"Strogo i nestvarno iskustvo": Trofejna američka košarkašica izneće na videlo mesece provedene u ruskom zatvoru 1EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA

Najavljena knjiga WNBA zvezde, osuđene zbog unošenja ulja kanabisa u Moskvu.

„Hapšenje je bilo početak nezamislivog perioda u mom životu, o kojem do sada nisam bila spremna da pričam. Glavni razlog zbog kojeg sam tog dana otišla u Rusiju zbog posla bio je da učinim svoju ženu, porodicu i saigračice ponosnima“, nagovestila je Britni Grajner deo memoara, čije je izdavanje najavljeno za sledeću godinu.

Vlasnica dva olimpijska zlata sa reprezentacijom Sjedinjenih Američkih Država uhapšena je 17. februara prošle godine na aerodromu Šeremetjevo, zbog patrone za elektronske cigarete sa uljem kanabisa, čije su posedovanje i distribucija strogo zabranjeni i kažnjivi na teritoroji Rusije, gde se u to vreme bavila klupskom košarkom.

U avgustu je osuđena na devet godina zatvora, da bi posle odbijanja žalbe, u novembru, prebačena u kaznenu koloniju u centralnoj Rusiji. Grajner ipak nije odslužila kaznu, jer je Rusija posle mnogo diplomatske borbe i pregovora sa SAD pristala da je pusti na slobodu. U zamenu za ruskog trgovca oružjem Viktora Buta.

Od prošlog 8. decembra ova 32-godipnja košarkašica ponovo živi i igra u svojoj zemlji, a sada je odlučila da sa čitaocima podeli „strogo i nestvarno iskustvo i zastrašujuće delove svakodnevnog života u ruskoj kaznenoj koloniji“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari