Ruski sportisti mogu u Rio, ako Savezi ne odluče drugačije 1

Međunarodni olimpijski komitet odlučio je juče da ne zabrani svim ruskim sportistima učešće na Olimpijskim igrama u Riju, već da odluku o tome da li pojedinačni sportisti mogu da nastupaju u Brazilu prepusti međunarodnim sportskim federacijama.

 MOK će prihvatiti nastup na Olimpijskim igrama u Riju samo ako sportista može da pruži dokaze da se sportska federacija kojoj pripada sa tim složila – stoji u saopštenju MOK-a koje je objavljeno nakon sednice Izvršnog odbora.

Iako je ovakva odluka bila je očekivana s obzirom na to da je od početka doping afere Međunarodni olimpijski komitet, a pre svih predsednik Tomas Bah, insistirao na tome da se mora nađi balans između individualne i kolektivne odgovornosti, ostaje otvoreno pitanje kako će se sportske federacije snaći u novonastaloj situaciji dve nedelje pre početka Igara. Predsednik Svetske rvačke federacije Nenad Lalović bio je posebno oštar u kritici Svetske antidoping agencije (WADA), od koje nije dobio tražene dokaze, i uopšte situacije u kojoj je odgovrnost za odluku o učešću sportista prepuštena pojedinačnim sportskim organizacijama.

-Ovo je ludilo. Šta ja mogu da uradim bez ikakvih dokaza? Da li imam vremena da obradim ove slučajeve? Da li optuženi imaju pravo da se žale? To je pravno gledano minsko polje. Ako ja pokušam da nekome zabranim učešće, taj neko nas može izvesti pred sud i mi ćemo izgubiti – rekao je Lalović u subotu AP-u anticipirajući odluku MOK-a. Situacija u rvačkom svetu posebno je komplikovana s obzirom da poslednji izveštaj koji je stigao iz Svetske antidoping agencije pokazuje da je među 312 pozitivnih sportista na doping bilo 28 rvača.
Istovremeno određeni sportovi poput gimnastike nisu ni pomenuti u izveštaju WADA, pa će federacija donositi odluke nezavisno od saznanja krovne antidoping agencije. Takođe, predstavnici nekih sportskih federacija već su ranije rekli da ako se nađu u situaciji da odlučuju, stati na stranu ruskih sportista. Sve to zajedno stvara dosta konfuzije u trenutku kada nema puno vremena za vaganje i razmišljanje.

Da bi MOK mogao da donese upravo ovakvu odluku, bilo je jasno prošle nedelje, kada je predsednik Tomas Bah rekao da je očigledno da ne možete da kaznite badminton igrača za nepoštovanje pravila kada oni nisu ni učestvovali na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine tokom kojih je, po izveštaju WADA vlada Rusije znala i podržavala doping među sportistima.

Od početka afere ruska strana je inistirala na tome da se ne može uspostaviti kolektivni princip odgovornosti, pokušavajući upravo tim argumentom da ospori zabranu svim ruskim atletičarima da učestvuju u Riju pred Sudom za sportsku arbitražu u Lozani, što im nije pošlo za rukom. Na drugoj strani pritisak na MOK da suspenduje Ruski olimpijski komitet sa Igara bio je posebno izražen tokom prošle nedelje. Desetine nacionalnih antidoping agencija insistirale su da je potrebno pokazati nultu toleranciju i doneti najstrožiju kaznu. Vrlo je verovatno da ni one neće biti zadovoljne ovakvom odlukom MOK-a pošto je njihov predlog bio da se samo sportistima za koje ne-ruske antidoping agencije potvrde da su čisti dozvoli da se takmiče u Brazilu i to bez nacionalnih obeležja.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari