Sonja Vasić na žrebanju za Mundobasket kvalifikacije 1Foto: Olimpijski komitet Srbije

Sutrašnji žreb za Mundobasket kvalifikaicje u ženskoj konkurenciji vodiće Sonja Vasić. Svetsko prvenstvo je na programu 2022. a doskorašnja reprezentativka Srbije izvlačiće kuglice i iz drugog šešira u koji su smeštene i naše reprezentativke.

Vasićka je po završetku nedavnih Olimpijskih igara u Tokiju okončala fenomenalnu igračku karijeru, ali FIBA nije zaboravila na njen ogroman doprinos, ne samo srpskoj, već prevashodno evropskoj ženskoj košarci.

Žrebanje će početi u 11.30 po srednjeevropskom vremenu u Ženevi.

Reprezentacije koje će učestvovati na četiri kvalifikaciona turnira su SAD, Australija, Kanada Francuska (prvi šešir), Belgija, Kina, japan, Srbija (drugi šešir), Belorusija, Rusija, Brazuil, Nigherija (treći šešir), Portoruiko, Koreja, Bosna i Hercegovina i Mali (četvrti šešir).

Dva kvalifikaciona turnira održaće se u Beogradu (Srbija), a po jedan u Osaki (Japan) i Vašingtonu (SAD). Po tri ekipe sa svakog turnira plasiraće se na Svetski kup u Sidneju. Domaćin Australija i olimpijski šampion SAD automatski se se kvalifikovali za Mundobasket.

Kvalifikacioni turniri održaće se od 10. do 13. februara, dok je Mundobasket na kome će učestvovati 12 ekipa, na programu od 22. septembra do 1. oktobra 2022. godine.