Pametnim i riskantnim potezima Berni Ekleston, prvi čovek Formule 1, uspeo je da pred početak ove sezone povrati stari sjaj najbržeg cirkusa na četiri točka. Čini se da će ove takmičarske godine konkurencija za titulu najboljeg vozača aili i konstruktorskog tima biti mnogo kvalitetnija u odnosu na prethodni period.

 Prelaskom zvaničnog šampiona Džensona Batona u Meklaren, Fernanda Alonsa u Ferari, odnosno povratkom Mihaela Šumahera u njegov novi tim Mercedes, kao i ostankom Luisa Hamiltona u Meklarenu, F1 je dobio potpuno novu boju, lako prepoznatljivu širom planete. Prva ovosezonska trka u Bahreinu 14. marta, biće ujedno i idealna prilika da konstruktori istestiraju svoje nove bolide.

Kada je reč o timovima, ekipa Mercedesa se nakon kupovine prošlogodišnjeg šampionskog sastava Bron GP, angažovanjem Mihaela Šumahera, vratila na velika vrata. Posle odlaska BMV, tim Zaubera zeuzeo je njihovo mesto, dok su ekipe Virdžin, Hispanja i Lotus potpuno nove u svetu gde se prosečnost ne prašta. Velika je šteta što prvi srpski ozbiljniji projekat Stefan GP nije uspeo da postane član Formule 1.

Što se tiče novina, Južna Koreja će prvi put ugostiti najbolje svetske vozače (staza se još uvek gradi), dok će Bruno Sena, nećak Ajrtona Sene, prvi Rus Vitalij Petrov, Indus Karun Čandok, Nemac Niko Hulkenber i Brazilac Lukas di Grasi debitovati u najluđem karavanu na četiri točka.

Ukupno će se takmičiti 12 timova, tačnije 24 vozača, koje će predvoditi teško dostižna četvorka. Sedmostruki šampion Mihael Šumaher prekinuo je penzionerske dane, nameren da još jednom dokaže da mu čula nisu otupela i da je njegov šampionski instikt i dalje neustrašiv. Prelaskom u Meklaren, Dženson Baton pokušaće da dokaže da prošlosezonska titula nije bila plod slučajnosti, dok će njegov klupski kolega Luis Hamilton imati pristojne argumente da ponovi uspeh iz 2008, kada je šampionat završio na prvom mestu. Na osnovu stila vožnje i individualnih kvaliteta, Fernando Alonso je dolaskom u Ferari automatski postao možda i prvi favorit F1. Upravo je Španac titulama 2005. i 2006. godine prekinuo vladavinu Šumahera, nameren da ga ove sezone definitivno uveri da je zreo za penziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari