Tadić već daje i pakuje golove 1EFE/PETER KLAUNZER

Kapiten Ajaksa dva puta strelac i jednom asistent u pobedi nad Najmehenom

Svaki šampionat predstavlja svojevrstan maraton, mada u većini njih učestvuju brojni takmaci za titulu, izgleda da će u novoj sezoni holandskog prvenstva to biti isključivo trka Ajaksa i PSV. Velikan iz Ajndhovena iznenađujuće je prvo nokautorao „kopljanike“ u nedavno odigranom Superkupu Holandije (4:0), a potom je u prvom kolu Eredivizije preslišao Herakles na gosotvanju (0:2).

Poslatu poruku u Amesterdamu su lepo shvatili, prethodno su svom najboljem igraču i kapitenu Dušanu Tadiću dali da je „prevede“ a on im je sve bitno podvukao u pet „tezica“ na startu prvenstva protiv Najmehena, povratnika u elitni rang (5:0). Da bi lakše „upili“ gradivo, Tadić im je sa dva gola i asistencijom pokazao model ponašanja, kvaliteta i razumevanja igre koji je neophodan za odbranu titule i što zapaženije učešće u grupnoj fazi Lige šampiona.

Ajaks je prošlu sezonu završio na suveren način sa čak 16 bodova prednosti ispred drugoplasiranog PSV i čak 102 data gola. Na tržištu su tokom leta odreagovali na način da su od velikog rivala Fejnorda uzeli njihovog dugogodišnjeg kapitena Stivena Berghujsa za 5,5 miliona evra (jedini od pojačanja starter u prvom kolu) angažujući još dvojicu mladih golmana.

U skladu sa tim, od Tadića se očekuje da ponovo bude osnovni ideolog igre, nešto nalik prethodnim trima sezonama koje je završavao dabl-dabl učinkom. Samo u prethodnoj, gledajući kroz prizmu Erdivizije, dao je 14 golova, uz impresivnih 18 asistencija, što je njegov najveći broj uspešnih dodavanja u jednoj takmičarskoj godini otkad je 2018. odlučio da Sautempton zameni jednim od najuspešnijih evropskih timova svih vremena.

Trener Erik ten Hag mogao bi, baš kao protiv Najmehena, da srpskog kreativca menja tokom utakmica sa objektivno daleko slabijim rivalima u domaćem šampionatu. Uprkos tome što je dao dva gola i zbirno učestvovao kod tri od ukupno pet, zamenjen je u 58. minutu što je zdravorazumski prihvatio svestan da bi za sličnim rešenjima mogao da posegne u godinama posle igračke karijere, kada bi trebalo da na istoj adresi započne sa trenerskom karijerom.

– Drugim igračima su bili potrebni minuti na terenu, a ja sam spreman. Nema problema, svako od nas želi da postigne još više golova i asistencija, ali razumem odluku. To je sasvim normalno – naveo je srpski reprezentativac.

Tadić je u aktuelnom sastavu Ajaksa označen, uz Klasena i Blinda, kao jedan od mentora najtalentovanijima: Grevenberhu, Antoniju i Jurijenu Timberu. Naročito 19-godišnji Gravenberh trebalo bi da bude pod nadzorom srpskog asa. Samo prošle sezone, imao je pet asistencija, uz tri gola; svojom kreacijom i smislom za igru zaintrigirao je evropske velikane; trenutna tržišna vrednost mu je 30 miliona evra i uz savete Tadića nesumnjivo će biti novi Ajaksov kapitalac posle De Lihta i De Jonga.

N. M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari