Srbija respektuje Engleze, osim fudbala znaju i košarku da igraju 1foto:Star Sport

Predstojeće gostovanje Velikoj Britaniji u petak i domaćinstvo Turskoj tri dana kasnije u mnogome bi moglo da odredi ishod košarkaša Srbije u kvalifikacijama za Mundobasket 2023. Težinu meča u Njukaslu povećava i neizvesnost u vezi sa tim sa kakvom će ekipom nastupiti Svetislav Pešić.

Večiti rivali su omogućili reprezentaciji Srbije da pozove domaće igrače, međutim, evroligaši nisu bili baš tako servilni, naprotiv.

Na današenj treningu, kojem su mogli da prisustvuju novinari, bilo je 14 reprezentativaca koje je kao kapiten predvodio Marko Jagodić-Kuridža.

Da je kadrovska problematika složena pokazuje i primer da čak dvojica kandidata za navedeni dvomeč trenutno nemaju klubove – Stefan Jović i Boriša Simanić.

Na treningu u torak pojavili su se: Stefan Jović, Nikola Topić, Nemanja Dangubić, Aleksa Radanov, Danilo Anđušić, Luka Mitrović, Marko Jeremić, Boriša Simanić, Aleksa Uskoković, Uroš Trifunović, Dušan Ristić, Dušan Miletić i Marko Pecarski, uz kapitena Marka Jogodić-Kuridžu.

Ognjen Dobrić bi trebalo da se priključi, ukoliko se ustanovi da povreda protiv Zadra nije teže prirode, ali je verovatnoća da ekipu iznenade dolascima Micić, Gudurić i Lučić veoma mala.

„Dosta dobro smo započeli drugu rundu, za razliku od prve runde gde, nažalost, nam nisu priznati rezultati Slovačke. To je važno da se kaže jer u drugoj grupi koja se ukršta sa nama, jedna pobeda Belorusije se takođe brisala, što je za nas dodatni peh. Ono što je sada mnogo važnije jesu utakmice koje nas očekuju, sa Velikom Britanijom i Turskom“, istakao je selektor Pešić.

„Nije izgovor, niti opravdanje, ali je važno da od mene čujete da smo mi u ovim kvalifikacijama prošli kroz naporan proces, gde smo mečeve sa Turskom i Grčkom završili sa 31 igračem, posle ovog okupljanja to je 38. Ne postoji nikakav kontinuitet, za razliku od naših protivnika. Po našim procenama to su rivali iz prve grupe košarkaških nacija. Razlika između košarkaških sila i malih košarkaških zemalja se znatno smanjila i to sam više puta rekao. Dobili smo najteže protivnike – Belgiju i Letoniju koji nisu šampioni Evrope, ali su ekipe koje imaju kontinuitet, imaju internacionalce po celoj Evropi. Mi smo ukupno bolji od obe selekcije, ukupno, ali to su ekipe koje su igrale u kompletnim sastavima, dok smo mi pravili timove koji nisu zavisili od naših želja. Opet, svako ko je bio u reprezentaciji dosad dao je svoj maksimum. Sa jedne strane, dobro je što je prošao ovoliki broj igrača, jer smo mogli da vidimo ukupni potencijal naše košarke. Prošli smo zahtevan proces, dobio sam apsolutni pregled na koga možemo sada da računamo, a onda i za Olimpijske igre, ako se kvalifikujemo. Nadam se da ćemo mi i dalje igrati na velikim takmičenjima. Treba reći da mi za to nismo krivi, za odnos koji danas postoji u evropskoj košarci i koji je katastrofalan. Može knjiga da se napiše o tome, svi su rekli svoje, ali mi smo opet u ovoj situaciji.“

Nisu bila potrebna dodatna pitanja za selektora Srbije.

„Imali smo odlične razgovore sa večitima, izašli su nam u susret. Postojala je mogućnost da se utakmice odlažu, ali se Evroliga igra u četvrtak i petak“, pomalo je rezigniran dokazani stručnjak koji vrlo respektuje reprezentaciju Velike Britanije.

„Radi se o ekipi koja je uigrana, duže vreme igraju zajedno, svi su na okupu, svi će nastupiti po našim informacijama. Oni stalno igraju u Njukaslu, to je njihova hala. Imaćemo tešku, vrlo zahtevnu utakmicu. Neko će da pita da li oni igraju još nešto osim fudbala, a oni su mogli da dobiju Letoniju koja je dobila kompletnu Tursku ubedljivo. Pobedili su Grčku kod kuće, radi se o ekipi koju veoma respektujemo. Pripremamo se za ovu utakmicu kao da je poslednja. Radimo na tome da se uigramo što bolje, da postavimo sisteme u napadu i odbrani. Nadam se da će momci koji su sada u procesu pripreme biti maksimalno spremni.“

Pešić tvrdi da Savez ništa nije mogao više da uradi po pitanju odazivanja i dobijanja dozvole od strane evroligaških klubova, kako bi reprezentacija u kvalitetnijem sastavu dočekala predstojeći dvomeč.

„Ništa! Mi smo se polomili da uradimo sve. Od septembra, kada sam došao, želeo sam da sa Savezima regionalnih zemalja, da napravimo nešto za reprezentacije. Pisali smo ABA Ligi sa molbom da se pomere utakmice, oni su to odbili, nisu hteli ni da razmatraju. Da me ne razumete loše, imate situaciju da je Turska odložila utakmice prošlog vikenda, oni od vikenda treniraju već zajedno. Šta bismo mi mogli da menjamo? Ništa, osim razgovora sa igračima, treniranja, razmenjivanja informacija. Sada ne postoji šansa za neke kontrolne treninge, to je haos u kojem živimo. Nekima je malo teže, nekima malo lakše, ali svi prolazimo kroz isto. Možda bih nekog drugog igrača pozvao, nekog ne, ali to su sad finese.“

Uprkos porblemima sa kojima se konstantno suočava, vodeći reprezentaciju Srbije tokom kvalifikaicja za Mundobasket, za Svetislava Pešića plasman na Svetsko prvenstvo i dalje je prioritet.

„Uvek je bitno. Imao sam prilike da govorim od momenta kada sam došao, ne bih previše širio priču… Prioriteti su se promenili, kriterijumi su se promenili, sistem takmičenja se promenio, on je apsolutno protiv svih reprezentacija. Značaj reprezentacije se menja, ukupno gledano. Kriterijumi igrača se menjaju… Svaki uspeh reprezentacije ne mora da znači da košarka napreduje, ali može da podigne interesovanje na nivou države. Kod nas u Srbiji popularnost košarke raste, a potencijal se smanjuje. Zašto je tako? Malo smo se smanjili površinom, klupska takmičenja sve više dobijaju na značaju, reprezentativna se pretvaraju u turnire. Želja svih navijača, nas koji smo u svemu tome direktni učesnici, je da budemo što bolji. Zato smo i tu, da uradimo sve što možemo da odemo i na Mundobasket, pa i na Olimpijske igre. Zbog toga sam ovde. Nisam došao da pravim karijeru, niti da pišem novu knjigu. Kako se dolazi do uspeha i šta je uspeh, to znam da objasnim tamo gde treba. Ko želi to da sluša i čuje, oni to razumeju“, poručio je selektor Pešić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari