Švajcarska penalima eliminisala Francusku 1Foto: EPA-EFE/ VADIM GHIRDA/ POOL

Reprezentacija Švajcarske u sjajnom meču posle boljeg izvođenja penala pobedila je Francusku 5:4 (3:3) i prvi put u istoriji plasirala se u četvrtfinale Evropskog prvenstva.

Izvanredan meč odigran je na kraju jučerašnjeg programa Evrpskog prvenstva u fudbalu.  Švajcarska je eliminacijom Francuske, aktuelnih svetskih šampiona, nakon izvođenja penala, napravila najveće iznenađenje i prvi put u istoriji igraće u četvrtfinalu Evropskog prvenstva.

Nakon 3:3 u regularnom delu i bez drame u produžecima, usledili su penali tokom kojih se tragičarem ispostavio Kilijan Mbape – 5:4 (3:3,1:0). U uvodne četiri serijie svi izvođači bili su precizni.

Posle Mehmedija, koji je bio poslednji izvođač kod Švajcaraca u prvoj seriji od pet penala, Mbape je bio taj koji se prihvatio odgovornosti u redovima Francuske: njegov šut pročitao je Zomer i briljantnom interevencijom poslao “sajdžije” među osam najboljih i na megdan reprezentaciji Španije.

Imala je Švajcarska vođstvo od 1:0 u 55. minutu kada je levi bek Torina pokušao sa penala da matira Uga Ljorisa, ali ga je golman Totenhema pročitao i briljantnom paradom faktički najavio preokret Francuske. U samo 18 minuta, Benzema sa dva gola i Pogba prelepim šutem sa dvadesetak metara doveli su Francuze u vođstvo koje se do 81. činilo kapitalnim.

Ipak, primetna prepotencija aktuelnih svetskih šampiona u kombinaciji sa opuštanjem dovela je do toga da je Haris Seferović drugim golom na utakmici vratio rezultatsku neizvesnost.

Umesto da na sredini teterna uspostave dominaciju, Francuzi su se povukli; bez agresivnosti u manevru omogućili su Švajcarcima da nadoknade dva gola minusa.

Pogba je izgubio duel na sredini terena, usledila je briljantna kontra; Gavranović je u 90. minutu iskoristio sjajan pas Džake kroz sredinu terena da u poziciji jedan na jedan izbaci iz igre Kimpembea i rutinski matira Ljorisa za 3:3 i odlazak u produžetke.

U dodatnih pola sata Francuska je imala nekoliko dobrih šansi i to preko Mbapea i Žirua, ali nije uspela da dođe do četvrtog gola tako da su viđeni penali, prvi put od starta eliminacione faze takmičenja.

Posle četiri serije izvođači obeju reprezentacija bili su precizni. U petoj je Mehmedi bio precizan za Švajcarsku da bi Mbape promašio u poslednjoj seriji i tako Francuze poslao kući.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari