Sajmon: Peng nije slobodna, njena pisma se cenzurišu 1Foto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Ženska teniska asocijacija (WTA) izdala je saopštenje u kojem se kaže da je i dalje „duboko zabrinuta“ za sudbinu kineske teniserke Peng Šuaj, koja se pojavila u javnosti posle misterioznog višenedeljnog nestanka, prenosi Gardijan.

U saopštenju za javnost, koje je WTA danas uputila medijima, kaže se da je izvršni direktor ove organizacije Stiv Sajmon poslao dva imejla kineskoj teniserki, a da su odgovori koje je dobio očigledno napisani pod nečijim uticajem.

Portparol WTA je rekao da je Sajmon „i dalje duboko zabrinut da je teniserka pod cenzurom i prinudom, kao i da je odlučio da više ne piše imejlove sve dok ne bude uveren da na njih odgovara Peng, a ne neko od cenzora“.

Peng, bivša najbolja svetska igračica u dublu, nestala je iz javnosti nakon što je optužila bivšeg potpredsednika kineske vlade Žang Gaolija da ju je silovao 2018. godine.

Sajmon: Peng nije slobodna, njena pisma se cenzurišu 2
Foto: EPA-EFE/OIS/IOC/

Ona je ove optužbe iznela na kineskoj društvenoj mreži weibo, ali je njena objava ubrzo izbrisana. Peng je nestala iz javnosti sve dok se tri sedmice kasnije nije uključila u video-poziv (na slici), u kojem su učestvovali i predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah i jedan kineski sportski funkcioner.

U izjavi koju je potom uputila preko Međunarodnog olimpijskog komiteta Peng je objasnila da je sa njom sve u redu i zamolila da se „poštuje njena privatnost“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari