojačanja na poziciji primača, Marka Vukašinovića, reprezentativca Crne Gore i bivšeg igrača Budućnosti, Nafelsa (Švajcarska) i Orestijade (Grčka), znače da bi rastanak od Šormaza, Ristića i Lopara trebalo da bude pokriven bez ikakvih posledica po ciljeve kluba.

Novi je i trener, Hamza Zatrić, dosadašnji kapiten oprobaće se u za njega nepoznatoj ulozi. Bivši trener Novog Pazara, Saša Stefanović od ove sezone vodi ekipu grčkog prvoligaša Finikasa. U četiri pripremna meča Novopazarci su pobedili Mladi radnik 3:1 i VA 014 Gorenje 3:0, poraženi su oba puta od ĆSS 2 CNE iz Baja Marea u Pendiku 3:2 i 3:1. Uvod u šampionat odbojkaši će imati između 7. i 12. oktobra, za kada je planiran meč za trofej Superkupa sa šampionom Vojvodinom. U 1. kolu, kao i prošle sezone, 12. oktobra u Pendik dolazi Ribnica. Pored Novog Pazara Superligu čine i – Crvena zvezda, Vojvodina, Ribnica, Spartak iz LJiga, Jedinstvo iz Stare Pazove, Radnički iz Kragujevca, Mladi radnik iz Požarevca i Spartak iz Subotice.

Futsal klub Novi Pazar nije uspeo da ponovi uspeh odbojkaša u svojoj najuspešnijoj sezoni. Poklekao je u finalu Kupa Srbije od Ekonomca (0:3), ali je i tim rezultatom prevazišao očekivanja i najvećih optimista. Taj sastav nije pretrpeo značajnije promene, pa se valja nadati još uspešnijoj sezoni, posebno u ligaškom takmičenju. Trener Vladan Cvetanović, ostao je na klupi, a u odnosu na taj tim neće moći da računa na Marka Slavkovića, povratnika u veliki fudbal i Vasilija Staniškovića, kao i na Elvira Bihorca, koji zbog oporavka posle operacije kolena neće biti spreman za prvi deo sezone. Veliko pojačanje predstavlja dolazak Aleksandra Pavlovića (24), bivšeg igrača Ekonomca, a u poslednjih šest meseci Smedereva, kojem će se pridružiti i povratnici iz KMF Raška Denis Camić i Faris Redžović. Novina u ovom šampionatu je povratak plej – ofa posle 22. kola. U 1. kolu Novi Pazar gostuje novom prvoligašu, ekipi Samo pravo iz Beograda (30. septembar), a već u drugom u Pendiku je derbi, Novi Pazar – Ekonomac. Ostali prvoligaši su: Ekonomac iz Kragujevca, Smederevo, Deus iz Sremske Mitrovice, Kalča iz Niša, Pirot, Nova Pazova, Jastrebac iz Blaca, RB – Radio 014 iz Valjeva, Internacional iz Novog Sada i beogradski klubovi FON i Samo pravo.

Rukometaši Novog Pazara nisu uspeli kroz ligu da se izbore za opstanak u Super B ligi, ipak, spas je došao sa zelenog stola. Super B liga od ove sezone igraće se u dve grupe, što je Novopazarcima omogućilo da i dalje nastupaju u drugom kvalitetnom rangu. Super B liga podeljena je na, grupe Sever – Centar i Istok – Zapad, u kojima će se nadmetati po 12 klubova. ,,Plavi“ se nalaze u Istočno – zapadnoj grupi. Prvaci dve grupe plasiraće se u Superligu, a po dve najslabije ekipe idu u niži rang. Pazarci su iz prošle sezone od igrača sa starane zadržali srednjeg beka Zlatka Rakića i krilnog igrača Armina Kaltaka. Pored trenera Gorana Veselinovića, bivšeg učitelja rukometaša Radničkog iz Kragujevca i aktuelnog selektora pionirske reprezentacije Srbije, u klub su stigla i tri nova igrača. Levi bek Vuk Stevanović (23) prošao je školu šabačke Metaloplastike, desni bek Aleksa Milošević (18) došao je iz prijepoljskog Belog Anđela, a golman Nikola Milojković iz Priboja, ranije je čuvao gol Napretka i Planinke. Novopazarci su imali niz dobrih nastupa uoči početka prvenstvene trke, pobeđeni su Priboj 28:20 i dvaput Mokra Gora. U 1. kolu, sutra Novi Pazar gostuje Zlataru u Novoj Varoši. Ostali članovi Super B lige, Istok – Zapad si i: Radnički 1964 iz Kragujevca, Dubočica 54 iz Leskovca, Vranje 1957, Priboj, Zlatar iz Nove Varoši, Planinka Prolom voda iz Kuršumlije, Bela Palanka, Lokomotiva Lapovo, Topličanin iz Prokuplja i Hajduk Veljko iz Negotina.

Ulaskom Radničkog 1950 u KLS (Košarkaška liga Srbije) otvorilo se jedno mesto u košarkaškoj Drugoj ligi. Novi Pazar je kao zainteresovan klub zauzeo upražnjeno mesto. Pazar nikada nije bio tako visoko pozicioniran na košarkaškoj mapi Srbije. U debitanskoj sezoni vodiće ih trener Marko Dimitrijević (39). Kraljevčanin je nedavno na Univerzijadi u Tajpeju sedeo na klupi košarkaške reprezentacije Srbije kao pomoćni trener. Osim prvog čoveka struke, novajlije u klubu su i bivši bek Zlatibora iz Čajetine Sanel Mukanović, krilni centar Zlatara Ersan Bjelak, plejmejker iz Pirota Vladimir Filipović, bek Napretka iz Aleksinca Nikola Raičević i Marko Ilić sa iskustvom igranja u Francuskoj. Prvenstvo počinje 7. oktobra, Pazarci gostuju u Lazarevcu Kolubari LA 2003. Ostalih 13 klubova su: Zdravlje iz Leskovca, Proleter Naftagas iz Zrenjanina, Mladost iz Smederevske Palanke, Konstantin iz Niša, Pirot, Žarkovo, Kolubara LA 2003 iz Lazarevca, Sloboda iz Užica, Akademik iz Srbobrana, Napredak Bosphorus iz Aleksinca, Smederevo 1953, Plana iz Velike Plane i Klik iz Arilja.

Pljakić: Pendik će primati 1.600 gledalaca

Sve utakmice novopazarski klubovi igraće u dvorani Pendik. Direktor Sportsko sajamske ustanove ,,Pendik“, Enes Pljakić, kaže da ovaj sportski objekat potpuno spreman dočekuje najbolje novopazarske klubove:

– Iz godine u godinu poboljšavamo uslove sportistima koji koriste naše usluge. Klubovi kojima je grad osnivač biće maksimalno ispoštovani i u vreme treninga i na utakmicama. Za novu sezonu osvežili smo svlačionice, velika novina je i preuređena istočna tribina, tako da će umesto dosadašnjih 1.450 gledalaca, Pendik primati 1.600 gledalaca. Dakle, mislilo se i na udobnost posetilaca. Svojevremeno smo planirali i bogat kulturno – zabavni program u dvorani, međutim kako naši sportisti, posebno odbojkaši, postižu fenomenalne rezultate dvorana je od oktobra, pa do pred kraj decembra u rukama sportista, kao što će njihov dom biti i u prvoj polovini sledeće godine – kazao je Enes Pljakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari