Sudijasko tumačenje nesporne situacije na Gudison parku: Kontakt lopte sa rukom Rodrija nedovoljan za penal Evertonu 1 EPA-EFE/Guillaume Horcajuelo / POOL

Mančester siti jeste bio bolji u Liverpulu, ali se dugo mučio da savlada golmana Pikforda. Kada se činilo da će „građani“ golom Fila Fodena u 82. minutu slaviti na Gudison parku dogodila se, iz sudijske perspektive, jasna situacija posle koje je Everton trebalo da dobije jedanaesterac.Naime, Rodri, fudbaler Mančester sitija, nesmotreno je u 85. minutu reagovao rukom u svom šesnaestercu, kontakt je bio jasan, a ruka nedvosmisleno odvojena od tela i činila ga je, samim tim, većim, međutim, nakon konsultacije sa deliocima pravde u VAR sobi, Pol Tirni, glavni sudija, odlučio je da ne pokaže na belu tačku, što je razbesnelo fudbalere, kao i stručni štab Evertona. U borbi za opstanak, „karamelama“ bi sigurno značio potencijalno osvojeni bod, za koji su bili uskraćeni.

Ponekad je utisak da je uvođenje VAR tehnologije u pojedinim situacijama samo zakomplikovalo, a pomalo i obesmislilo draž fudbala kao igre. Tumačenje situacija u vezi sa igranjem rukom u svom šesnaestercu postalo je toliko relativno da je do uvođenja VAR-a sigurno bilo lakše i sudijama da donose odluke. Najbolji primer viđen je u 85. minutu utakmice odigrane na Gudison parku. Rodri je rukom zakačio loptu, krajnjom nepažnjom u svom šesnaestercu, u položaju koji je sigurno doveo do toga da ruka telo čini većim, ali je sudija Pol Tirni, kako saznaje Atletik, procenio da intenzitet kontakta nije bio dovoljan da bi se dosudio penal u korist Evertona.

Glavni sudija se u toku igre nije oglašavao, ali mu je iz pomoćnik Kris Kavana iz VAR sobe sugerisao da bi trebalo da zaustavi igru kako bi se incident proverio. Ipak, nakon što je sam pogledao situaciju, procenio je da nema dovoljno dokaza da je lopta pogodila Rodrija u pomenutoj crvenoj zoni, predelu ispod rukava koji označava igranje rukom.

Sporan momenat je očekivano bio glavna tema na konferenciji posle meča. Trener Sitija Pep Gvardiola tvrdio je da penal nije opravdan zbog ofsajda u začetku akcije, dok je Frenk Lampard sa druge strane rekao da bi „i njegovoj trogodišnjoj ćerki bilo jasno da se radi o jedanaestercu“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari