Savić: Partizanu Evroliga nije sigurna čak i ako osvojimo Evrokup 1Foto: STARSPORT

Sportski direktor Košarkaškog kluba Partizan Zoran Savić izjavio je da crno-belima nije zagarantovan nastup u Evroligi čak i ako osvoji Evrokup.

„Ako osvojimo Evrokup, pitanje je da li ćemo svejedno igrati Evroligu. Situacija je kritična“, rekao je Savić u intervjuu za specijalizovani košarkaški sajt Basketnews.

Nekada jedan od najboljih centara u Evropi i reprezentativac Jugoslavije smatra da je Partizan zaslužio da nastupa u najkvalitetnijem evropskom klupskom takmičenju.

„Partizan zaslužuje da igra Evroligu, više nego neki timovi koji je igraju i imaju garantovanu licencu. Nije isto da prodajete karte u Italiji i ovde. Na primer, za Virtus se plaća 500 evra da se sedi u prvom redu, a u Barseloni su najbolja mesta 300 evra. Mislim da zarađujemo više para nego Barselona. Ako pogledate Špance, njihova ulaganja dolaze iz fudbala. Oni to mogu da urade, sve centralizuju, tako funkcioniše, radio sam tamo. Mi imamo nešto u ovim košarkaškim državama, pogledajte Žalgiris, oni izgube pet utakmica, pa opet bude puna hala. To je najvažnije. Makabi zarađuje 12 miliona, Alba oko četiri miliona. Da igramo Evroligu, bili bismo na trećem mestu po zaradi od karata“, objasnio je Savić.

Prvi operativac Partizana kaže da igranje u Evroligi klubovima donosi više novca.

„Svi gube novac u Evrokupu. Mi gubimo novac. Nije isto kada igrate 17 utakmica protiv Reala, Barselone, Žalgirisa… Lakše je da napunite budžet kada igrate Evroligu. Teško je i kad ne znate koje ćete takmičenje igrati sledeće sezone. Sada je vreme da potpišete igrače za sledeću sezonu. Koje igrače? Koje takmičenje igramo? Šta da im ponudim? Igrači će otići za manji novac u Evroligu, pre nego da dođu za veći u Evrokup. Morate da im ponudite projekat. To je jedini način“.

Savić smatra da klubovi ne dobijaju dovoljno novca od TV prava.

„Situacija sa TV pravima u Srbiji je katastrofa. Video sam da se klubovi žale da je situacija veoma teška u Evroligi. Kovid je napravio još goru situaciju. Televizija je ključ. Šta dobijate od tri ruska tima? 300 hiljada? A ovde imate jedan srpski tim i srpska televizija plaća oko milion evra. TV prava prave razliku u NBA ligi“, rekao je sportski direktor Partizana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari