Sito i rešeto za večite 1Foto: EPA/ Srđan Suki

Oči večitih rivala tradicionalno su na početku svake sezone uperene u kuglice, odnosno žreb za prve runde kvalifikacija za Ligu šampiona i Ligu Evrope.

Pošto srpski klubovi odavno nemaju kvalitet s kojim bi mogli da garantuju da će izboriti plasman u grupne faze evropskih kupova, sreća je nažalost postala bitan, često čak i presudan faktor, pa se tako sa zebnjom iščekuje prvi ovosezonski žreb za prva dva kola kvalifikacija koji će biti održan 19. juna.

Nije tajna da je „Fortuna“ bila blagonaklona prema Crvenoj zvezdi prošle godine na njenom putu ka Ligi šampiona kada je u trećem i četvrtom kolu kvalifikacija igrala protiv Spartak Trnave i Salcburga. Uspeh iz prošle sezone doneo je srpskom šampionu mali napredak pa je tako dobra vest da će Zvezda ovaj put ne samo u prvom, već i u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona biti nosilac. Crveno-beli tako u prvom kolu, koje se igra već 9. ili 10. jula, neće moći da se sastanu sa škotskim Seltikom, beloruskim BATE Borisovim i norveškim Rozenbergom, a najneugodniji potencijalni rivali mogli bi da joj budu Ferencvaroš (Mađarska), Kluž (Rumunija), Sarajevo (BiH), Sutjeska (Crna Gora) i Partizani Tirana (Albanija). Poslednja tri ne bi srpskom šampionu bila veliki rivali po kvalitetu, ali bi ti mečevi sigurno bili ispunjeni jakim nacionalnim nabojem što bi u neku ruku moglo da utiče na krajnji rezultat, a usput izazove i nerede na tribinama. Dovoljno je podsetiti se da je pre desetak godina Partizan protiv Zrinjskog (BiH) imao rutinski zadatak, ali je na kraju zbog divljanja „grobara“ na gostujućem terenu izbačen iz takmičenja administrativnom odlukom. Isto tako je i Zvezda zbog ponašanja navijača protiv hrvatskog Intera iz Zaprešića morala da u tadašnjem Kupu UEFA protiv Bazela odigra meč pred praznim tribinama.

U drugom kolu kvalifikacija Zvezda neće moći da igra protiv Dinamo Zagreba (Hrvatska), APOEL-a (Kipar), Maribora (Slovenija) ili Ludogoreca (Bugarska), a među najjačim rivalima koje bi mogla da izvuče nalaze se Rozbenborg (Norveška) i Makabi Tel Aviv (Izrael). U ovom kolu bi za crveno-bele bilo dobro da izbegnu i Škendiju (Severna Makedonija), klub sa kojim bi zbog albanskih navijača takođe postojale velike tenzije. Najteži rival u trećem kolu i eventualno plej-ofu nesumnjivo bi bio prošlosezonski polufinalista Lige šampiona – Ajaks. U poslednje dve faze zbog međunacionalnih tenzija takođe bi bilo dobro izbeći hrvatskog prvaka Dinamo Zagreb. Za klub sa „Rajka Mitića“ ključno će ove godine biti drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona. Ukoliko u u tom krugu savlada rivala i plasira se u treće kolo, onda bi i u slučaju ispadanja Zvezda sigurno bila nosilac u plej-ofu (četvrtom kolu kvalifikacija) za ulazak u Ligu Evrope, a to znači da bi izbegla timove poput Rome, PSV-a, Fejenorda, CSKA Moskve…

Partizan je osvajanjem Kupa Srbije napravio veliki posao, ne samo zbog toga što je delimično spasao sezonu osvajanjem pehara već i zato što će u kvalifikacijama za Ligu Evrope startovati tek od drugog kola, pa će tako prvi meč umesto 11. igrati tek 25. jula. Ovo nije toliko bitno samo zbog odmora crno-belih već zbog toga što je tek završena sezona pokazala da ekipi treba ozbiljan remont, a samim tim i više vremena za uigravanje. Crno-beli će i u drugoj i trećoj rundi kvalifikacija za Ligu Evrope biti nosioci, ali to im nažalost neće garantovati naročito lake rivale. Već u drugom kolu mogu se sastati sa kiparskim AEL-om, poljskom Lehijom, ali i beloruskim Šahtjorom iz Soligorska koji po ulaganju ozbiljno pokušava da sustigne BATE Borisov. Partizan bi i u trećoj rundi, uprkos statusu povlašćenog na žrebu, mogao da se sastane sa Glazgov Rendžersom (Škotska), Arisom (Grčka), Vidi (bivši Videoton – Mađarska) kao i sa Hajdukom iz Splita, sa kojim bi mečevi sigurno bili pod velikom tenzijom zbog susreta „torcide“ i „grobara“.

Postoje kombinacije po kojima bi Partizan mogao da bude nosilac i u poslednjoj rundi kvalifikacija za Ligu Evrope, ali one u mnogome zavise od toga koji će još klubovi proći treću rundu. Pošto je ta mogućnost na „dugačkom štapu“, crno-beli bi već trebalo da se psihički spremaju na to da bi poslednja prepreka mogao da im bude neki od izuzetno jakih evropskih klubova među koje spadaju: PSV Ajndhoven (Holandija), Fejenord (Holandija), CSKA Moskva (Rusija), Roma (Italija) ili Braga (Portugal).

Radnički Niš i Čukarički imaće u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope povlašćeni status, pa bi potencijalni rivali između ostalih mogli da im budu: Debrecin, Honved (Mađarska), Šamrok (Severna Irska), Akademija Pandev (Severna Makedonija), Inter Turku (Finska), Široki Brijeg (BiH)… Međutim, već u drugoj rundi ni Nišlije ni „brđani“ neće više imati povlašćeni status, pa bi tako mogli da nalete na Espanjol (Španija), do Strazbur (Francuska), Legija Varšava (Poljska), Malme (Švedska), Molde (Norveška) i mnoge druge evropske timove osrednjeg kvaliteta, ali koji bi za naše predstavnike lako mogli da budu (ne)premostiva prepreka.

Zvezdin put ka Ligi šampiona

Rivali u 2. kolu

Makabi Tel Aviv (Izrael), Šerif (Moldavija), Rozenborg (Norveška), Helsinki (Finski), Dandalk (Republika Irska), Didelanž (Luksemburg), Škendija (Severna Makedonija), TNS (Vels), Slovan (Slovačka), AIK (Švedska).

Rivali u 3. i 4. kolu

Ajaks (Holandija), Seltik (Škotska), BATE Borisov (Belorusija), Kopenhagen (Danska), Dinamo Zagreb (Hrvatska), Astana (Kazahstan).

Partizanov put ka Ligi Evrope

Rivali u 3. kolu

Hajduk Split (Hrvatska), Marijupolj (Ukrajina), Gabala (Azerbejdžan), Žalgiris (Litvanija), Aris (Grčka), Jablonec (Češka), Atromitos (Grčka), Bnej Jehuda (Izrael), Rendžers (Škotska), Spartak Trnava (Slovačka), Vidi (Mađarska).

Rivali u 4. kolu

Ako bude nosilac: AEK (Grčka), Mitjilend (Danska), Molde (Norveška), Rijeka (Hrvatska), AZ Alkmar (Holandija), Vitorija Setubal (Portugal), Apolon (Kipar).

Ako ne bude nosilac: PSV Ajndhoven i Fejenord (Holandija), CSKA Moskva (Rusija), Legija (Poljska), Roma (Italija), Braga (Portugal), Espanjol (Španija), Viktorija Plzenj (Češka).

*Rivali od 3. do 4. kola zavisiće od toga koji će klubovi proći dalje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari