Talenti Mege: Reprezentacija je nešto najbolje što je moglo da nam se desi 1foto: Ivica Veselinov/MegaMozzart

Dugo već slove za najveće košarkaške talente u Srbiji među generacijama igrača rođenih 2003. i 2004. godište. Nikola Jović i Nikola Đurišić ove sezone u seniorskom timu Mege pokazuju sposobnosti zbog kojih ih je Svetislav Pešić nedavno uvrstio na spisak reprezentativaca Srbije za predstojeći kvalifikacioni prozor za plasman na Svetsko prvenstvo.

Obojica su se našli na spisku kandidata koji trenutno broji 24 imena. Na abaligaškim terenima ove sezone plene talentom i zaista pokazuju veliki potencijal, uglavnom na pozicijama trojke i četvorke.

„Kada sam počeo da treniram košarku san mi je bio da igram u reprezentaciji. Ja sam se oduševljavao Milošem Teodosićem, obožavao sam da ga gledam i on mi je na neki način bio uzor, heroj mog detinjstva. Nadam se da ću imati priliku da ga upoznam, a mogućnost da sa njim budem u istom timu za mene je nestvarna“, otkrio je Nikola Jović u razgovoru za klupski sajt.

Jović je prethodnog leta bio velika želja večitih srpskih rivala, ali je odlučio da ostane u Megi. Slične ponude će, sasvim sigurno imait i 17-godišnji Nikola Đurišić. Sin nekadašnje odbojkašice užičkog Jedinstva i Crvene zvezde, kao i naše reprezentacije, Vesne Čitaković Đurišić ostao je zatečen pozivom selektora Svetislava Pešića.

„Bio je to šok za mene, onaj najpozitivniji mogući. Naći se na spisku sa takvim košarkaškim imenima mi zaista mnogo znači, a posebno jer je poziv stigao od takvog trenera kao što je Svetislav Pešić. Igranje za reprezentaciju je nešto najbolje što može da se desi jednom sportisti. Znam koliko je to važno, jer je i moja mama bila reprezentativka u odbojci i zato ću ako mi se ukaže šansa dati sve od sebe da opravdam očekivanja“, poručio je Đurišić.

I Jović i Đurišić su još prošle takmičarske godine debitovali u seniorskom timu Mege, a ove sezone dobili su mnogo značajnije uloge. O tome svedoči i statistika po kojoj Jović na terenu prosečeno boravi 27, a Đurišić 15 minuta.

„Veoma sam zadovoljan u Megi koja je idealna sredina za razvoj mladih igrača. Dobijam mnogo prostora u igri i iskustvo koje skupljam je dragoceno. Treneri u stručnom štabu mi mnogo pomažu. Greške su sastavni deo igre, pogotovo kada ste mlad igrač, a u Megi i kada grešim, ja dobijam priliku da te greške i ispravim, a to je neophodna podrška svakom mladom igraču kome nije lako da se adaptira na prelasku iz juniorske u seniorsku konkurenciju. Imam dosta oscilacija i na tome moram mnogo da radim“, samokritičan je Jović, dok je njegov godinu dana mlađi kolega takođe zahvalan pruženoj šansi u Megi.

„Imamo vrhunske uslove za rad, a trener Vladimir Jovanović nam je zaista mnogo posvećen. Pomogao mi je da shvatim košarku na drugačiji način, da se ona igra na oba kraja terena. Veliku zahvalnost dugujemo klubu, jer ovaj poziv u nacionalni tim je posledica sistemskog rada i šanse koja se mladim igračima ukazuje u Megi. Bez obzira na to koliko smo talentovani, da nismo dobili dovoljno prostora u igri, ne bismo ni mogli da budemo na oku selektoru Pešiću“, naglasio je Đurišić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.