Stoni tenis: Srbija prvi put učestvuje na Igrama u ekipnoj konkurenciji 1Foto: RG ITTF

Plasman srpske stonoteniske reprezentacije na Olimpijske igre u Tokiju predstavlja veliki podvig i ako bi za nekoga moglo da se kaže da je i samo učešće na Igrama ogroman uspeh onda su to svakako stonoteniseri.

Ovo će biti prvo učešće Srbije u ekipnoj konkurenciji, a o kakvom podvigu je reč govori i činjenica da će na turniru učestvovati samo 16 reprezentacija.

Na kvalifikacionom turniru u Portugaliji u januaru prošle godine pobedili su dve velesile u ovom sportu. Najpre su bili bolji od Austrije, evropskog šampiona iz 2015. godine, sa 3:2, da bi u finalu istim rezultatom savladali velikog favorita Hong Kong. Ekipa u sastavu Žolt Peto, Marko Jevtović i Dimitrije Levajac tako je obezbedila učešće u ekipnoj i dobila dva mesta u pojedinačnoj konkurenciji.

Odlučujuće poene u mečevima u Portugaliji osvojio je Dimitrije Levajac, tada 18-godišnji Zrenjaninac. U finalnom duelu trenutno 387. na rang listi ITTF pobedio je Vong Čung Tinga, 19. igrača sveta.

– Naš plasman na Olimpijske igre na kvalifikacionom turniru u Portugaliji bio je prava senzacija, jer smo pobedili reprezentacije koje predstavljaju svetske velesile. Austrija ima odlične igrače i nedavno su bili evropski prvaci, dok je Hong Kong među najboljim selekcijama u Aziji – kaže Levajac u razgovoru za Danas.

Mladi, talentovani igrač, kojem su u kratkoj seniorskoj karijeri najveći uspesi osvajanje titula prvaka Srbije i Balkana, tvrdi da je uspeh pre svega posledica odlične atmosfere među igračima.

– Mnogo toga se poklopilo. Selektor Miloš Đukić je puno radio sa nama i posledica je bila i to da smo imali sjajnu atmosferu tokom turnira. Igrali smo kao u transu, oni koji su bili na klupi davali su podršku onima koji igraju, tako da smo izgradili timski duh koji je pomogao da pobeđujemo one koji su mnogo bolje plasirani na rang listama – smatra Levajac.

Pripreme za nastup u Tokiju srpski stonoteniseri su imali u Novom Sadu i Beočinu, a Levajac kaže da su uspešno trenirali i da će u dobroj formi dočekati početak olimpijskog turnira. Ipak, ističe da je konkurencija izuzetno jaka.

– U Tokiju nastupa 16 najboljih reprezentacija i 65 najboljih igrača sveta. Šanse nam nisu velike ali ćemo pokušati da ostvarimo dobar rezultat. Puno toga će zavisiti i od žreba – kaže 19-godišnji reprezentativac Srbije.

Stonoteniseri putuju u Japan 17. jula, a sedam dana kasnije počinje takmičenje u pojedinačnoj konkurenciji. Ekipni deo turnira na programu je od 1. avgusta.

Karakašević: Žreb može da bude surov

Predsednik Stonoteniskog saveza Srbije Aleksandar Karakašević kaže da bi svaka pobeda na Olimpijskim igrama bila veliki uspeh za srpske igrače.

– Nakon plasmana u Tokio rekao sam da ljudi nisu ni svesni o kakvom uspehu se radi. Tamo će se takmičiti najbolji stonoteniseri sveta i svaka pobeda, i u pojedinačnoj i u ekipnoj konkurenciji bi bila fantastičan rezultat. Ovo se pre svega odnosi na Dimitrija Levajca, jer momak nema još ni 20 godina – kaže Karakašević i dodaje da će puno toga zavisiti i od žreba:

– Sistem takmičenja je katastrofalan jer može da ti se dogodi da već u prvom kolu naletiš na Kinu, što znači da si se godinama pripremao za Igre a da posle samo jednog poraza ideš kući. U ostalim sportovima takmičenje je organizovano po grupama i postoji mogućnost da neka reprezentacija dođe do medalje uprkos nekoj slabijoj partiji ili lošem danu.

Pete najbolje rangiran

Na rang listi Svetske stonoteniske federacije najbolji plasiran od srpskih reprezentativaca ima Žolt Pete, koji se nalazi na 153. mestu, Marko Jevtović je na 212. poziciji, dok je Dimitrije Levajac trenutno 387. igrač sveta.

Zanimljivo je da je još uvek najbolje plasirani igrač iz Srbije 46-godišnji predsednik Stonoteniskog saveza Aleksandar Karakašević, koji je trenutno 113. na rang listi.

Redovni na Igrama

Iako će stonoteniska reprezentacija prvi put učestvovati na Olimpijskim igrama kao ekipa, u pojedinačnoj konkurenciji srpski teniseri su od kad je ovaj sport 1988. u Seulu uvršten u program Olimpijskih igara, redovno nastupali na najvećoj svetskoj smotri sporta. Kalenić, Grujić, Lupulesku, Jasna Fazlić i Anamarija Erdelji su nosili državni grb na Olimpijskim igrama, ali je najviše nastupa imao legendarni Aleksandar Karakašević, koji je čak pet puta je bio učesnik olimpijskih turnira (od 1996. do 2016. godine). Od igrača koji će nastupiti u Tokiju samo je Marko Jevtović nastupio na Igrama i to 2012. u Londonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari