ilija stolica foto STARSPORTfoto STARSPORT

Ilija Stolica zvanično je predstavljen kao novi trener Partizana. Stručnjak bez velikog iskustva, koji četiri godine nije bio na klupi nekog kluba, zameniće Aleksandra Stanojevića, koji je podneo ostavku posle finalne utakmice Kupa Srbije.

– Dolazak u Partizan je velika odgovornost. Sreća i zadovoljstvo koju osećam je teško objasniti. Emocija koju osećam je toliko velika da prevazilazi izazove, nedoumice, pitanja i potpitanja. Vezivan sam više puta za Partizan, mnogo puta smo razgovarali. Možda iz ove perspektive izgleda drugačije, ali za mene idealni momenat ne postoji. Iz tog ugla, sa takvom energijom, pristupam onome za šta me vezuju srce, znanje, iskustvo, koje nosim iz igračkih dana, tako do trenerskih dana. Ne bih da dužim, ono što je jako važno, osećam se da sam došao u svoj klub, da služim po meri svojih najvećih mogućnosti. Cilj svih nas je da navijače vratimo na tribinu, da ih vratimo kvalitetnom igrom, principom i odnosom. Pre svega igrači, stručnh štab a onda i sve ostale strukture kluba – rekao je novi trener crno-belih, a zatim dodao da igrači Partizana znaju šta su njihove obaveze u ovom klubu.

– Onaj deo ovog posla koji najviše volim jeste komunikacija sa igračima. Velika većina njih su dugo u klubu, znaju šta su obaveze i odnos prema dresu. Ono o čemu smo dugo pričali direktor i ja, igračima će olakšati obaveze i smanjiti pritisak. Ispred svih nas je Partizan. Verujem da igrači znaju da ono što očekuju od samih sebe, očekujem i ja, kao i svi u klubu.

Iako nije bio na klupi Partizana Stolica je crno-belima doneo titulu u sezoni 2016/17. kada je Voždovac pobedom nad Zvezdom odlučio trku za titulu.

– Često se spominje ta 2017. ja sam tada bio samo profesionalac koji je radio svoj posao. Takav sam bio, uvek ću takav biti. To je deo mojih obaveza koji je u tom trenutku bio u Voždovcu. Ta prošlost može da bude oslonac, svi smo tu da očekujemo očekivano, a očekivano je to da ćemo svaku utakmicu izlaziti da pobedimo. Siguran sam da ćemo pobrati simpatije navijača.

Novi trener crno-belih dodao je da je razgovarao sa sportskim direktorom Ivicom Ilijevim o eventualnim pojačanjima za sledeću sezonu.

– Direktor Ilijev i ja smo razgovarali o igračkom kadru. To su teme koje su osnov svega ovoga. Znam koliko odvlačenja pažnje postoji za raznorazne stvari. Osnov i svrha svega su igrači. Mislim da u kadru ima izuzetno kvalitetnih igrača. Ima momaka koji nisu pokazali ono što se očekuje, neki su zadovoljni, a neki manje. Imamo ideju kako da osvežimo, unapredimo. Drago mi je što smo se direktor i ja poklopili.

Stolica je rekao i da je razgovarao sa svojim prethodnikom Aleksandrom Stanojevićem.

– Sale je našao vremena posle svih dešavanja i sezone. Moram da mu se zahvalim jer je izneo jednu izuzetnu sezonu iz koje sam imao osećaj da je zaboravljeno da smo bili do poslednjeg kola u borbi za titulu. Čovek koji je osvojio rekordan broj bodova, proleće u Evropi. Sale je neko ko samo može da bude smernica u posvećenosti i energiji koju je dao Partizanu.

Stolica je rekao da je svestan da neće imati puno vremena za pripreme i stvaranje tima.

– Svaki trener ima svoj model igre, osobenosti. Ono što je važno jeste adaptacija na igrački kadar. Kada imate mogućnost da izaberete pojačanja, posežete za njima. Sa druge strane, imate igrače koji će sami po sebi to oplemeniti. Početak sezone je idealna pozicija za dolazak u klub. Početak je pomeren, skraćen je period priprema. Imamo ‘samo’ četiri nedelje. Voleo bih da imam kompletiran tim, međutim, postoje neke stvari koje moramo da radimo u hodu – izjavio je Ilija Stolica.

Vučelić: Profil koji nam odgovara

Predsednik Partizana Milorad Vučelić rekao je da je zadovoljan zbog činjenice da su crno-beli za naovog trenera angažovali upravo Iluju Stolicu.

– Radili smo vrlo pažljivo na izboru trenera. Ilija Stolica je profil stručnjaka koji odgovara Partizanu. Radi se o vrlo talentovanom i ambicioznom stručnjaku koji se na ovaj način vraća u svoj klub, ali na potpuno novu i vrlo odgovornu funkciju- rekao je Vučelić.

Stolica je u sezoni 2000/01. bio u sastavu ekipe iz Humske, ali je za prvi tim  zabeležio samo četiri nastupa. Trenersku karijeru započeo je u klubu iz Humske, kao pomoćnik treneru Zoranu Milinkoviću.

Bez kluba četiri godine

Ilija Stolica započeo je trenersku karijeru 2015. kao selektor reprezentacije Srbije do 17 godina. Tog leta je kratko bio pomoćnik treneru Zoranu Milenkoviću u Partizanu, a u novembru 2016. preuzeo je Voždovac. „Zmajeve“ je vodio do decembra 2017. i na 46 utakmica zabeležio 20 pobeda i deset nerešenih rezultata. Od januara do aprila 2018. bio je u Vojvodini (osam utakmica, dve pobede, dve nerešene), da bi 2018. bio na klupi Olimpije, samo mesec dana i to tokom priprema. Od jula 2018. nije radio u klubovima, a do dolaska u Partizan bio je selektor mlade reprezentacije Srbije na 14 utakmica (pet pobeda, četiri remija).

Iliev: Srbija prezadovoljna

Sportski direktor crno-belih Ivica Iliev na zvaničnom predstavljanju novog trenera Partizana rekao da je pravo vreme da Ilija Stolica preuzme ekipu kluba iz Humske.

– Fudbalska Srbija je prezadovoljna jer je na klupu Partizana doveden Ilija Stolica. Čovek koji je napravio revoluciju u srpskom fudbalu. Nekoliko puta najavljivan za trenera Partizana, nekoliko puta smo se mimoišli, a čini mi se da je razlog za to što smo se tada mimoilazili to što je sada pravo vreme da preuzme Partizan.  Sada je vreme da nas dvojica zajedno predvodimo Partizan na putu. Vrhunski, ofanzivni fudbal i verujem da će rezultati biti sastavni deo tog fudbala.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari