Španci se pribojavaju Partizana: Real je matora ekipa, sve zavisi od Tavaresa 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Način na koji je Real poražen od Barselone u poslednjem El Klasiku, odigranom za vikend, zabrinuo je špansku javnost, pred početak plej-ofa Evrolige.

Uvereni su Španci da su košarkaši Partizana mnogo bolje prošli „izborom“ Reala u plej-ofu Evrolige, nego da su kojim slučajem otišli na Barselonu.

Trenutna forma Madriđana ukazuje na to da će u sistemu na tri pobede (2-2-1) imati mnogo problema u nameri da prođu Partizan i plasiraju se na Fajnal-for.

Španska javnost smatra da prednost domaćeg terena za Real i neće biti preterani benefit. Razmak između prva dva domaćinstva biće svega dva dana (prvi meč je 25. a naredni već 27. aprila) i pitanje je hoće li u tom intermecu puleni Ćusa Matea uspeti da se fizički oporave.

Jednostavno, ekipa je ove sezone izraubovana povredama ključnih i prekaljenih igrača. Zdravstvene probleme imali su ili su njima još uvek opterećeni: Serhio Ljulj, Najdžel Vilijams-Gos, Entoni Rendolf, Vensan Poarije, Rudi Fernandes, odskora i Gabrijel Dek.

U dobrom delu sezone, Madriđani su morali da se snalaze na poziciji pleja, s obzirom na to da su dugo bili odsutni Ljulj i Vilijams-Gos.

Adam Hanga se trudio da pokrpi rupe na jedinici; neretko je i Alberto Abalde „prevodio loptu“, dok se odsustvo prekaljenih organizatora igre potrefilo i sa lošom formom Ćaća Rodrigeza.

Pokušavao je i Džanan Musa da „odglumi“ plejmejkera, ali ni to nije dalo željeni efekat.

Naročito, Marka piše da su rivali svesni ranjivosti Reala na pleju i da to vešto koriste, kao i činjenicu da igra Madriđana umnogome zavisi od forme i raspoloženja Edija Tavaresa.

Nakon što je nedavno Vensan Poarije operisao slepo crevo, zbog čega bi lako mogao da propusti kompletan serijal sa Partizanom, Madriđanu su u rotaciji ostali samo sa jednim centrom.

Uprkos visinskoj dominaciji (221 centimetar), snazi, rasponu ruku (236 centimetara) i defanzivnim veštinama Tavares nije svemoguć pod oba obruča, a Španci smatraju da ekipa gubi na balansu čim reprezentativac Zelenortskih Ostrva izađe iz igre.

Velika je verovatnoća da će Madriđani plej-of dočekati samo sa jednom peticom, a Ćus Mateo će pokušavati da u momentima kada je Tavares na klupi, njegovu poziciju pokriju krilni centri – Jabusele, Rendolf ili neiskusni Korneli.

Partizan bi to mogao maksimalno da materijalizuje, naročito jer ima mnogo kombinacija u igri dva na dva, u kojima bi konstantno mogao da napada nekog od pomenute trojice.

Španci primećuju i da je u poslednja dva meseca odbrana postala neprepoznatljivo porozna u meri da je od poslednjih 13 utakmica na sedam primila više od 90 poena.

Razlozi su, između ostalih, u tome što u drugim poluvremenima ekipa gubi na svežini, snazi, samim tim i agresivnosti u odbrani.

Ne bi trebalo ispustiti iz vida i to da su Madriđana poprilično „matora“ ekipa, odnosno da brojni igrači imaju više od 30 godina.

Fabijan Kozer, Rudi Fernandez, Serhio Ljulj, Ćaćo Rodrigez, Adam Hanga, Edi Tavares, Vensan Poarije, Entoni Rendolf nalaze se u četvrtoj deceniji života, a čak njih šestorica imaju 33 i više godina.

S tim u vezi, za ekipu Reala biće pravi izazov da se u predstojećem plej-ofu fizički oporavi i pripremi za serijal mečeva na dva do tri dana.

Marka zaključuje i da Real može da prebordi izazov u vidu košarkaša Partizana ali samo pod uslovom da se „sve zvezde slože“ i da ekipa energetski i motivaciono bude na nivu crno-belih.

Ćus Mateo je na poslednjim treninzima imao gotovo sve igrače, osim Poarijea i Gabrijela Deka, ali dobar broj njih nije u optimalnoj fizičkoj formi. Serhio Ljulj i Najdžel Vilijams-Gos tek su se nedavno oporavili od povreda, dok je Rudi Fernandez rovit.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari