Rukometašice pobedom protiv Južne Koreje (36:33) započele drugi krug na SP 1Rukometašice Srbije Foto: Rukometni savez Srbije (arhiva)

Rukometašice Srbije su rezultatom 36:33 (21:16) pobedile Južnu Koreju u prvom meču druge faze Svetskog prvenstva.

Na taj način Srbija je zadržala šanse da se nađe u polufinalu planetarnog šampionata, za šta bi trebalo da se do kraja poklope još neki rezultati, ali i da osvajanjem jednog od prva četiri mesta u grupi obezbedi plasman na Olimpijski kvalifikacioni turnir.

Korejke su do sada igrale odlično na turniru, uspele su da odele i Nemicama i Dankinjama sa kojima su odigrale nerešeno, a niko nije mogao da nađe rešenje za njihove ubistvene kontranapade i brze igračice.

U prvom poluvremenu je Srbija bila dominanta i postigla čak 21 pogodak. Sve do poslednja dva minuta prvog perioda je Srbija imala velikih +7, a onda je preko Šin Koreja uspela da smanji to na 5 i da sa 21:16 odemo na poluvreme. Južnoj Koreji do sada na turniru niko nije dao preko 27 golova, a Srbija je to uspela za nekih četrdesetak minuta. Katarina Tomašević je nastavila da se ističe fantastičnim odbranama, za 45 minuta je imala čak osam i to sjajnih, dok je Trifunovićeva bila vrlo lepo raspoložena i ušla u seriju golova. Korejke nisu odustajale, koristile su kratke periode napadačke krize Srbije i uspele da zaostatak smanje na samo tri gola dva minuta pre kraja utakmice. Lavko je pokazala zbog čega je kapiten i u najvažnijem momentu postigla vrlo važan gol koji je Srbiji uneo mirnoću i pomogao joj da uspešno privede meč kraju.

Upravo je Lavko bila najefikasnija sa 7 golova i to bez promašaja. Slađana Pop-Lazić je takođe bila bez promašaja sa 5 golova, dok je Željka Nikolić imala isto toliko sa samo jednim promašajem, kao i Trifunovićeva, dok je 5 golova iz 8 šuteva imala i Liščevićeva. Na drugoj strani, Rju je imala čak 10 pogodaka, Šin 6, koliko i Li, a Gvon 4.

Zanimljivo je da je Srbija dobila i dva poslednja duela protiv Južne Koreje. Na Seul Kupu je bilo 28:27, a pre dve godine na Svetskom prvenstvu 33:28.

Srbiju već danas očekuje meč sa Nemačkom koja je juče savladala do tada neporažene Holanđanke.

Obradović: Uspeli smo da im otupimo napad

Selektor Srbije Ljubomir Obradović naglasio je da je Koreja odlično odigrala prvu fazu takmičenja na ovom Svetskom prvenstvu.

„Naišli smo na jednu organizaciono jaku i tehničko-taktički potkovanu ekipu sa kojom uopšte nije lako igrati. Uspeli smo da se pripremimo za više njihovih odbrambenih varijanti. Najbitnije je bilo da otupimo oštricu njihovog napada, u tome smo uspeli. Zasluženo smo pobedili, čestitke i Koreji, a mi idemo dalje. Nažalost, nemamo dan odmora posle ovako zahtevne utakmice kao što bi to trebalo. Čeka nas Nemačka“, rekao je selektor Obradović.

Jae Von Kang, selektor reprezentacije Koreje, naveo je da je bilo izuzetno teško igrati protiv Srbije.

“ Protivnice su koristile dobro prostor i svoju klupu, čestitam im na tome, a mi smo imali samo osam igrača u rotaciji, jer ostatak ekipe je mlad i nije na potrebnom nivou. Igračice su umorne, imamo i problema sa golmanima, koje nisu navikle na evropske šutere“, rekao je nekada najbolji rukometaš sveta.

Grupa I

Srbija – Južna Koreja       36:33

Holandija – Nemačka      23:25

Norveška – Danska          22:19

  1. kolo, danas

Srbija – Nemačka              7.00

Danska – Holandija           10.00

Južna Koreja – Norveška               12.30

  1. kolo, sreda

Južna Koreja – Holandija                7.00

Srbija – Danska  10.00

Norveška – Nemačka      12.30

 

  1. Nemačka 3 2              1              0              5
  2. Holandija 3 2              0              1              4
  3. Norveška 3 2              0              1              4
  4. Južna Koreja 3 0              2              1              2
  5. Srbija 3 1              0              2              2
  6. Danska 3 0              1              2              1

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari