Imale su najteži put do polufinala, rekle su da mogu svakog da pobede i za sada im dobro ide. Rukometašice Srbije napravile su senzaciju i ubedljivo savladale branioca titule Norvešku sa 28:25 (15:16) čime su se plasirale u polufinale Svetskog prvenstva u kojem će odmeriti snage sa Poljakinjama (petak, 18.00). Uz publiku koja je nosila četvrti tim Evrope sa kontinentalnog šampionata prošle godine Andrei Lekić, igračici utakmice Dragani Cvijić, Katarini Tomašević koja je briljirala sa 14 odbrana i ostalim devojkama niko ništa nije mogao na putu do borbe za medalju.

Srbija – NorveŠka 28:25 (15:16)

Hala: Kombank arena. Gledalaca: 16.028.

Sudije: Gatelis i Mazeika (Litvanija).

Sedmerci: Srbija 7 (3), Norveška 4 (2).

Isključenja: Srbija 4 minuta, Norveška.

Srbija: Krpež 3, Popović 1, Lekić 4, Živković 2, Damnjanović 8, Erić, Risović (2 odbrane), Rajović, Ognjenović, Filipović, Tomašević (14 odbrana), Nišavić 2, Stoiljković, Liščević, Cvijić 8, Lojpur.

NorveŠka: Molid, Oftedal, Alštad 1, Loke 5, Nostvold, Brejvang 4, Blanko 2, Hamerseng-Edin 2, Solberg, Suland 4, Lunde (16 odbrana), Kristiansen, Rigelut-Koren 1, Mork 4, Herem 2, Solberg.

 

Vraćale su se u dva navrata protiv favorizovane Norveške od minus pet i time dokazale da zaslužuju svetsko zlato i da bez sumnje mogu do njega.

Na samom startu dosuđen je sedmerac za Srbiju koji je kapitenka Andrea Lekić sigurno izvela i podigla na noge celu Kombank arenu. Norvežanke su ubrzo uzvratile i igralo se gol za gol, a prve su se odlepile aktuelne svetske šampionke (4:2). U tom periodu golmanka Lunde je bila najzaslužnija za povoljan rezultat po skandinavski tim, jer je odbranila dva sedmerca. Norvežanke su na krilima odbrane povećavale prednost, u jednom momentu imale i plus pet (11:6) kada su Srpkinje krenule da se bude. Ušle su u seriju, smanjile na dva razlike (9:11), tim trenera Torira Hergeirsona je u još dva navrata vodio sa tri razlike (12:9, 13:10), ali su Srpkinje tada pojačale tempo, golmanka Norveške nije imala rešenje pre svega za Draganu Cvijić i na poluvreme se otišlo sa prednošću od samo jednog gola za gostujući tim, jer su precizne bile Lekić i Damnjanović sa velike razdaljine, kada je probudila publiku i ulila samopouzdanje timu pre odlaska na odmor.

Bolje su drugo poluvreme otvorile Norvežanke, a igra srpskih rukometašica nije obećavala, jer je tek u osmom minutu Dragana Cvijić dala prvi gol za „orlice“ i smanjila na četiri gola razlike (16:20). Ponovo je bilo plus pet za branioca titule i tada je krenuo nalet izabranica Saše Boškovića. Ono što je radila Lunde među stativama u prvom poluvremenu preuzela je Katarina Tomašević u drugom i branila kao nikad u karijeri. Srpkinje su se približavale, Katarina nije dala da Norvežanke uvećavaju prednost i golom Cvijićeve iz sedmerca rezultat je izjednačen na 21:21. Prvo vođstvo još od 1:0 na samom startu donela je ponovo Andrea Lekić u 50. minutu (22:21) i dominacije je počela. Krpež je duplirala prednost, odbrana je briljirala i poslednji put Norvežanke su imale šansu za pobedu kada je Mork smanjila na 23:22. Niko ništa nije mogao sjajnim Srpkinjama, golovi i odbrane Tomaševićke su se smenjivali i bilo je jasno da će u polufinalu snage sa Poljskom, koja je eliminisala Francusku, odmeriti domaćin. U drugom polufinalu, takođe u petak, sastaće se Brazil i Danska (20.45).

Rekordna poseta na prvenstvu sveta

Utakmicu između Srbije i Norveške zvanično je pratilo 15.923 gledalaca u Kombank areni, čime je postavljen novi rekord po broju gledalaca na jednoj utakmici Svetskog prvenstva za rukometašice. Nova prilika da se ovaj rekord dodatno popravi pruža se već sutra u meču protiv Poljske.

Lekić: Čuda su moguća

– Rekla sam da su čuda moguća i dokazali smo. Možemo sve, dva puta smo se vraćale od minus pet i samopouzdanje nam je na visokom nivou. Ponosna sam i oduševljena. Kada verujete u pobedu sve je moguće. Ne želim da komentarišem suđenje, sve je sada nebitno. I sudije i Norveška, bitno je da smo u polufinalu – istakla je Andrea Lekić..

Tomašević: Ništa ne može da nas zaustavi

– Više puta sam navela da moramo da pobedimo najbolje ako želimo da dođemo do same završnice. I pre utakmice sam znala da smo spremne i da možemo da ih dobijemo. Posle ove pobede dobili smo vetar u leđa i idemo dalje, ništa ne može da nas zaustavi – jasna je Katarina Tomašević.

Damnjanović: Norvežanke su dosadile

– Ušle smo nervozno u utakmicu, nismo osetile moć kao na meču protiv Južne Koreje. Kada smo počeli da se dižemo i hvatamo priključak, znala sam da nema šanse da nas dobiju. Stvarno su više dosadile, imaju toliko medalja, ali sada je došao kraj. Poljska je izuzetno kvalitetna, pravo su iznenađenje SP. Pobedile su veliku ekipu Francuske. Moramo da ih respektujemo kako nam se ne bi ponovila Crna Gora- iskrena je Sanja Damnjanović.

Risović: Imamo najbolju golmanku

– Čestitam svima, nemam snage da pričam mnogo. Definitivno imamo najbolju golmanku na svetu Katarinu Tomašević. Bila je koncentrisana kad je najviše trebalo i neizmerno sam joj zahvalna. Osvetile smo se Norvežankama, presrećna sam – ostala je bez glasa mlađa golmanka Jovana Risović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari