Sezona istine Nikole Jokića; mogu li Denver Nagetsi da se "pobiju" za titulu 1foto (BETAPHOTO AP Photo/Michael Conroy)

Nova po redu, 77. sezona u NBA ligi, startovaće u noći između 18. i 19. oktobra mečevima Boston-Filadelfija, odnosno Golden Stejt-Lejkers. Voriorsi su aktuelni šampioni, a za ljubitelje NBA u Srbiji najveće pitanje je mogu li Denver Nagetsi Nikole Jokića da se „pobiju“ za titulu.

Zapadna konferencija, već po ustaljenoj navici, biće konkurentnija u odnosu na suprotnu obalu, u smislu većeg broja timova kadrih da se bore za titulu.

Među njima bi trebalo da budu i Denver Nagetsi, osetno pojačani tokom leta, sa jednom novom rekompozicijom i zanimljivim kadrovskim rešenjima.

Povratak Majkla Portera Juniora i Džamala Mareja, nakon prošlosezonskog odsustva prouzrokovanog teškim povredama, trebalo bi da bude ogroman benefit za ekipu Majkla Melouna, koji je na kraju prošle sezone odlučio da se zahvali Vilu Bartonu i Monteu Morisu, godinama unazad važnim igračima, neretko i starterima.

Nagetsi su izvršili rekompoziciju tima tako što su angažovali proverene bekovske snage u likovima Brusa Brauna i Kentavijusa Koldvel-Poupa što bi trebalo da im omogući više rešenja u napadu, bolji protagonizam ali i veću defanzivnu agresivnost na perimetru.

Sa Kanzasa je „pokupljen“ Kristijan Braun, vrlo zanimljivi bek dobrog šuta, koji bi mogao da pronađe svoje mesto u sastavu, kao i solidnu ulogu epizodiste.

Preiskusni Diandre Džordan, u retkim trenucima tokom sezone, trebalo bi da predstavlja solidnu alternaciju za Nikolu Jokića, od kojeg se očekuje da saigrače povede u frontalnu borbu za titulu.

Nova, biće osma sezona za najplaćenijeg košarkaša današnjice i poslednjeg dvosturkog MVP lige u NBA ligi i čini se da je sazrelo vreme da sa Denverom pokaže koliko je ekipa kadra da se domogne borbe za titulu.

Prethodne dve takmičarske godine nisu bili berićetne, a delimično opravdanje je svakako i u tome što su Marej i Porter Junior bili povređeni.

Eron Gordon je takođe ostao u timu kao neko sa kime se Jokić najbolje razume i ima odličnu komunikaciju u centarskoj liniji.

Koa najveće konkurente na Zapadu, Nagetsi će imati aktuelne šampione Golden Stejt Voriorse, ali i Kliperse, Minesotu, Memfis, Finiks, Dalas, možda i Lejkerse.

Voriorse je uzdrmao veliki incident koji je u trening kampu prouzrokovao nepredvidivi Drejmond Grin kada je, usled verbalne rasprave, pesnicom u lice udario Džordana Pula.

Medijski je vandalski potez Grina dobio veliku pažnju. Uprava je munjevito reagovala ponudovši Pulu novi ugovor težine oko 140 miliona dolara, što je nekadašnji student Mičigena oberučke prihvatio.

Oporavkom Džejmsa Vajsmana, na već postojeći, šampionski nukleus tima Kari-Tompson-Grin-Pul, Voriorsi će biti dovoljno kadri da se ravnopravno bore za titulu.

Odlaske Nemanje Bjelice, Gerija Pejtona Juniora, Huana Toskano-Andersona pokušaće da nadoknade dolascima epizodista, među kojima je najpoznatiji Donte Divićenco.

Angažovanjem Kajla Andersona ( Memfis) i pre svega Rudija Gobera (Juta), Minesota je dodatno ojačala i ovako kompaktan roster u kojem su prva lica Karl-Enotni Tauns, Entoni Edvards i Dianđelo Rasel.

Ne bi bilo iznenađenje da Vulvsi dođu do same završnice, sigurnog mesta u plej-ofu, s obzirom na to da će retko koja ekipa imati takav centarski par nalik Goberu i Taunsu.

Oporavkom Kavaija Lenarda (propustio čitavu prošlu sezonu) akcije LA Klipersa naglo su skočile. Ekipa Tajrona Lua trebalo bi da naplati godine ulaganja u ekipu u kojoj će nosioci biti Lenard i Pol Džordž, a važne epizodne uloge imati Ivica Zubac, Nikolas Batum, Brendan Boston Junior, Amar Kofi, Robert Kovington, Redži Džekson…

Terens Men, Norman Pauel i Džon Vol takvi su profili igrača u spoljnoj liniji da će sa njima Lu imati produktivne opcije u organizaciji igre i realizaciji.

Raduje to što je tokom predsezone Vol nagovestio da bi mogao da dostigne određeni nivo forme dok je nastupao za Vašington Vizardse, u čijem je dresu slovio za jednog od najboljih plejmejkera lige.

Najveće pojačanje za Finiks Sanse trebalo bi da bude oporavak Darija Šarića nakon teške povrede zbog koje nije ni igrao u prošloj sezoni.

Sansi su zadržali nukleus tima; nakon premišljanja poravnali su ponudu Indijane Pejsers za Diandrea Ejtona i time zadržali startnog centra, uprkos tome što njegovim celokupnim učinkom nisu zadovoljni, iako su ga na draftu 2018. birali kao prvog pika, ispred Luke Dončića.

Ekipa iz Arizone nije rezultatski beležila zapažene rezultate tokom predsezone, naprotiv, ali bi trebalo da bude učesnik same završnice plej-ofa, baš kao i Dalas.

Mavsi nisu uspeli da zadrže Džejlena Bornsona (otišao u Njujork Nikse), ali su angažovanjem Kristijana Vuda, pa i Džavala Mekgija nemerljivo ojačali centarsku liniju u kojoj više nije Boban Marjanović (trejdovan u Hjuston).

Osim Bronsona, temelj ekipe ostao je netaknut, samim tim, Dalas bi sa Lukom Dončićem mogao da konkuriše za najviši plasman na Zapadu, što se baš i ne može reći za Lejkerse.

„Jezerdžije“ nikome tokom leta nikome nisu uspele da utrape Rasela Vestbruka; s tim u vezi, Lebron Džejms je suštinski ostao na podršci Entonija Dejvisa, kojem je, pak, stanje tela takvo da se nikad ne zna kada se može povrediti i duže odsustvovati.

Imaju Lejkersi čitav niz solidnih i iskusnih epizodista: Kendrik Nan, Patrik Beverli, Luni Voker, Toskano-Anderson, Denis Šruder… daju nadu navijačima da bi ekipa tokom sezone ipak mogla da skrene ka šampionskom kursu, međutim, ni partije u predsezoni nikoga nisu obodrile da je takva opcija zaista i realna.

Memfis Tejlora Dženkinsa mogao bio da napravi značajan iskorak i bude tvrd orah za sve rivale na Zapadu, baš kao i Nju Orleans.

Mladi Španac, Santi Aldama, nametnuo se tokom predsezone kao važno rešenje u centarskoj liniji; mnoge mečeve je započinjao kao starter u timu koji obiluje kvalitetom na svim pozicijama.

Grizlisi bi u Džeku La Raviji, rukiju sa Vejk Foresta, mogli da dobiju opciju više u šutu sa distance. Nukleus tima je ostao na okupu, a on je takav da bi svaka ekipa na Zapadu trebalo najozbiljnije da ga shvati.

Oporavkom Zajona Vilijamsona, Pelikansi su automatski dobili status ekipe koja bi trebalo da se domogne plej-ofa.

Na Zapadu će biti naročito interesantno gledati Hjuston Roketse koji su na poslednjem draftu povukli niz zanimljivih poteza angažmanom Terija Izona, Džabarija Smita Juniora i Vašingtona Juniora.

U prethodne dve sezone, Roketsi su rekompoziciju tima zasnivali na velikom talentu Džejlena Grina, zanimljivim prospektima u formi Džoša Kristifora, Kenjona Martina Juniora, Dajšena Niksa, Alperena Šejguna… Sa trojicom ovosezonskih rukija Hjuston bi mogao da bude prijatno iznenađenje.

Nova sezona biće veoma bitna i za Alekseja Pokuševskog. Ako su prve dve protekle u privikavanju na novu sredinu, zahteve i način rada, treće bi trebalo da ponudi odgovor kakve su zaista mogućnosti srpskog košarkaša.

U Oklahomi veruju u njegovu perspektivu, međutim Tanderi će i u novoj takmičarskoj godini imati niz mladih i talentovanih igrača što će Pokušavskog primoravati da se spuštenog garda bori za minutažu.

Darijus Bizli, Usman Đeng, Luguents Dort, Gildžijus Aleksander, Džos Gidi, Tre Man, Eron Vigins, Džejlen Vilijams, Džejlin Vilijams su igrači približno njegovih godina i svi oni žele da se izobre za mesto u timu i garantovane ugovore u sezonama koje dolaze.

Sreća u nesreći za Pokuševskog jeste ta što se Čet Holmgren, drugi pik sa ovogodišnjeg drafta, teže povredio i neće igrati cele sezone.

Po konstituciji i talentu slični, jedan drugome bi sigurno predstavljali veliku konkurenciju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari