Sferopulos pred Žalgiris: Tompkins mora da sredi koleno, pogodovaće našem mentalitetu; Žalgiris je u dobrom ritmu, igra čvrsto 1Foto: Starsport

Janis Sferopulos, u najavi sutrašnjeg meča sa Žalgirisom (20.00, Sport klub1), pričao o raznim stvarima, opisao razloge dovođenja nekadašnjeg igrača Reala, kao i zbog čega bivši NBA centar nije bio spreman da se vrati u Evroligu.

Crvena zvezda povukla je čudan potez na tržištu igrača uoči „dedlajna“ kada je Evroliga u pitanju.

Crveno-beli su odlučili da rizikuju potpisom Treja Tompkinsa, nekadašnjeg košarkaša Real Madrida koji je poslednjih šest meseci bio bez ugovora.

Saradnja je oročena na svega mesec dana, što bi trebalo da bude vremenski okvir tokom kojeg bi se i definitivno znalo da li će se 34-godišnji Amerikanac oporaviti od povrede kolena.

S obzirom na to da je Zvzeda sebi dozvolila da dobar deo sezone igra bez krilnog centra, i u poznim igračkim godinama, oporavljeni Tompkins mogao bi da bude solidno rešenje.

– On je još u periodu rehabilitacije, biće van terena još nekoliko dana. Koliko, to ne mogu da kažem. Treba mu da sredi koleno. Posle toga će biti deo tima – poručio je trener Crvene zvezde pred okupljenim novinarima.

– Ima veliko evroligaško iskustvo, vrhunski je košarkaš. Igrao je u Realu koji se uvek bori za titule, poznaje Evroligu, zna kako se igraju utakmice za titule. On je igrač koji će pogodovati našem mentalitetu. Doneće nam nešto što trenutno nemamo – optimista je Sferopulos uprkos tome što je Tompkins i tokom mandata u Realu imao velikih problema sa povredama.

Potvrdio je prekaljeni stručnjak i da je Zvezda bila u kontaktu sa Kemom Birčom, nekadašnjim NBA centorm s aiskustvom igranja u Evroligi, u dresu Olimpijakosa.

– Kada smo hteli da ga dovedemo, nije bio spreman da dođe. Rekao nam je pre dva meseca, kada smo ga kontaktirali, da nije spreman.

Žalgiris igra brže i snažnije pod Trinkijerijem

Na skoru 10-15 crveno-bele još samo teorija drži u borbi za mesto u plej-inu Evrolige.

Uprkos tome, u obavezi su da pred svojim navijačima igraju na maksimalnom nivou.

Sutra će naspram sebe imati veoma neugodnu i košarkaški pismenu ekipu Žalgirisa.

– Stiže nam Žalgiris koji je u odličnom raspoloženju i ritmu. Pobedili su tri od poslednje četiri utakmice, što se nas tiče moramo da budemo koncentrisani da pre svega igramo dobru odbranu i iz iste kontrolišemo utakmicu. U napadu moramo da čitamo šta će oni igrati u odbrani i budemo pametni. Učiniće sve da nam otežaju, dosta drugačije igraju nego u prvom delu sezone, zato mi moramo da budemo pametni i izvučemo maksimum.

Evidentan je igrački napredak litvanskog velikana pod vođstvom Andree Trinkijerija.

– Kada dođe do promene trenera, uvek se igrači više potrude kako bi se dokazali. Verujem da Žalgiris sada igra sa više energije, defanzivno su čvršći, u napadu pokušavaju da igraju jednostavno, ali efikasno i sa dobrim protokom lopte.

Zvezda je na poslednjem meču protiv BUdućnosti u Podgorici izgledala veoma loše. Žalgiris dočekuje sa dva vezana poraza u svim takmičenjima (Budućnost, Barselona).

– Pre svega, želim bolju odbranu. Moramo da budemo čvršći. Ako dozvolimo Žalgirisu da igramo u njegovom ritmu, imaćemo problem. Moraćemo bolje da se organizujemo u odbrani.

Kadrovska situacija nije baš najbolja, s obzirom na da trener Crvene zvezde nije želeo da potvrdi da će osim Nikole Topića svi ostali nastupiti protiv Žalgirisa.

– On se još oporavlja. Mlad je i ne želimo da ga forsiramo da se vrati na teren pre vremena – naglasio je grčki stručnjak.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari