Strah i odbrana od "pik en rola" 1Foto: STARSPORT

Srbija je, ma kako paradoksalno zvučalo s obzirom na epilog i broj poena, sa Letonijom i Rusijom odigrala dve veoma slične utakmice.

U oba navrata loše se ulazilo u meč, videlo se previše nervoze. U oba slučaja suočili smo se sa ekipama koje igru baziraju pre svega na šutu za tri poena, i jedni, i drugi su nam time zadavali mnogo problema. Odbrana „pik en rola“ u trenucima kada su u igri bili Marjanović ili Štimac bila je vrlo loša, u rotaciji smo imali manjak i to je pravilo prostor rivalima za otvorene šuteve. U napadu nismo bili raznovrsni, bez obzira na ofanzivno bitno smanjen potencijal zbog odsustva nekih igrača, pod hitno treba da usledi buđenje. Selektor će morati da „odveže“, pre svega Jovića, koji je u mnogo navrata ostavljen na otvorenom šutu, a za to nije imao hrabrosti. Nije koristio ni svoje najjače napadačko oružje – prodor, i biće vrlo bitno da razbije tu blokadu u narednim mečevima. Bogdanović je bio efikasniji u prvom meču, ali se i u drugom trudio da svoje „hapšenje“ iskoristi za asistencije što saigrači nisu iskoristili.

„Moramo da bolje komuniciramo na terenu, a očekujem vrelu atmosferu pa će to biti dosta teško“, rekao je posle Rusije, a pre Turske Bogdanović, koji najbolje zna kako izgleda kada zagrmi sa Fenerbahčeovih tribina.

Naredni problem u napadu je, izuzimajući Marjanovića, mala efikasnost centara. U oba meča bilo je promašeno mnogo zicera, prednjačio je Kuzmić, ali je mnogo tu grešio i Mačvan. Štimac je potpuno van ritma, a Marjanović previše beži od koša i tu gubi mnogo energije. Birčević je za kratko vreme na parketu stigao da napravi mnogo defanzivnih grešaka, a u napadu je bio nevidljiv. Bez obzira na neiskustvo, neophodan je i veći doprinos Gudurića.

Posledica prevelike nervoze i pritiska je i veliki broj promašenih slobodnih bacanja u obe utakmice, protiv Letonaca deset što je nekako kompenzovano, protiv Rusa čak 11, od toga sedam u poslednjoj četvrtini. To je bio „ključni“ razlog za poraz, da je to pogođeno svi ostali propusti bili bi „pokriveni“. Šutiranje penala je, takođe, stvar glave, i psihološko rasterećivanje ekipe je i glavni zadatak Đorđevića tokom slobodnog dana.

Glavni problem odbrane je sprečavanje šuta za tri poena, koje proizilazi iz „sporosti“ u odbrani „pika“. Nažalost, tu se najdrastičnije primećuje odsustvo Kalinića i Simonovića, a naravno i Jokića, i Bjelice. Veliko je opterećenje tu palo na Lučića, koji do sada igra sasvim solidno i hrabro. Pretpostavljamo da Đorđević ima „u fioci“ neka kombinovana iznenađenja u toj fazi igre, Eurobasket je i previše dug da bi se sve prosulo na parket na samom početku. „Skriveni“ adut naše ekipe može da bude i činjenica da smo protiv vrlo jakih rivala igrali sa svih 12 igrača, što može da bude dobra „investicija“ za završnicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari