FSS Izborna Skupstina, Stara Pazova 14.3.2023.Foto: STARSPORT

Fudbalski savez Srbije (FSS) dobio je od države 2,52 miliona evra finansijske pomoći koja je ustvari namenjena Crvenoj zvezdi i Partizanu

To dolazi samo dve nedelje nakon što je generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović govorio o sportskim i poslovnim rezultatima saveza, navodeći tada da je budžet FSS „nikad veći u istoriji“, pre svega zbog plasmana u Katar, ali i sponzorskih ugovora i da iznosi 38 miliona evra, piše N1.

Kako je tada prenela agencija Beta, Šurbatović je rekao da je superligaškim klubovima Savez obezbedio godišnje 570.000 evra, a Zvezdi i Partizanu po 950.000.

„Dobri rezultati reprezentacije i veliki sponzorski ugovor rezultirali su rekordnim budžetom u 2022. godine gotovo 38 miliona evra. Uz rekordne prihode ostvarena je rekordna dobit, od 2016. do 2022. godine FSS je uspešna kompanija koja ostvaruje prihode. Dobit je preko 20 miliona evra. Uplaćeno je oko 13 miliona evra poreza državi“, kazao je Šurbatović.

FSS je likvidna, stabilna organizacija koja nema finansijskih problema i koja je spremna da ulaže u infrastrukturu, dodao je Šurbatović, ističući da Savez vodi računa o amaterskom fudbalu, o regionima, kao i da povećava investiranja u ženski fudbal.

Međutim, iako tako uspešan i ove godine je FSS dobio pomoć države. Kako je objavio Službeni glasnik, Vlada je donela rešenje o finansijskoj pomoći 30. marta o upotrebi sredstava iz tekuća budžetske rezerve u tu svrhu. Tekuća budžetska rezerva se koristi za neplanirane svrhe, kada se ukaže potreba za nečim – kad nedostaje već planirani novac ili u svrhu koja nije ni bila planirana.

Iz sredstava utvrđenih Zakonom o budžetu za 2023. godinu za Republičku direkciju za imovinu, sredstva u ukupnom iznosu od 295.000.000 dinara prenose se u tekuću budžetsku rezervu, a raspoređuju se Generalnom sekretarijatu Vlade, na ime finansijske pomoći Fudbalskom savezu Srbije. U Službenom glasniku je još navedeno da će se o realizaciji ovog rešenja starati Ministarstvo finansija.

Na sajtu FSS objavljen je i plan javnih nabavki za ovu godinu, u kom je isplanirano da se za hotel sa uslovima za treniranje muške A reprezentacije izdvoji 21.500.000 dinara, za ženske, futsal i mlađe muške selekcije ukupno 23.500.000, a za kamp perspektivnih sportista 1.000.000 dinara.

Mušku A selekciju ove godine čekaju utakmice u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj, koje će se održati dogodine.

FSS je dobijao novac i prethodnih godina – prošle godine, krajem marta, dodeljeno im je 226.000.000 dinara, što je oko 1,9 miliona evra, što je takođe verovatno bilo namenjeno za dugove večitih rivala.

Podsetimo i da je država uplatila FSS milion evra u novembru 2021. zbog pobede naših fudbalera nad reprezentacijom Portugala, čime se fudbalska reprezentacija Srbije plasirala na SP u Kataru.

Nedavno je FSS došao u žižu javnosti zbog izbora predsednika. Samo dan pre glasanja za prvog čoveka saveza, jedan od dva kandidata, proslavljeni fudbaler Nemanja Vidić povukao je svoju kandidaturu, pa je izabran Dragan Džajić.

„Pred našim fudbalom su veliki izazovi. Mnogo toga mora i može bolje. Moja ideja je bila i ostala da okupim tim vrhunskih profesionalaca koji su kadri da te izazove reše kvalitetnije nego možda iko u Evropi. Nažalost, na svakom koraku puta ka tome da postanem predsednik FSS mi je jasno stavljeno do znanja da nam ta šansa neće biti pružena“, napisao je u obaveštenju Vidić.

Iako Vidić još nije ostvario svoj san u svojoj zemlji, u državi u kojoj je doživeo najslavnije godine svoje karijere kao dugogodišni kapiten Mančester junajteda, nalazi se – sa još 14 bivših asova najjače lige na planeti – na listi kandidata za Kuću slavnih Premijer lige.

Što se tiče FSS, ipak, poručio je da je – čovek koji ne odustaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari