Rusija i Belorusija pozvane na Azijske igre 1Foto: Pixabay/Fotiniya

Rusija i Belorusija pozvane su danas da učestvuju na Azijskim igrama, koje su kvalifikaciono takmičenje za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je u sredu nagovestio da bi dozvolio Rusiji učešće na Igrama u Parizu kao neutralnim sportistima. Rusija i Belorusija su suspendovane iz gotovo svih međunarodnih takmičenja zbog rata u Ukrajini.

Azijske igre održaće se u septembru i oktobru u kineskom Handžou i služe kao kvalifikaciono takmičenje za Olimpijske igre u nekoliko sportova, uključujući mačevanje i boks.

„Olimpijski savet Azije veruje u ujedinjujuću moć sporta i da svi sporisti, bez obzira na njihovu nacionalnost i pasoš koji poseduju, treba da budu u mogućnosti da učestvuju u sportskim takmičenjima“, navodi se u saopštenju Olimpijskog saveta Azije (OCA).

„OCA je ponudila da ruskim i beloruskim sportistima koji ispunjavaju uslove pruži priliku da učestvuju na takmičenjima u Aziji, uključujući i Azijske igre“, piše u saopštenju.

OCA je dodao da „ostaje u pripravnosti“, sve dok MOK i rukovodeća tela pojedinačnih sportova ne dogovore uslove za takmičenje sportista iz Rusije i Belorusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari