Teški dani Juventusa; gubici već sada veći od 100 miliona evra 1Nedved i Anjeli. Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Sudska odluka, kojom je Juventus kažnjen oduzimanjem 15 bodova zbog finansijskih malverzacija, imaće dalekosežnije posledice po italijanskog fudbalskog giganta.

Na iskustvima Kalčopolija i ispadanja u Seriju B, Juventus kao klub i organizacija, očigledno, ništa nije naučio.

Deceniju i po kasnije, Stara dama suočava se sa sličnim, ali i kompleksnijim problemima zbog koji bi u budućnosti mogla da ostane bez učešća u takmičenjima pod pokroviteljstvom UEFA, samim tim i bez stotina miliona evra.

Klub koji je u poslednjih par godina nakarikao više od 700 miliona evra duga, faktički od dolaska Kristijana Ronalda u Torino, nalazi se u situaciji da bankrotstvo deluje kao vrlo izgledna opcija.

Zbog finansijskih malverzacija i smišljenog „peglanja knjiga“ kako bi se ostalo u zoni fer-pleja, nadležni sud u Italiji je u petak odredio kaznu oduzimanja 15 bodova crno-belima u tekućem šampionatu.

Sa 37, Juventus je spao na 22 boda, posledično udaljen od Lige šampiona toliko da je sam plasman u istu tek u domenu teorije.

Samim tim, Juve bi lako mogao da ostane bez minimum 100 miliona evra zbog neučešća u najelitnijem rangu klupskog takmičenja, naredne sezone.

Inter i Roma beže Staroj dami 15 bodova, kao najbliži rivali, koji su u zoni plasmana u Ligu šampiona.

Zaključno sa 2021, u poslednjih devet sezona, Juve je od UEFA bonusa prihodovao čak 721 milion evra.

U sezoni 2018/18, od UEFA je zaradio impozantnih 95 miliona evra, u proseku 80 miliona, što je za fudbalskog giganta, kakav je Juventus, na godišnjem nivou, 20 odsto ukupnih prihoda.

U sezoni 2016/17, u kojoj je dogurao do finala Lige šampiona, dobio je čak 110 miliona evra.

U ukupnu sumu nije uračunat prihod od ulaznica, a poznato je da samo za jedan meč Lige šampiona, Juve može zaraditi više od dva miliona evra.

Istovremeno, klub je doživeo i veliki pad akcija na barzi; samo u jednom danu čak 4,76 odsto, a očekuje se da će trenutna vrednost 0,31 evro za akciju još više padati do večeras.

Upumpavanje novca u dva navrata sa po 300 miliona evra, od strane vlasnika kluba, familije Anjeli, u relativno kratkom roku, kako bi se izbeglo bankrotstvo, zaintrigiralo je i organe UEFA.

Ako bi istražni organi evropske kuće fudbala sproveli internu istragu i utvrdili krivicu Stare dame, crno-beli bi mogli da budu izbačeni iz evropskih takmičenja na nekoliko godina.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari