Samo da se izbegne debakl 1Nikola Kalinić foto Peđa Milosavljević /Starsport

Aleksandru Đorđeviću je bilo važno da su u ekipi ostali Jan Veseli i Nando de Kolo oko kojih će sasvim sigurno i graditi igru.

Rezultat iz prethodne sezone biće osnovni parametar učinjenog u tekućoj takmičarskoj godini, barem kada je učešće u Evroligi u pitanju.

Delom i zbog popriličnog minusa u budžetu od neka 2,5 miliona evra napravljenog tokom prethodne sezone crveno-beli nisu mogli na tržištu da budu dovoljno atraktivna destinacija za neka prekaljena evroligaška imena, tako da će oformljen tim biti na konstantnom testu dokazivanja i izdržljivosti u najelitnijem rangu.

Za početak, večerašnjim gostovanjem Fenerbahčeu, košarkaši Crvene zvezde započeće novu misiju u evroligaškom društvu (19.45) nažalost u desetkovanom sastavu, bez nekolicine nosilaca igre.

Sasvim je sigurno da trener Radonjić u Istanbulu neće moći da računa na Dejana Davidovca, Branka Lazića, Erona Vajta i Aleksu Uskokovića.

Crveno-beli će se nameriti na po njih krajnje negostoljubivog domaćina.

U dosadašnjim evroligaškim odmeravanjima u Turskoj, Fenerbahče ima perfektnih 6:0.

Zvezda je, generalno, samo dva puta slavila u mečevima sa Fenerom, koji će od ove sezone voditi Aleksandar Đorđević.

Nije se baš na prijateljski način popularni Sale rastao sa porodicom Zaneti koja je vlasnik Virtusa, svestan da je nakon osvojene titule u Seriji A i to na ubedljiv način, sa perfektnih 4-0 u pobedama protiv Milana u finalnoj seriji, zaslužio produžetak mandata a ne otkaz.

Sticajem okolnosti, tačnije posle odluke Igora Kokoškova da se vrati u NBA i prihvati ponudu Džejsona Kida da bude deo njegovog novog stručnog štaba u Dalas Mavsima, Mauricio Gerardini, generalni menadžer Fenera, krenuo je put Milana kako bi se dogovorio sa Đorđevićem u vezi sa preuzimanjem Fenera.

Svestan je bio nekadašnji i to veoma uspešni selektor Srbije, da nije imao udela u sastavljanju ekipe „kanarinaca“ tokom leta, ali i jedinstvene prilike da radi u jednoj takvoj dobroj organizaciji.

Istine radi, Fener više nema budžet u razmerama kakav je bio kada je ekipu vodio Željko Obradović (oko 30 miliona evra), ali i sa duplo manjim sredstvima, uz valjani operativni rad, Fener je uspeo da oformi sasvim respektabilan sastav za evroligaške prilike.

Đorđeviću je bilo važno da su u ekipi ostali Jan Veseli i Nando de Kolo najbolji i ujedno najiskusniji igrači oko kojih će, sasvim sigurno i graditi ekipu, tačnije igru.

Marko Gudurić će takođe biti važan deo tima, međutim, reprezentativac Srbije nije još uvek u potpunosti spreman i pitanje je da li će večeras uopšte i nastupiti.

Imao je Fener, generalno, tokom leta dosta problema sa povređenim igračima, međutim širina njegovog rostera je takva da će sigurno lakše apsorbovati eventualna večerašnja odsustva Gudurića, Bukera, Azera…

Đorđević ima vrlo zanimljiv tim pojačan iskusnim evroligaškim imenima poput Pjerije Henrija, Akilea Polonare, pomenutog Bukera, odnosno igračima koji žele da se dokažu u elitnoj konkurenciji: Marijala Šejoka, Ismeta Akpinara ili Metečana Birsena… Đorđević je poslednjih godina, prvo vodeći reprezentaciju Srbije, a kasnije i Virtus, kraj sebe imao sjajnog plejmejkera Miloša Teodosića koji mu je rešavao sijaset situacija, mahom iz centralnog „pika“.

Biće interesantno videti ko će u Feneru uskočiti u njegove patike i činiti plejmejekrski deo tandema sa Janom Veselim, izvanrednim „rolerom“ na petici, prevashodno u igri dva na dva.

Iako u sastavu ima trojicu centara (Veseli, Buker, Duverioglu), Đorđević može da igra i sa niskom petorkom, u kojoj je Danilo Bartel petica, pa čak u nekim ekstremnim varijacijama i Dešvan Pjer.

Drastično oslabljena izostancima bitnih igrača, Zvezda će morati da se uzda prevashodno u svoje defanzivne principe, a potom i kreaciju sa trojke ili četvorke, Nikole Kalinića.

Biće to njegov povratak na mesto uspeha. Dugih pet sezona Kalina je bio deo najvećih uspeha u istoriji Fenerbahčea, koji je sjajno vodio Željko Obradović.

Da je koncepcija promenjena u odnosu na prošlu sezonu, ne samo zbog sastava i čak osmorice novajlija među kojima su i brojni povratnici, videlo se i na startu sezone u ABA ligi.

Jeste da Split nije bio adekvatan reper, ali ostvarenih 29 timskih asistencija drastično odudaraju od prethodne takmičarske godine u kojoj su crveno-beli retko kada prelazili 15 uspešnih dodavanja.

Radonjić: Da damo maksimum

“Neću da pričam o povredama i svemu onome što nas prati maltene od leta, kada smo od manjka od dva igrača došli do trenažnog procesa bez sedam igrača. Dobrić i Davidovac putuju sa nama, ali neće igrati, jer još nisu spremni za to. Cirbes je van ekipe u izolaciji i čekamo rezultate testova. Uz Branka Lazića i Erona Vajta koji su van, ostali momci su tu spremni da daju sve od sebe. Fenerbahče je napravio nadogradnju u svom timu u odnosu na prošlu sezonu, formirali su ekipu koja je kadra da ove godine napravi dobar rezultat. Na nama je da izađemo na teren bez obzira na kvalitet, i da damo maksimum“, rekao je trener crveno-belih Dejan Radonjić.

Cirbes zaražen, Dobrić u avionu

Maik Cirbes bio je pozitivan na koronavirus, na redovnom testiranju pred polazak u Istanbul tako da je samo Ognjen Kuzmić na centarskoj poziciji. Dejan Radonjić, odlučio je da na put povede Ognjena Dobrića, od petorice povređenih, Zvezdin šuter je najbliži povratku na parket. Popularni Šegi počeo je nedavno i da trenira sa ekipom, doduše, još uvek bez kontakta, ali je na dobrom putu da se vrati u takmičarsku ekipu, ako ne večeras, a ono sigurno za duel sa ekipom Budućnosti u ponedeljak, u okviru ABA lige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari