"Jednima deli 100.000 evra, drugima 10.000 bez ikakvih kriterijuma, reda, pravila i zakona": Najava Vučića o visini nagrada sportistima za zlato na Olimpijskim igrama podelila javnost 1Foto: FoNet (Zoran Mrđa)

Tuđe pare je uvek najlakše trošiti, kaže narodna mudrost. Kao da je u skladu sa tim predsednik Aleksandar Vučić, mimo svojih ovlašćenja, obećao sportistima da će nagrada za zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine biti 100.000 evra, a da će „dati sve od sebe“ da bude i 200.000.

Ljudi iz sportskog sektora su opravdano zadovoljni ovom najavom jer je dugo srpski sport, naročito atletika, bio u zapećku kada je u pitanju državna pomoć i zavisio je praktično isključivo od novca koji donira privatni sektor. S druge strane, sagovornici van sportskog sektora smatraju da ako se sportistima daju tako visoke premije za najveće uspehe, zašto isti kriterijumi ne važe i za naučnike, književnike, umetnike, arhitekte, inženjere i osobe iz drugih profesija koji ostvare visoka dostignuća.

Bivši košarkaški reprezentativac Raša Radovanović kaže da se mora priznati da država poslednjih godina ulaže veliki novac u sport.ž

– Da se ja podmladim, pa da odem i ja u Pariz. Svaka čast, to je za svaku pohvalu. Država nikada nije više ulagala u sport nego što ulaže sada. Mogu da pričaju šta god hoće, ali to je zaista tako i govorim iz mog iskustva. Ne samo što se ulaže u Zvezdu i Partizan, nego i u manje klubove. Mi smo uvek negativni i stalno negativno razmišljamo, ali je ovo sve istina što govorim – priča Radovanović.

Slobodan Branković, direktor Srpskog atletskog saveza, smatra da će ova najava biti veliki motiv svim koji će učestvovati na Olimpijskim igrama u Parizu.

– Na tu temu smo predsednik i ja razgovarali još na Svetskom prvenstvu Budimpešti. Kao bivši sportista znam koliko je ovako nešto strašan motiv za kandidate za medalju da se pripreme još bolje i još jači odu u Pariz. Ovo je veliki motiv za one koji su već izborili odlazak u Pariz, ali i za one koji tek treba da se plasiraju. Ono što je još bitnije od samih nagrada je to što je država omogućila uslove i ambijent za osvajanje medalja. Moj sport, atletika, nikad nije imao ovako savršene uslove i nikada nije bilo ovolikih ulaganja. Sa predsednikom sam u Budimpešti već pričao i o Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 2028. jer će tada nova fenomenalna generacija srpskih atletičara, poput Vilagoš i Topić, biti u vrhuncu životne forme – ističe Branković.

Božo Drašković, ekonomista i redovni profesor Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura, napominje da predsednik Srbije krši procedure kada on obećava stvari koje nisu u njegovoj nadležnosti.

– Vučić se ponaša kao lice koje bez ikakvih pravila, standarda i procedura deli naš novac, prikazujući se priprostom narodu kao neko ko iz svog džepa daje nagrade sportistima. On ponižava ministarstvo sporta, ponižava druge sportiste. Jednima „deli“ 100.000 evra, drugima 10.000 bez ikakvih kriterijuma, reda, pravila i zakona. Uostalom, po njegovoj meri i ukusu je i Pink podkultura i „Elita“ u novom rijalitiju – tvrdi Drašković.

Jovana Gligorijević, novinarka Vremena, smatra da je ovo, kao i sve ostalo kod predsednika, vid predizborne kampanje.

– U poslednje vreme primećujem da aktivisti SNS kreče ulaze i pomažu siromašnim sugrađanima iz “ličnih sredstava”, iako nije jasno odakle im tolike pare. Možda Vučić planira nešto slično. Zaista ne vidim kako bilo koji novac može da pojača motivaciju onih koju su već najbolji od najboljih u našoj zemlji. Predsednik, izgleda, nikad ni u čemu nije bio prvi i najbolji iz čiste ambicije, patriotizma ili ispitivanja ličnih granica, pa misli da 100-200.000 evra donose medalje. Ne znam da li ima pedagogiju na onoj Višoj trenerskoj, ali izgleda da mu taj deo škripi – zaključuje Gligorijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari