Sa Risovom za zlato 1

Srbija je poslala četvoro takmičara na atletsko prvenstvo sveta u dvorani.

Međutim jedino Ivana Španović ima realnu šansu da osvoji medalju i to poslednjeg dana šampionata u Birmingemu, čije nedeljno finale u skoku u dalj (od 16 časova i 27 minuta) dočekuje kao viceprvakinja sa prošlog SP pod krovom, prvoplasirana na poslednjim prvenstvima Evrope pod otvorenim nebom i u zatvorenom, odnosno bronzana sa Olimpijskih igara leta 2016.

Ambicije dvadesetsedmogodišnje Zrenjaninke dodatno pojačavaju ovosezonski rezultati, jer je formu za predstojeću borbu za planetarni primat uspešno dizala na mitinzima zimskog izdanja prestižne Dijamantske lige (2. mesto u generalnom plasmanu) i Serbia openu, gde je skokom od 6,93 metara postavila rekord svoje discipline u 2018. godini.

– Zadovoljan sam kako je Ivana skakala na svim pripremnim mitinzima pred Svetsko prvenstvo. Znamo da će skok preko sedam metara biti dovoljan za medalju. Spremna je da ponovo preskoči tu zamišljenu liniju, a na takmičenju ćemo videti koliko tačno. Raduje nas njena dobra forma – poručio je uoči puta Ivanin trener Goran Obradović, čija je stručna pretpostavka da će dužina od 7,10 metara biti dovoljna za vrh pobedničkog postolja.

Istom se nadaju i njene rivalke, pre svih Amerikanka Britni Ris.

– Srećna sam što sam zdrava i spremna da ponovo nastupim na prvenstvu sveta i što ću ponovo imati priliku da se opet sa najvećom rivalkom borim za najsjajnije odličje. Njoj je imperativ da odbrani titulu svetske prvakinje, a meni da je osvojim, jer je to jedina zlatna medalja koju nemam – ne krije Španovićeva, čija bi velika protivnica mogla da bude i Šveđanka Kadi Sanja.

Dan ranije, od 12.45 sati, na borilište će i Asmir Kolašinac, povratnik na veliku scenu u bacanju kugle. Iza iskusnog osvajača jedne evropske bronze na otvorenom, jednog dvoranskog kontinentalnog zlata i srebra je duga pauza uzrokovana povredom, a predstojeće finale utvrdiće njegove trenutne domete.

Brz kraj Salaški i Ćirićeve

Nogu su povukle Tamara Salaški i Maja Ćirić i već u petak ispale sa SP, ostavši bez polufinala na 400 metara. Prva je trčala u petoj kvalifikacionoj grupi na 400 metara i zauzela peto mesto u grupi s rezultatom 53,61 sekunde, tj. ukupno 24. poziciju, dok je druga nastupila u šestoj grupi i zauzela treće mesto s rezultatom 54,03 sekunde, ali je naknadno diskvalifikovana i to najverovatnije zbog gaženja tuđe staze tokom trke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari