Hvatanje za granu iz vrtloga prvog kola: Đoković većim naporom nego što je hteo protiv Hrvata Prižmića probio led na Australijan openu 1Foto: AP/Andy Wong

Novak Đoković je probio led ka 11. tituli na Australijan openu, na prvom turniru za grend slem u sezoni, ali ga je isprva pitomi, a onda okuraženi protivnik prinudio da uloži napor veći od očekivanog.

Hrvatska nada Dino Prižmić, 18-godišnjak, koji je u Melburnu prvi put i inače igrao kvalifikacije za proboj na neki od četiri najveća takmičenja svog sporta, dao je sve od sebe da priredi prvoklasnu senzaciju modernog teniskog doba, ali je desetostruki osvajač sa 6:2, 6:7 (5:7), 6:3, 6:4 prebrodio vrtloge prvog kola posle puna četiri časa u nadmetanju sa zebnjom, igrajući svoj najduži uvodni meč na grend slemu.

Đoković, najbolji teniser na svetu, prvi nosilac, sad iščekuje ishod australijskog duela Alekseja Popirina (43. na svetskoj listi) i Marka Polmansa (156), koji se sastaju u noći između nedelje i ponedeljka po našem.

U drugom kolu će igrati tek u sredu, jer su ovaj put prvi mečevi u obe konkurencije rastegnuti na tri dana.

Hvatanje za granu iz vrtloga prvog kola: Đoković većim naporom nego što je hteo protiv Hrvata Prižmića probio led na Australijan openu 2
Foto: EPA-EFE/MAST IRHAM

Potpuni favorit na meču načinio je odsudni korak u prvom setu odmah u prvom gemu, jer mu je pripao na servis igrača novog pokolenja, kome je baš on uzor svih uzora.

Dok je juniorski šampion Rolan Garosa 2023, kad se srpski as dan kasnije na pariskoj šljaci domogao svog trećeg „Kupa musketara“, podrhtavao od debitantske treme, opčinjen ambijentom „Rod Lejver“ arene, jednog od svetih mesta teniske igre, branilac trona je došao i do brejka za nedostižno vođstvo s 5:2.

Sredinom prvog seta Prižmić je podvrgnut masaži zbog nelagode u desnoj butini.

U duel je od početka ušao sa zavojem ispod desne podlaktice, a očekivalo se da na tom mestu bude pritegnuta ruka njegovog rivala, budući da je Đoković sa steznikom i trenirao od dolaska u Melburn, iz predostrožnosti zbog muka sa Junajted kupa u Pertu prethodno.

U drugom setu, na opšte iznenađenje, ali i na neskriveno zadovoljstvo dela neutralne publike i one kojoj je Hrvat bliži simpatijama, Prižmić, koji zauzima 178. mesto, pregrmeo je uvodne strahove.

Zaigrao je kudikamo bolje. Lavić je krenuo da pokazuje zube, da od izvesnog ishoda stvara dramu i da unosi bojazan među suparničke poklonike.

Hvatanje za granu iz vrtloga prvog kola: Đoković većim naporom nego što je hteo protiv Hrvata Prižmića probio led na Australijan openu 3
Foto: AP/Andy Wong

Brejkom je poveo s 3:1, ali je Đoković, koji je očigledno popustio, uložio napor da ga stigne.

Pošto su svi gemovi nadalje osvajani na sopstvene servise, odluka je pala u taj-brejku.

Mada je teniski produžetak polje u kojem prvi „reket“ sveta zadivljujućom mentalnom čvrstinom po pravilu slama suparnike, Prižmić mu se odupreo – 1:1.

Iz teniskih anala je izvučeno da je Prižmić treći Hrvat od uvođenja kompjuterskog obračunavanja bodova za svetsku listi (1973) koji je na turniru za grend slem uzeo bar jedan set protiv prvoplasiranog.

Goranu Ivaniševiću, Đokovićevom treneru, to je pošlo za rukom triput, a Marinu Čiliću jednom, kada mu je Španac Rafael Nadal zbog povrede predao meč četvrtfinala Australijan opena 2018. pri 2:2 u setovima. Čilić (35), koga je, recimo, prvoplasirani Đokvvić savladao s 3:0 u četvrtfinalu Vimbldona 2015, izgubio je u prvom kolu od Mađara Fabijana Marožana sa 6:1, 2:6, 6:2, 7:5.

Srpski as je nebrojeno puta, naročito u susretima s autsajderima, ubacivao igru u veću brzinu kad bi mu postalo jasno da je đavo došao po svoje.

Sigurno je da se videlo da i Prižmiću potkresuje krila kad je, brejkom u drugom gemu, poveo u trečem setu s 2:0. Ali…

Poslednji izdanak s čuvenih splitskih Firula, koji se zbog potreba razvoja pre nekoliko godina preselio u Zagreb u akademiju proslavljenog hrvatskog tenisera Ivana Ljubičića, nije klonuo nego je poravnao na 2:2.

Hvatanje za granu iz vrtloga prvog kola: Đoković većim naporom nego što je hteo protiv Hrvata Prižmića probio led na Australijan openu 4
Foto: EPA-EFE/LUKAS COCH

U najuzbudljivijem gemu koji je usledio, nabijenom napetošću i neizzvesnošću do krajnjih granica, igralo se na Đokovićev servis 17 minuta.

Bilo je čak sedam izjednačenja.

Neprestano se očekivalo da je to momentum u kojem će pretendent na presto da ispolji šampinsku veličinu kao uvod za konačni uspeh, ali je Prižmić upravo tada pokazao najčvršći elemenat svog velikog talenta.

Treću brejk-loptu, a Đoković mu je iznova pružao prst brzopletim i nekontrolisanim slanjem loptice u aut ili u mrežu, pretočio je u vođstvo s 3:2, bacajući protivnika u nenadano iskušenje u viru prvog kola, u kojem su najveći teniski asovi kroz istoriju bespomoćno tonuli.

 

Ako presvlaka ima kakavgod doprinos na Đokovićevu igru, onda je menjanje plave majice belom bila vododelnica.

Hvatanje za granu iz vrtloga prvog kola: Đoković većim naporom nego što je hteo protiv Hrvata Prižmića probio led na Australijan openu 5
Foto: AP/Andy Wong

Uzvratio je istom merom (3:3), izvukao se i u zahtevnom sledećem gemu, jer je Prižmić s 40:15 bio nadomak još jednog brejka, a onda je na protivnikov servis i poveo s 5:3.

Iako je hrvatski teniser, koji nije popuštao u ambicijama, poveo u idućem gemu s 30:0, Đoković je dobrim servisima i upornošću da se najzad otarasi tereta stekao još jednu prednost u setovima.

Šta je uvek od presudnog značaja za njegove podvige, prvi put je na meču njegov trijumfalni krik uz stisnutu pesnicu ispunio arenu.

 

Četvrti set je počeo kao prvi, ali je nastavljen po Đokovićevim željama.

Brejk za 1:0, pa 2:0 na svoj servis, a u trećem gemu Prižmić nije uhvatio priključak kao na početku meča već je još jednom poklekao servirajući.

Hvatanje za granu iz vrtloga prvog kola: Đoković većim naporom nego što je hteo protiv Hrvata Prižmića probio led na Australijan openu 6
Četvorostruki pobednik u Melburnu Amerikanac Agasi u publicii Foto: EPA-EFE/LUKAS COCH

Stvari su došle na svoje mesto s 4:0.

Đoković, hvatajući se za granu iz onog okrutnog kovitlaca, dospeo je na obalu, ali ne do kraja sa spokojem za svoju sudbinu.

Prižmić nije odustajao več je smanjio na 4:3.

Pri 5:3 za Đokovića spasao je četiri uzastopne brejk-lopte, poslednju kad se igralo na razliku, i još jednom stao protivniku za petama.

Ostavio je odličan utisak, dobijajući podstrek za budućnost, ali sebe, ipak, nije prevazišao.

Đoković je pozvao publiku da ga nagradi aplauzom.

Hvatanje za granu iz vrtloga prvog kola: Đoković većim naporom nego što je hteo protiv Hrvata Prižmića probio led na Australijan openu 7
Foto: EPA-EFE/LUKAS COCH

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari